Putin amirali gizlice görevden aldı iddiası

Putin amirali gizlice görevden aldı iddiası

Rusya'nın Ukrayna tarafından Rus Karadeniz Filosu'na düzenlenen bir dizi yıkıcı saldırının ardından üst düzey donanma komutanını görevden aldığı iddia edildi. Rus yayın organları son beş yıldır Rus donanmasının başında bulunan Amiral Nikolai Yevmenov komutanlıktan alındığı ifade ederken, Rusya'dan henüz resmi açıklama gelmedi.

Ukraynalı ve Batılı yetkililere göre Kremlin, Ukrayna tarafından Rus Karadeniz Filosu'na düzenlenen bir dizi yıkıcı saldırının ardından üst düzey donanma komutanını görevden aldı. Son beş yıldır Rus donanmasının başında bulunan Amiral Nikolai Yevmenov komutanlıktan alındı ve yerine Rusya'nın Kuzey Filosu Komutanı atandı.

Rus yayın organlarının isimsiz kaynaklara dayandırdıkları haberlerle Yevmenov'un görevden alındığını duyurdu. Financial Times ise gelişmeyi Ukraynalı yetkililere dayandırarak duyurdu. Ancak Rus hükümeti personel değişikliklerini doğrulamayı reddetti.

UKRAYNA DENİZDEN İHA'LAR KULLANDI

New York Times'ta yer alan habere göre ABD'li yetkililer Ukrayna'nın geçtiğimiz yıl doğu ve güney Ukrayna'da gerçekleştirdiği karşı saldırının büyük ölçüde başarısız olduğunu ancak Kırım Yarımadası'ndaki saldırılarının ve Karadeniz Filosu'na yönelik saldırılarının beklenmedik ölçüde etkili olduğunu değerlendirdi.

Elde edilen zaferler Ukrayna'nın geleneksel bir donanması ya da savaş gemilerinden oluşan bir filosu olmadığı için şaşırtıcı oldu. Ukrayna bunun yerine Rus gemilerine saldırmak için denizden insansız hava araçları ve füzeler kullandı.

RUS GEMİLERİN KAYBI GÖREVDEN ALINMASINA NEDEN OLDU

ABD'li yetkililer Ukrayna'nın son altı ay içinde 15 Rus gemisini batırdığına inanıyor. Avrupalı yetkililer, deniz zaferlerinin Batı Karadeniz'i yeniden açtığını ve Ukrayna'nın Odessa'dan yeniden tahıl sevkiyatı yapmasına olanak sağladığını söyledi. Ukraynalı bir askeri istihbarat yetkilisi Yevmenov'un komutanlıktan alınmasının Rus gemilerinin kaybıyla doğrudan ilgili olduğunu söyledi.

KARADENİZ FİLOSUNUN ÜÇTE BİRİ YOK EDİLDİ

Ukrayna iki yıldır süren savaşta Rusya'nın bir zamanlar 80 gemiden oluşan Karadeniz filosunun üçte birinin yok edildiğini tahmin ediyor. Nisan 2022'de Rus amiral gemisi Moskva'nın Ukrayna yapımı bir füzeyle batırılması Ukrayna'nın en büyük sembolik zaferlerinden biriydi. Ancak daha yakın zamandaki kazanımlar önemliydi. Saldırılar sonucunda Rusya filosunu Ukrayna kıyılarından ve Batı Karadeniz'den geri çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN