Eylül ayında başörtüsünü kurallara uygun olarak takmadığı gerekçesi ile İran ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından komaya girerek hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümü konuşulmaya devam ediyor. Amini’nin ölüm sebebiyle ilgili bir protesto da Azerbaycan televizyon kanalından geldi.
İran’ın başkenti Tahran’da, geçtiğimiz eylül ayında ülkesinin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve bunun ardından hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini için düzenlenen protestolar, devam ediyor. Protestolar ise sadece İran ile sınırlı kalmadı. Amini için dünyanın çeşitli ülkelerinde protestolar gerçekleşirken bir protesto da Azerbaycan’dan geldi.
TAHKİKAT BAŞLATTI
İran rejimi, Güney Azerbaycan şehirlerinde yaşayan kişilerin Amini için gerçekleştirdiği protesto karşısında sınırda tahkikat başlattı. Azerbaycan'da ise Cumhurbaşkanı İlham Aliyev uzun bir aranın ardından ilk kez Güney Azerbaycanlılar ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇIKARDI
Azerbaycan haklının yapmış olduğu protestoların haricinde ise Azerbaycan televizyon kanalı Bakü TV’de, bir sunucu İran’ın şehirlerinden Tebriz’in hava durumunu aktarırken, “Havanın değişikliğine bakmayaran inanıyoruz ki Tebriz’de hava daima güneşli olacak” ifadelerini kullandı. Bu sözlerinin ardından ise Güney Azarbaycanlılara destek olmak için başörtüsünü çıkaran sunucu, “Özünüze yaxşı bakın. Değerli Güney Azarbaycanlılar” şeklinde konuştu.
MAHSA AMİNİ KİMDİR? AMİNİ NASIL VE NEDEN ÖLDÜ
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül Salı günü Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı sebebi ile gözaltına alınmasının ardından komaya girdi ve 16 Eylül'de hayatını kaybetti. Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde protestolar devam ederken, İran Enformasyon ve Komünikasyon Teknolojisi Bakanı Issa Zarepour, İran'da internet erişiminin kesintiye uğrayabileceğini açıklayarak, "Güvenlik sorunları ve şu anda ülkede devam eden protestolar nedeniyle, internet kısıtlamalarına karar verilebilir ve uygulanabilir" ifadelerini kullandı.
16 Eylül’den itibaren ise Mahsa Amini’nin ölümüne yönelik protestolar ise sadece İran ile sınırlı kalmadı. Amini’nin ölümü için gerçekleştirilen protestolar tüm dünyaya yayıldı.