Netanyahu’nun yaptıklarını görmeyen ABD, ‘barış düşmanı’ ilan etmişti: Yahya Sinvar, ateşkese engel miydi?

Netanyahu’nun yaptıklarını görmeyen ABD, ‘barış düşmanı’ ilan etmişti: Yahya Sinvar, ateşkese engel miydi?

Ortadoğu’da terör saçan İsrail’in Hamas lideri Sinvar’ı öldürmesinin yankıları sürerken ABD’li yetkililerin bu ölümün barış getireceğine ilişkin demeçlerini değerlendiren analistler, barışın önündeki asıl engelin Sinvar değil, İsrail lideri Netanyahu olduğunu ifade etti.

İsrail’in Filistin’deki soykırım ikinci yılına girerken, analistler, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın öldürülmesinin ardından ABD’li üst düzey isimlerden gelen ‘Ateşkes şimdi mümkün’ yönündeki ifadelerini değerlendirdi.

Middle East Eye’da yer alan habere göre, uzmanlar, Sinvar'ın ölümünün ateşkes görüşmeleri üzerinde büyük bir etki yaratmasının muhtemel olmadığını, çünkü İsrail'in kuşatma altındaki Gazze’ye saldırıları sürdürme motivasyonunu zayıflatmadığını, hatta saldırıları güçlendirebileceğini söylüyor.

‘ÖYLEYSE NEDEN ATEŞKESTE İLERLEME SAĞLANAMIYOR?’

Middle East Institute’de İsrail-Filistin Direktörü Halid el Cündi, “Sinvar anlaşmanın önündeki engeldi, ancak asıl engel, her fırsatta suikast düzenleyen ve bu savaşı tırmandıran Netanyahu oldu. Eğer Sinvar bir anlaşmaya varılamamasının başlıca nedeniyse, onun ortadan kalkmasıyla birlikte ateşkese giden yol neden hala kapalı?” dedi.

Ürdün'ün eski İsrail büyükelçisi Mervan Muaşir, ABD'nin ateşkes sağlayamamasının Sinvar'dan daha fazla faktöre bağlı olduğunu söyleyerek "Hamas ile İsrail arasında farklılıklar var" dedi.

‘OYLARINI ARTIRDI, ATEŞKES UMURUNDA DEĞİL’

Muaşir, "Hiçbir Filistin lideri İsrail'in dayatmak istediğini kabul edemez. İsrail Hamas'a, 'Tüm rehineleri serbest bırakmalısın ve bunu yaptıktan sonra geri dönüp seni öldüreceğiz' diyor. Bunun reddedilmesi için Sinvar'ın hayatta olması gerekmiyor” ifadesini kullandı.

Muaşir ayrıca, "Netanyahu seçim anketlerinde desteğini artırarak kaybettiği her şeyi geri kazandı. Ateşkesle ilgilenmiyor" diye ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN