İsrail katliamında 26'ncı gün: Gazze'de can kaybı 9 bine dayandı

İsrail katliamında 26'ncı gün: Gazze'de can kaybı 9 bine dayandı

İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze'yi 26 gündür vuruyor. Hastane, ibadethane sivil yerleşim demeden katliam planını sürdüren İsrail'in Gazze'deki saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bin 796'e yükseldi. Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, İsrail'in gece boyunca bomba yağdırdığı Gazze Şeridi'ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu. İşte dakika dakika bölgeden sıcak gelişmeler...

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar 26. gününde devam ediyor.

Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi'ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini açıkladı.

Şirketin, X platformunda yaptığı açıklamada, "Daha önce bağlanan uluslararası şebekenin yeniden kesilmesi nedeniyle Gazze Şeridi'nde tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurmaktan üzüntü duyuyoruz." ifadesi kullanıldı.

Paltel şirketi, 27 Ekim'de İsrail saldırıları sonucu Gazze'de kesilen iletişim ve internet hizmetinin aşamalı olarak yeniden verildiğini duyurmuştu.

Dün Cibaliye Mülteci Kampı'nı vurarak onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan İsrail Ordusu (IDF) Gazze Şeridi'ndeki kara harekatına ilişkin fotoğraflar paylaştı.

ordu.jpg

Savaşın 26. gününde dakika dakika yaşananlar şu şekilde:

15:44: Filistin Sağlık Bakanı Maya Keyle, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunca üst üste vurulan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin yakıtının tükendiğini, bu sebeple çalışmalarını durdurduğunu belirtti.

15.03: Hamas: Cibaliye Mülteci Kampı’na yapılan İsrail saldırısında yedi rehine öldürüldü

14:20: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "500 civarında yabancı ülke vatandaşının Gazze'den çıkışı için mutabakata varıldı. Aralarında Türk vatandaşları olması için de şu anda müzakerelerimiz devam ediyor" açıklamasında bulundu.

14.20: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 271 artarak 8 bin 796'ya yükseldiğini duyurdu. Ölenlerin 3 bin 648'i çocuk.

14.20: İsrail'de 43 hahamın, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, Hamas mensuplarının abluka altındaki Gazze'deki Şifa Hastanesinde saklanması ve sivilleri kalkan kullanması durumunda, buranın vurulmasında bir beis olmadığını ilettiği belirtildi.

14.11: Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı (ZMD) Aiman Mazyek, İsrail'in Gazze'de "savaş suçu" işlediğini ifade etti.

14.03: İsrail dün vurduğu Cibaliye Mülteci Kampı'nı bugün yine vurdu. Filistin Haber Ajansı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada "İsrail'in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombalaması sonucu onlarca kişi öldü ve yaralandı" bilgisine yer verdi.

13.07 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nde 9 İsrail askerinin ölümünün ardından yaptığı açıklamada, "Zor bir savaşın içindeyiz. Önemli kazanımlarımız var ama aynı zamanda acı kayıplarımız da var" dedi.

12:29 Sınır Tanımayan Gazeteciler, İsrail-Filistin çatışmasında gazetecilere karşı işlenen savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

12:18 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik saldırısını protesto için işgal altındaki Batı Şeria'da kapsamlı greve gidildi. Doğu Kudüs'teki bankalar, bakanlık kurumları, okullar, üniversiteler ve dükkanlar bir gün boyunca kapılarını kapattı. Grev kapsamında ekmek fırınları ve eczaneler dışında tüm ticarethaneler kepenk kapattı.

11:49 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği New York Ofisi Direktörü Craig Mokhiber, Yüksek Komiser Volker Turk’e hitaben gönderdiği mektubunda, Gazze’de yaşananların bir ‘soykırım’ olduğunu ve BM’nin başarısız olduğunu ifade etti. Mokhiber, mektubunda görevinden ayrılacağını vurguladı.

11:45 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik saldırısını protesto için işgal altındaki Batı Şeria'da kapsamlı greve gidildi. Batı Şeria'daki bankalar, bakanlık kurumları, okullar, üniversiteler ve dükkanlar bir gün boyunca kapılarını kapatacağını duyurdu.

11:20 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'deki Ez-Zeytun Mahallesi'nin doğusuna giren İsrail askeri aracını "Yasin 105" roketiyle imha ettiklerini ve aracın yandığını açıkladı.

11:12 İsrail’in saldırılarını aralıksız sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki ağır yaralı Filistinliler tedavi edilmek üzere Mısır’a nakledilecek. Ambulanslar Refah Sınır Kapısı'nın açılmasıyla yaralıları nakletmek üzere Mısır'dan Gazze'ye giriş yaptı.

10:54 İsrail ordusu, Kızıldeniz’e savaş gemileri konuşlandırdığını açıkladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Durum değerlendirmesi doğrultusunda ve bölgede artan savunma çalışmaları kapsamında Deniz Kuvvetlerine ait füze gemileri Kızıldeniz bölgesine ulaştı.” ifadelerine yer verildi.

10.jpg

09:49 Uluslararası internet izleme servisi veren Net Blocks, Gazze Şeridi'nde "yeni bir internet kesintisinin" yaşandığını doğruladı. Paylaşımda, "Canlı ölçümler, Gazze Şeridi'ndeki Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel üzerinde büyük etkisi olan yeni bir internet kesintisinin ortasında olunduğunu gösteriyor." ifadesi kullanıldı.

08:57 İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde 11 bin hedefin vurulduğunu duyurdu. Vurulan hedeflerin Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları'na ait askeri noktalar olduğu öne sürüldü. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde 11 bin hedefin vurulduğunu duyurdu.

hh.jpg

08:52 İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria’da düzenledikleri baskınlarda biri engelli 3 Filistinliyi öldürdü.

08:40 İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalarda bir anti-tank füzesinin zırhlı araca isabet etmesi sonucu 9 askerin öldüğünü, 4 askerin de yaralandığını açıkladı.

08:22 Filistin Gazeteciler Sendikası tarafından yapılan açıklamada, abluka ve yoğun bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde İsrail saldırıları sonucu 25 Filistinli gazeteci ve 13 medya çalışanının hayatını kaybettiği duyuruldu.

06:21 Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi'ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu.

05:36 Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ve Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırıları nedeniyle Tel Aviv Büyükelçilerini istişarelerde bulunmak amacıyla geri çağırdı.

02:56 Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Sina Yarımadası'ndaki her kum tanesi için Mısır halkı olarak milyonlarca can feda etmeye hazır olduklarını söyledi.

02:04 İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki yerleşim alanına yönelik saldırısı Fas'ın farklı kentlerinde protesto edildi.

01:51 İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children'ın (Çocukları Kurtarın) Filistin Direktörü Jason Lee, İsrail'in hava saldırısı düzenlediği Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki yıkımı görünce dehşete düştüklerini belirtti.

01:41 İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze'de insan hayatına yönelik bariz umursamazlığın kesin dille kınanması gerektiğini belirterek, "(İsrail'in hava saldırısı düzenlediği) Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki masum erkekler, kadınlar ve çocuklar; dünya sizi koruyamadığı için üzgünüm." ifadesini kullandı.

01:18 Avrupa Birliği (AB), işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere uyguladığı terörün çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine yol açtığını belirterek, durumun kontrolden çıkabileceği, acil tedbirler gerektiği uyarısında bulundu.

01:15 İsrail UIusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yoğun bombardımanında yaralananların Mısır sınırında kurulan sahra hastanelerine, denizde demirleyecek üçüncü ülkelerin gemilerine nakledilebileceğini söyledi.

01:10 İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne, insani yardım taşıyan 59 tırın daha ulaştığı bildirildi.

00:54 Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) Gazze'nin kuzeyine yönelik sorumluluklarından çekilmekle suçladı.

00:03 Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi'nde "derhal" insani ateşkes sağlanmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

00:01 Malezya Başbakanı Enver İbrahim, ABD'nin, ülkesinin Filistin konusundaki tutumu dolayısıyla ülkesine 3 kez diplomatik nota gönderdiğini bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN