Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, okul gezilerinde başörtüsü takan velilerin okul çevresinde öğrencilere eşlik etmesinin yasaklanmasını gündeme taşıdı. Bu hamle ülkede, başörtüsünü 'İslamcılığın sembolü' olarak niteleyen açıklamalarla laiklik ve dini özgürlükler tartışmasını yeniden alevlendirdi.
Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, okul gezilerinde öğrencilere eşlik eden velilerin başörtüsü takmasını yasaklamayı planladığını açıkladı. Bakan, bu tür gezilerin "okul dışındaki eğitim alanları" olduğunu belirterek, başörtüsü ve diğer dini sembollerin okullarda yasaklanmasını öngören 2004 tarihli yasanın bu durumlarda da geçerli olması gerektiğini savundu.
Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau
OKUL GEZİLERİNDE BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI
Retailleau, salı günü bir radyo programında yaptığı açıklamada, okul gezilerinin okul faaliyetlerinin bir uzantısı olduğunu ve bu nedenle dini sembollerin yasaklanması gerektiğini söyledi. Özellikle okul gezilerinde öğrencilere eşlik eden başörtülü anneler gibi gönüllü velileri hedef alan bu öneri, başörtüsünü "İslamcılığın bir sembolü ve kadınların erkeklere boyun eğdiğinin bir işareti" olarak tanımlayan Bakan tarafından dile getirildi.
Retailleau, devletin, kamu alanlarında ve okul gezileri gibi faaliyetlerde radikal İslamcılığın yayılmasını durdurmak için harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
"İSLAMCILIK ULUSAL BİRLİĞİ TEHDİT EDİYOR"
Bu açıklamalar, Fransa’nın "Charlie Hebdo" dergisine düzenlenen saldırının 10. yıldönümünü anma etkinlikleri sırasında geldi. Retailleau, "siyasal İslam'ın ulusa tehdit oluşturduğunu" ve "müslüman toplumu Fransız ana akımından koparmaya, ulusal birliği zayıflatmaya ve uzun vadede şeriatı dayatmaya çalıştığını" iddia etti.
DAHA ÖNCEKİ GİRİŞİMLER VE HUKUKİ GÖRÜŞLER
Retailleau, 2021 yılında Senato’ya, okul gezilerinde dini sembollerin yasaklanmasını öneren bir yasa tasarısı sunmuştu. Bu yasa tasarısı Senato'da kabul edilmiş, ancak Ulusal Meclis tarafından reddedilmişti. Öte yandan, Fransa Danıştayı, 2013 yılında verdiği hukuki bir görüşte, okul gezilerinde velilere eşlik edenlerin kamu görevlisi olmadığını ve dolayısıyla 2004 yasasının bu kişiler için geçerli olmadığını belirtmişti.
Retailleau’nun bu yeni açıklamaları, Fransa’da laiklik, dini özgürlükler ve başörtüsü tartışmalarını yeniden alevlendirecek gibi görünüyor.