İran'da Mahsa Amini'nin öldürülmesiyle başlayan protestolarda devlet sert müdahalelerine devam ederken, boykotlar da ardı sıra geliyor. Üniversite öğrencileri, üniversite yönetiminin uygulamalarını protesto etmek için 3 gün dersleri boykot edeceklerini duyurdu. Öte yandan İranlı milletvekili Celali, isyanların kontrol altına alındığını bildirip "Başörtüsüne uymamanın cezasını artıracağız" dedi.
İran'da sokakları isyan ateşiyle yakan Mahsa protestolarında devlet ve toplum arasındaki gerilim tüm hızıyla sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Mahsa Amini'yi öldüren 'ahlak polisi' biriminin kaldırılması haberleri yumuşama sinyali olarak adlandırılırken dün İran medyasında böyle bir durumun olmadığı iddia edildi.
Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestolar zaman içerisinde molla rejimine karşı bir tepkiye dönüştü. Zorunlu başörtüsü uygulaması ile ilgili çalışmaların yürütüldüğü hükümet tarafından duyurulurken yasaya ilişkin açıklama İran Meclisi Rafsancan Milletvekili Hüseyin Celali'den geldi.
Asriran haber sitesinde yayımlanan habere göre, muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen Celali, Kum kentinde zorunlu başörtüsü uygulamasını destekleyen rejim yanlısı göstericilere hitap etti.
'BAŞÖRTÜSÜNE UYMAMANIN CEZASINI ARTIRACAĞIZ'
Celali, "Şu an isyan hareketi kontrol altına alındı. Fakat isyancılar bu sefer de başka bir uygulamaya geçtiler. Taraftarlarına 'gidin başörtünüzü açın ki hedefimize ulaşalım' diyorlar. Bu (pasif eylem) sokak gösterilerinden daha tehlikesiz değil. Başörtüsüne uymamanın cezasını artıracağız." dedi.
Mecliste geçen günlerde başlayan başörtüsü yasa çalışmasına dair bilgi veren Celali, "başörtüsünün düşmesinin İran rejiminin yıkılması anlamına geldiğini" söyledi.
Mahsa Amini'nin rejimi yıkmak için bir bahane olarak seçildiğini öne süren Celali şunları ifade etti:
"Başörtüsü kuralından geri adım atmamız mümkün değil. Bundan geri adım atmak İslam Cumhuriyeti'nden geri adım atmak anlamına gelir. İçişleri Bakanlığı ve yargı makamlarıyla koordinasyon halindeyiz."
KANUN GELECEK GÜNLERDE YÜRÜRLÜKTE
Söz konusu yeni kanun maddesinin ayrıntılarına değinmeyen İran Meclisi Kültür Komisyonu Üyesi Celali, bu kanunun gelecek günlerde yürürlüğe gireceğini kaydetti.
İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, 2 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Meclis ve Cumhurbaşkanlığına bağlı Devrim Yüksek Konseyinin "başörtüsü" konusu üzerinde çalıştığını ve yakın zamanda sonucun açıklanacağını söylemişti.
Devlet kanadında bunlar gerçekleşirken halk tarafında da isyanlar tüm ateşiyle sürüyor.
euronews'te yer alan habere göre, İran'daki üniversite öğrencileri boykoto gidiyor.
İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliği'nin Telegram sayfasından yayımlanan açıklamada, Mazenderan eyaletindeki "Noşirevani" ile "Bilim ve Teknoloji" üniversiteleri öğrencilerinin 5-7 Aralık tarihlerinde derslere katılmayacağı belirtildi.
BOYKOT KARARI ALAN ÖĞRENCİLERİN TALEPLERİ
Boykot kararı alan öğrencilerin, "tutuklu tüm öğrencilerin serbest bırakılması, üniversite alanında polis ve güvenlik güçlerinin öğrencilere müdahalesine son verilmesi, Disiplin Kurulu'nda alınan tüm kararların iptal edilmesi, öğrencilerin üniversitede toplantı yapma hakkının güvence altına alınması ve üniversite bahçesinden öğrencilerin gözaltına alınarak götürülmesi gibi olaylarda sorumluların belirlenip cezalandırılması" gibi taleplerde bulunduğu aktarıldı.
İsfahan Tıp Bilimleri Üniversitesi öğrencileri de benzer taleplerde bulunarak 3 günlük boykot kararına destek verdiklerini duyurdu.
Tahran'daki Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden 62 öğretim üyesi ise "üniversitenin öğrenci ve öğretim üyeleri üzerindeki baskılarını protesto etmek için" rektöre hitaben bir açık mektup yayımladı.
Öğretim üyelerinin mektubunda "bazı öğrenciler hakkında alınan üniversiteye giriş yasağının kaldırılması, öğrencilerden hiçbir şekilde taahhütname alınmaması, verilen disiplin cezalarının iptali ve Disiplin Kurulu dosyalarının kapatılması" gibi taleplerde bulunuldu.