Hamas'tan Joe Biden'a "ateşkes" tepkisi

Hamas'tan Joe Biden'a "ateşkes" tepkisi

Hamas, ABD Başkanı Biden'ın kendilerini ateşkes ve esir takası anlaşmasından çekilmekle suçlayan açıklamalarına tepki göstererek, "Bu açıklamayı büyük bir şaşkınlıkla takip ettik, Blinken'ın son öneriyi kabul etmemiz yönündeki çağrısından saatler sonra geldi" dedi.

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Hamas'ı Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşmasından çekilmekle suçlayan açıklamalarına sert bir tepki gösterdi. Yazılı bir açıklama yayımlayan Hamas, Biden’ın iddialarını şaşkınlık ve öfkeyle karşıladıklarını belirtti. Açıklamada, ABD’nin bu tutumunun, İsrail’in işgalini destekleyerek Gazze’deki sivillere yönelik saldırılarda işbirliği içinde olduğunu gösterdiği vurgulandı.

HAMAS’TAN YANILTICI AÇIKLAMA İDDİASI

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamalarını, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın Hamas’a yönelik son öneriyi kabul etme çağrısından sadece saatler sonra geldiğini belirtti. Hamas’a göre bu açıklamalar, gerçeği yansıtmayan ve Hamas’ın tutumunu yanlış yansıtan iddialar içeriyor. ABD’nin bu tutumunun, İsrail’in işgaline tamamen taraf olduğunu gösterdiğini belirten Hamas, Washington’un bu açıklamalarla İsrail’in aşırılık yanlısı hükümetine yeşil ışık yaktığını savundu. Hamas, bu açıklamaların, İsrail’in Filistin halkını yerinden etme ve yok etme girişimlerine destek verdiğini öne sürdü.

DOHA GÖRÜŞMELERİNE DAİR ELEŞTİRİLER

Hamas, Doha’da 15-16 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen müzakerelerde yapılan önerilerin, 2 Temmuz’da varılan sürece darbe vurduğunu ifade etti. Açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yeni koşullar öne sürmesine izin verildiği iddia edildi. Bu önerilerin, ateşkes sürecine zarar verdiğini belirten Hamas, Mısır ve Katar arabulucularının müzakerelerde sorumlu bir şekilde hareket ettiğini, ancak Netanyahu’nun yeni talepler ileri sürmesini engelleyemediklerini vurguladı.

NETANYAHU'NUN YENİ KOŞULLARI

27 Mayıs’ta, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı ateşkes taslağının İsrail’in hazırladığı tekliften farklı olduğunu ileri süren Netanyahu, yeni şartlar eklenmesini talep etmişti. Bu şartlar arasında Gazze’yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru, Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru ve Refah Sınır Kapısı’ndaki İsrail işgalinin devam etmesi yer alıyordu.

ATEŞKES MÜZAKERELERİ DEVAM EDİYOR

Hamas ile İsrail arasında esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkese varılması amacıyla, Katar’ın başkenti Doha’da 15-16 Ağustos’ta müzakereler yapılmıştı. Ancak, taraflar arasında bir anlaşmaya varılamadı. Müzakerelerin önümüzdeki hafta Mısır’ın başkenti Kahire’de devam edeceği bildirildi. Hamas, ABD’nin tutumunu eleştirirken, İsrail’in yeni koşullar ileri sürmesi nedeniyle sürecin tıkanabileceği uyarısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN