İsrail'den bir garip karikatür paylaşımı: Türkiye ile el ele verdik, Hamaney yalnız kaldı

İsrail'den bir garip karikatür paylaşımı: Türkiye ile el ele verdik, Hamaney yalnız kaldı

Türkiye ve İsrail ilişkilerinin son dönemde ısınması gündemdeyken İsrail devletinin Farsça Twitter hesabı üzerinden paylaşılan bir karikatür uluslararası kamuoyunda ses getirdi. İran dini lideri Hamaney'i hedef alan karikatürde, temsili olarak, iki devletin el ele vermesinin Hamaney'i endişelendirdiği görülüyor.

Filistin meselesi nedeniyle uzun süre gerginlik yaşayan Türkiye ile İsrail arasındaki diyalog ve ilişkilerin son zamanlarda geliştirilmesi dikkat çekerken İsrail devletinin resmi Farsça Twitter hesabı üzerinden paylaştığı karikatür dikkat çekti.

Karikatürde; üzerinde Türk bayrağı görseli bulunan kişiler ve İsrail bayrağı görseli bulunan kişilerin el ele tutuşarak dans ettiği, İran dini lideri Ali Hamaney'i temsil eden karakterin ise bu durumdan endişe duyduğu ve "Ali havuzuyla kalakaldı" dediği görülüyor. Bu sözün, İran'da yapayalnız kalan kişiler için kullanılan bir atasözü olduğu biliniyor.

1-013.jpg

İsrail devleti, karikatürü şu notla paylaştı:

"İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tamamen yenilenmesinin asıl kazananı, bölgedeki istikrar ve güvenlik, İslam Cumhuriyeti'nin yok etmek istediği istikrar ve güvenliktir."

İSRAİL VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog arasında gelişen diyalog, ikili ilişkilerin yeniden en üst düzey diplomatik ilişkilere kavuşturulması kararını getirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un 9-10 Mart'taki Türkiye ziyaretinde ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirildi. Herzog, 2008'den bu yana Türkiye'yi ziyaret eden ilk İsrailli lider oldu.

Türkiye ile İsrail arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımların ele alındığı ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu tarihi ziyaretin, Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Müşterek hedefimiz, ülkelerimiz arasında ortak çıkarlara dayalı ve karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde siyasi diyaloğun yeniden canlandırılmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Herzog da iki ülke ve halkların arasında dostane ilişkilerin gelişmesinin temellerini atmayı amaçladıklarını belirterek "Her alanda derinlemesine bir diyalog içerecek güven ve saygı yolcuğuna çıkmayı seçiyoruz" mesajını verdi.

Bu ziyaretin ardından, o dönem ülkesinin dışişleri bakanlığı görevini yürüten İsrail Başbakanı Yair Lapid Türkiye'yi ziyaret etti. İsrail'den Türkiye'ye 16 yılın ardından ilk kez dışişleri bakanı seviyesinde gerçekleşen bu ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Lapid, diplomatik temsil düzeyinin karşılıklı olarak büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattıklarını duyurdu.

Çavuşoğlu da 25 Mayıs'ta İsrail'i ziyaret etti ve Lapid, İsrail Turizm Bakanı Yoel Razvozov ve Bölgesel İşbirliği Bakanı Esawi Frej ile yaptığı görüşmelerde ikili ilişkilere dair iş birliği konuları masaya yatırıldı.

İkili ilişkilerdeki önemli bir iş birliği adımı da iki ülke arasında 71 yıl sonra imzalanacağı geçen ay duyurulan, İsrailli hava yolu şirketlerinin Türkiye'ye uçuşlarının yeniden başlamasını sağlayacak ikili havacılık anlaşması oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN