Lübnan'dan Türklerin tahliyesi başladı: Gemiler Beyrut'tan yola çıktı

Lübnan'dan Türklerin tahliyesi başladı: Gemiler Beyrut'tan yola çıktı

İsrail'in saldırısı altındaki Lübnan'dan Türk vatandaşlarının tahliyesi sürüyor. Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan operasyonda, Deniz Kuvvetleri'ne ait iki gemi, Lübnan'dan tahliye edilen vatandaşlarla birlikte Mersin'e doğru yola çıktı. Tahliye gemilerine SAT komandoları ve diğer savaş gemileri eşlik ediyor.

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle zor durumda kalan Türk vatandaşlarının tahliyesi Beyrut limanından başladı.

Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyonda, iki aşamalı bir plan uygulandı.

İlk olarak, Mersin'den yola çıkan Türk gemileri, Lübnan'a gıda, ilaç, çadır ve battaniye gibi 300 ton insani yardım malzemeleri taşıdı. Yardımların dağıtılmasının ardından ikinci aşamaya geçildi. Beyrut limanında bekleyen Türk vatandaşları, pasaport işlemlerinin ardından otobüslerle gemilere alındı ve güvenli bir şekilde ülkemize getirildi. Tüm bu süreçte SAT komandoları vatandaşlarımızın güvenliğini sağladı.

10196068.jpg

BAKAN FİDAN: GEMİLER YOLA ÇIKTI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki geminin Mersin'e doğru yola çıktığını açıkladı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Hakan Fidan, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla, Lübnan’daki vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde tahliye eden ve kardeş Lübnan halkına insani yardım götüren gemilerimiz Beyrut’tan ayrılarak Mersin’e doğru yola çıktı.

Ülkemiz, İsrail’in bölgede yaydığı savaşın yarattığı insani kriz karşısında bölge halklarına yardım elini uzatmaya ve yurt dışındaki vatandaşlarının can ve mal güvenliğini korumak için her adımı atmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

10197136.jpg

Lübnan'a insani yardım taşıyan Deniz Kuvvetleri Komutanlığının amfibi gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar'ın yüklerini indirmesinin ardından tahliye için çoğu Türk vatandaşı olan siviller, bavul kontrolünün ardından alınmaya başlandı.

Gemiye bindirilenler arasında yaşlı, engelli, bebek ve çocuklar da yer aldı.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy ve Lübnan Tahliye Görevi Grup Komutanı Tümamiral Nihat Baran, gemiye alınanları karşıladı.

İki gemi, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Türkiye'ye hareket etti.

Lübnan'da denizden yapılan ilk askeri tahliye kapsamında gemiye alınanlar, 2'şer firkateyn ve karakol gemisi eşliğinde Türkiye'ye dönecek.

Öte yandan, Türk makamlarından talepte bulunan farklı ülkelerin vatandaşları da bu gemilere alınarak tahliye edilecek.

2006 YILINDA DA TAHLİYE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ

Türkiye, 2006 yılında 34 gün süren İsrail-Lübnan Savaşı'nda da Türk vatandaşlarının tahliyesini gerçekleştirmişti.

Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığının organizasyonuyla 23 Temmuz 2006'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait TCG İskenderun; TCG Gelibolu ve TCG Bartın gemilerinin refakatinde Beyrut Limanı'na ulaşmıştı.

TCG İskenderun, 12 saat süren işlemlerden sonra 1100'e yakın vatandaş ile Türkiye'ye dönmüştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN