Kosova'nın sınır kapılarına yönelik Sırplar için getirdiği kimlik kararı bir anda tansiyonun yükselmesine neden olurken NATO'dan sert bir çıkış geldi. NATO’nun Kosova Gücü, Kosova’nın kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahaleye hazır olduğunu duyurdu. Bu çıkış sonrası Rusya ise provokasyon açıklaması yaptı. Moskova ABD ve AB'yi 'gerilimi körüklememekle' suçladı.
Kosova hükümetinin, Sırbistan'la arasındaki sınır geçişleri için getirdiği yeni kararlara ülkedeki Sırp azınlığın yolları kapatarak yanıt vermesi sonucu, ülkenin kuzeyinde gerilim arttı. Yaşanan gerilim bölgede askeri hareketliliği artırırken NATO’nun Kosova Gücü (KFOR), Kosova’nın kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahaleye hazır olduğunu duyurdu.
NATO’dan yapılan açıklamada, Kosova’nın kuzeyindeki güvenlik durumunun gergin olduğu belirtilerek “KFOR, durumu yakından takip ediyor ve istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale etmeye hazır” dedi.
"NATO bölgede her önlemi alacak"
KFOR’un Kosova’daki tüm vatandaşların hareket özgürlüğü için çalıştığına işaret edilen açıklamada “KFOR, sahada görünür ve güçlü bir duruş sergilemektedir. KFOR tüm muhataplarla iletişim halinde” dedi. Açıklamada, KFOR’un Belgrad-Priştine Diyalog Sürecini desteklediği belirtilerek “Diyaloğun devam etmesi önemli. Bu bölge barışı ve güvenliği için önemli. KFOR, Kosova’daki güven ve huzuru sağlamak için gereken her türlü önemi alacaktır” dedi.
Rusya: Provokasyona son verilmeli
Öte yandan NATO'nun çıkışı sonrası Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'a göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Priştine yönetimine 'provokasyonları durdurması' ve 'Sırpların haklarının gözetilmesi' çağrısı yaptı.
Açıklamada, Kosovalı Sırplara kimlik ve plaka dayatmasının "Sırp nüfusun Kosova'dan sürülmek istendiği anlamına geldiği" ifade edilirken Priştine yönetimine destek veren ABD ve Avrupa Birliği'ne (AB) de gerilimi körükleyecek adımlar atmaması konusunda uyarı yapıldı.
AB'nin Priştine ve Belgrad arasındaki arabuluculuk rolünün de başarısız olduğunu savunan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü "Kosova yönetiminin, Sırpların özgürlüklerine yönelik saldırılara kayıtsız kalmayacağını bildiği ancak Sırpların Kosovalı Arnavutlar aracılığıyla etkisizleştirilmek istendiği" görüşlerine yer verdi.
Sırbistan-Kosova gerginliği
Kosova’da yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğun getirileceğinin bildirilmesi üzerine Kosova’daki Sırplar bu akşam Kosova’nın kuzeyindeki sınır geçişlerini kapattı.
Kosova’da siren sesleri de duyulurken, ülke polisi bazı yerlerden silah sesleri geldiği ancak kimsenin yaralanmadığı bildirildi.
Bu arada, Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı halen kendi toprağı olarak görüyor.
AB'nin ara buluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor. Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, bu akşam yaşanan gerginlik gibi farklı nedenlerden sık sık kesintiye uğradı.