Katar medyası, BAE arabuluculuğuyla görüştüklerini iddia etti: İsrail, Husilere karşı Somaliland’de askeri üs kuracak

Katar medyası, BAE arabuluculuğuyla görüştüklerini iddia etti: İsrail, Husilere karşı Somaliland’de askeri üs kuracak

Filistin’de on binlerce masum sivili katlettiği 7 Ekim’den bu yana soykırımla ilişkili şirketlerin gemilerine saldıran Husilere karşı İsrail’in Aden Körfezi'ne kıyısı olan Somaliland’de askeri üs kuracağı bildirildi. Deniz ticaretinin üçte birinin geçtiği bölgeye ilişkin iddiayı ortaya atan Katar medyası, iki ülke arasındaki görüşmelerin BAE’nin arabuluculuğunda yapıldığını kaydetti.

İsrail’in Yemen’deki Husileri ve deniz ticaretinin önemli noktalarından Süveyş Kanalı’na açılan Bab el-Mandeb Boğazı'nı kontrol altında tutmak için Somaliland’de askeri üs kurmayı planladığı belirtildi.

Katar merkezli Middle East Monitor’de yer alan habere göre, İsrail ile Somaliland arasındaki görüşmelere Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arabuluculuk yaparken, Somaliland, Aden Körfezi'nde ve dünyanın deniz ticaretinin neredeyse üçte birinin geçtiği Bab el-Mandeb Boğazı'nın girişine yakın bir konumda bulunuyor.

yeni-proje-2.jpg

HUSİLER SOYKIRIMA TEPKİ GÖSTERİYOR

Husiler, İsrail'in Gazze'deki katliamına tepki olarak soykırımla ilişkili gemilere yönelik saldırılarının ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık 2023'te Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası Deniz Görev Gücü kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık 2023'te de 'Refah Muhafızı Operasyonu' adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.

Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir tedarik zinciri krizinin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN