Gisele Pelicot, Fransa'da 'yılın kişisi' seçildi: Utanç her zaman failindir

Gisele Pelicot, Fransa'da 'yılın kişisi' seçildi: Utanç her zaman failindir

Eski kocası ve diğer 50 erkeğin kendisine baygın haldeyken sistematik olarak tecavüz etmekten suçlu bulunarak yargılandığı ve büyük yankı uyandıran davanın ardından Gisele Pelicot, Fransa'da bir kamuoyu araştırmasında "yılın kişisi" seçildi. Pelicot, eski kocasının işlediği suçların, tecavüze uğradığına dair videolar da dahil olmak üzere kanıtlarının açık bir mahkemede dinlenmesini ve böylece "utancın taraf değiştirerek" mağdurdan tecavüzcüye geçmesini talep etmişti.

Gisele Pelicot, eski kocası ve diğer 50 erkeğin kendisine baygın haldeyken sistematik olarak tecavüz etmekten suçlu bulunarak yargılandığı ve büyük yankı uyandıran davanın ardından Fransa'da yapılan bir kamuoyu araştırmasında "yılın kişisi" seçildi.

72 yaşındaki Pelicot, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy'nin de aralarında bulunduğu dünya liderleri listesini geride bıraktı.

Le Nouvel Obs dergisinin kamuoyu araştırma şirketi Odoxa tarafından yapılan ankete katılanların yüzde 38'i son 12 ay içinde kendilerini en çok Pelicot'nun etkilediğini söyledi.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump yüzde 37 ile ikinci sırada yer alırken Zelenskiy yüzde 28 ile onu takip etti.

Odoxa, Pelicot'nun "kişiliği (ve) saygınlığının yanı sıra maruz kaldığı dehşetin de Fransız halkı üzerinde bir etki yarattığını" söyledi.

'UTANÇ TARAF DEĞİŞTİREREK MAĞDURDAN TECAVÜZCÜYE GEÇMELİ'

Pelicot, eski kocası Dominique Pelicot ve on yıl boyunca kendisine tecavüz etmekle suçlanan diğer 50 erkeğin yargılandığı davada anonim kalma hakkından feragat etmesinin ardından bu yıl Fransa'da ve dünyanın pek çok yerinde tanınan bir isim haline geldi.

Dominique Pelicot ve biri hariç diğer tüm sanıklar aralık ayında Fransa'yı şoke eden bir duruşmada cinsel saldırı suçundan mahkum edildi. Dominique Pelicot, eski karısına uyuşturucu verip tecavüz etmek ve diğer erkekleri de buna ortak etmekten aldığı 20 yıllık cezayı temyize götürmeyeceğini söyledi.

Gisele Pelicot, eski kocasının işlediği suçların, tecavüze uğradığına dair videolar da dahil olmak üzere, kanıtlarının açık bir mahkemede dinlenmesini ve böylece "utancın taraf değiştirerek" mağdurdan tecavüzcüye geçmesini talep etti.

'BU KARARI VERDİĞİME ASLA PİŞMAN OLMADIM'

Mahkeme eski kocasının suçlu olduğuna karar verdikten sonra, "Burada gerçekleşen tartışmalara tüm toplumun tanık olmasını istedim. Bu kararı verdiğim için asla pişman olmadım," dedi.

Gisele Pelicot, "Kadın ve erkek herkesin uyum içinde, saygı ve karşılıklı anlayışla yaşayabileceği bir geleceğe doğru kendimizi kolektif olarak yönlendirme kapasitemize güveniyorum," diye ekledi.

Eski kocasının suçlu bulunması dünya çapında manşetlere taşınırken, binlerce kişi ve siyasi lider Gisele Pelicot'un cesaretini öven tepkiler verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Gisele Pelicot'ya sesini yükselttiği için teşekkür etti ve "Fransa'yı ve dünyayı etkilediğini ve ilham verdiğini" söylediği cesaretini övdü.

'UTANÇ HER ZAMAN FAİLİNDİR'

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz sosyal platform X'te "Utanç taraf değiştirmeli. Teşekkürler Gisèle Pelicot," dedi.

"Cesurca anonimlikten çıkıp halka açıldınız ve adalet için mücadele ettiniz. Dünya çapında kadınlara güçlü bir ses verdiniz. Utanç her zaman failindir."

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser X'te "Cinsel şiddet mağdurlarına çok sık inanılmıyor ve hatta suçtan pay verilmiyor" diye yazdı.

Fransa'daki cinsel saldırı mağdurları için kampanya yürütenler, Gisele Pelicot'nun çektiği çilenin, Fransız polisine bildirilen tecavüz vakalarının yüzde 94'ünün herhangi bir işlem yapılmadan düşürüldüğü Fransa'daki tecavüz kültürü hakkında ulusal bir tartışmaya ilham verdiğini söyledi.

DAVA, TECAVÜZ YASALARININ DEĞŞTİRİLMESİ TARTIŞMALARINI TETİKLEDİ

Dava, şu anda "rıza" teriminden açıkça söz etmeyen Fransa'nın tecavüz yasalarının değiştirilmesi tartışmalarını tetikledi.

Hem Macron hem de dönemin Adalet Bakanı Didier Migaud aralık ayında yasanın güncellenmesine açık olduklarını söyledi. Fransa, 2023 yılında Avrupa çapında bir yönergeye "rıza temelli" tecavüz tanımının dahil edilmesini engellemişti.

İsveç, Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık gibi diğer Avrupa ülkelerinde, feminist #MeToo hareketinin yükselişinin 2017'de bazı yargı alanlarında yasal reform yapılmasına yol açmasının ardından, tecavüz yasasında rıza tanımı zaten mevcut.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN