Son yıllarda artan düzensiz göçmen kriziyle insanlık dışı çözümlerle mücadele eden İngiltere’nin son projesi ‘göçmen kafesi’nde yaşam kısa sürdü. Yetkililer, akciğer rahatsızlığına yol açan lejyonella bakterisi nedeniyle geminin tahliye edildiğini duyurdu.
İngiltere'de düzensiz göçmenlerin yerleştirildiği Bibby Stockholm gemisi, suda bir tür akciğer rahatsızlığı olan lejyoner hastalığına yol açan lejyonella bakterisi bulunması nedeniyle tahliye edildi.
İngiltere tartışmalı uygulamayı başlattı: İlk sığınmacı grubu dev 'yüzer kamp'ta
İNGİLİZLER ISRARCI
Ülke medyasında yer alan habere göre, Portland Limanı'na demirli barınak gemideki sularda lejyonella bakterisi bulundu. İlk etapta gemiye yerleştirilecek 50 kişiden 39'unun getirildiği gemideki düzensiz göçmenlerin başka noktalara taşıma kararı alınırken, Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Robert Jenrick başkanlığında bir heyet konuyla ilgili toplantı yapma kararı aldı.
Henüz hiçbir göçmende semptom görülmediği belirtilirken, yapılacak diğer testlerin temiz çıkması halinde göçmenler Bibby Stockholm'e tekrar taşınacak.
HEDEF 500 GÖÇMEN
Bibby Stockholm gemisi İngiltere'nin otellerde tuttuğu yaklaşık 50 bin düzensiz göçmeni daha az maliyetli yerlere taşıma planı kapsamında gündeme gelmişti. Temmuz ayında limana getirilen gemiye 18 ay içinde 18 ila 65 yaş arası 500 erkek göçmenin taşınması planlanıyor.
İlk göçmenlerin geçen hafta yerleşmeye başladığı gemi, insan hakları örgütleri ve göçmenlere destek veren sivil toplum toplu yaşam şartlarına uygun olmamak ve "hapishane gemisi" olmakla eleştiriliyor.
Gemide yaşanacak bir yangın ve acil durumun felakete sebep olacağı da ifade edilirken, İngiltere hükümeti daha fazla gemiye daha fazla göçmen taşımayı planlıyor. Hükümet ayrıca göçmenleri askeri tesislerde kullanılmayan binalar ile kurulacak büyük çadırlara taşımayı da amaçlıyor.
LEJYONELLA BAKTERİSİ NEDİR?
Grip benzeri semptomlarla başlayıp devamında zatürreye doğru ilerleyen lejyoner hastalığı tedavi edilmediğinde solunum yetmezliği ve çoklu organ yetmezliği gibi hastalıklara yol açıp ölüme sebebiyet verebiliyor.
Genelde insan yapımı su sistemlerinde bulunan lejyonella bakterisi en fazla verimliliği düşürmemek adına daha az dezenfeksiyonun yapıldığı yapılar ile otel, yurt, hastane gibi çok fazla insan tarafından kullanılan binalarda görülüyor.