Güney Kore, Kuzey Kore sınır köyünde silahlanıyor

Güney Kore, Kuzey Kore sınır köyünde silahlanıyor

Birleşmiş Milletler Komutanlığı (UNC), Kuzey Kore sınırındaki ateşkes köyü Panmunjom'un Güney Kore tarafında konuşlanmış uluslararası birliklerin silahlanmaya başladığını söyledi. ABD liderliğindeki UNC Sözcüsü Albay Isaac Taylor, bu kararının Kore Halk Ordusu'nun (KPA) Kuzey Koreli askerlerinin bölgede 'silahlı güvenlik duruşuna' yeniden başlamasının ardından geldiğini açıkladı. Taylor, hareketin sınır bölgesindeki sivil ve askeri personeli korumayı amaçladığını söyledi.

Kuzey Kore'nin casus uydu ile Güney Kore'ye ait askeri hedefleri görüntülemeyi başardıklarını duyurmasının ardından Kore yarımadasında gerginlik yaşanmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Komutanlığı (UNC) tarafından bugün yapılan açıklamada, Kuzey Kore sınırındaki ateşkes köyü Panmunjom'un Güney Kore tarafında konuşlanmış uluslararası birliklerin silahlanmaya başladığı ifade edildi.

Reuters'ta yer alan habere göre, UNC Sözcüsü Albay Isaac Taylor UNC birliklerinin silah taşımasına izin verilmesi kararının, Kore Halk Ordusu'nun (KPA) Kuzey Koreli askerlerinin bölgede 'silahlı güvenlik duruşuna' yeniden başlamasının ardından geldiğini söyledi.

Taylor, "Bu eylem çok dikkatli bir şekilde gerçekleştiriliyor, ancak UNC aynı zamanda Güney Kore hükümetine ve Kore Halk Ordusu'na silahsızlandırılmış bir Ortak Güvenlik Alanı'nın Kore Yarımadası için daha güvenli ve daha barışçıl olacağı yönündeki tutumunu da bildirdi" dedi.

Taylor, hareketin sınır bölgesindeki sivil ve askeri personeli korumayı amaçladığını söyledi.

ORTAK GÜVENLİK ALANI'NDA GERİLİM SÜRÜYOR

ABD liderliğindeki UNC, çok uluslu bir askeri güçtür ve teknik olarak savaş halinde olan iki Kore Devleti arasındaki, Askerden Arındırılmış Bölge'deki (DMZ) işleri yönetmektedir.

Popüler bir turizm merkezi olan Panmunjom, resmi olarak Ortak Güvenlik Alanı (JSA) olarak biliniyor. Kore Devletleri arasın görüşmelere ev sahipliği yapan ve her iki taraftan birliklerin neredeyse yüz yüze durduğu bir grup binadan oluşuyor.

İki Kore, 2018 yılında Koreler arası bir askeri anlaşma uyarınca JSA'daki birliklerini silahlandırmamayı kabul etmişti, ancak Kuzey Kore birliklerinin Kasım ayından bu yana silah taşıdığı bildirildi.

Geçtiğimiz ay Güney Kore, Pyongyang'ın casus uydu fırlatmasını protesto etmek amacıyla anlaşmanın bir kısmını askıya almıştı.

Kuzey Kore buna anlaşmayı iptal ederek ve sınıra daha güçlü silahlı kuvvetler ve yeni silahlar konuşlandırma sözü vererek karşılık vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN