FBI'dan 'El Chapo'nun oğluna operasyon

FBI'dan 'El Chapo'nun oğluna operasyon

Dünyanın en büyük uyuşturucu kartellerinden biri olan Sinaloa Karteli'ne yönelik büyük bir operasyon düzenlendi. ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kartelin önemli isimlerinden Ismael "El Mayo" Zambada ve kurucusu Joaquin "El Chapo" Guzman'ın oğlu Joaquin Guzman Lopez'in Teksas, El Paso'da gözaltına alındığı belirtildi.

Meksika'nın ünlü Sinaloa kartelinin liderlerinden Ismael "El Mayo" Zambada ve kartelin kurucusu Joaquin "El Chapo" Guzman'ın oğlu Joaquin Guzman Lopez, Perşembe günü FBI tarafından Teksas, El Paso'da tutuklandı. ABD Adalet Bakanlığı, bu tutuklamaların, dünyanın en şiddetli ve güçlü uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinden biri olan Sinaloa Karteli'nin lider kadrosuna yönelik önemli bir darbe olduğunu açıkladı.

Adalet Bakanı Merrick Garland, tutuklamalarla ilgili yaptığı açıklamada, "Zambada ve Guzman'ın, ABD'ye on binlerce kilo uyuşturucu kaçakçılığı ve bu kaçakçılıkla bağlantılı şiddeti organize ettikleri iddia ediliyor" dedi. Garland, bu tutuklamaların, ABD'de fentanil ve diğer ölümcül uyuşturucuların yayılmasını engellemek için önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Zambada, uzun yıllardır ABD'de kaçak olarak yaşıyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı, 2016 yılında yakalanmasına yardımcı olacak bilgiler için 5 milyon dolar ödül teklif etmiş, bu ödül DEA'nın (Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi) uyuşturucu baronu profiline göre 15 milyon dolara kadar çıkmıştı.

DEA Yöneticisi Anne Milgram, Zambada'nın tutuklanmasının Sinaloa Karteli'ne büyük bir darbe vurduğunu belirtti. Milgram, "Bu kartel, Amerikalıların kıyıdan kıyıya ölümüne yol açan fentanil ve metamfetamin gibi uyuşturucuların çoğundan sorumludur" dedi.

whatsapp-image-2024-07-26-at-07-47-55.jpeg

MEKSİKA'NIN EN GÜÇLÜ SUÇ ÖRGÜTÜ

1980'lerden beri aktif olan Sinaloa karteli, Meksika'nın en güçlü ve şiddet yanlısı suç örgütlerinden biri olarak biliniyor. Zambada, 2016'da yakalanan ve uyuşturucu kaçakçılığı ile kara para aklama suçlarından hüküm giyerek şu anda ABD'de maksimum güvenlikli bir hapishanede müebbet hapis cezasını çeken "El Chapo" ile birlikte karteli kurmuştu. Zambada, "El Chapo"nun tutuklanmasından sonra kartelin liderliğini devralmıştı. Milgram, Joaquin Guzman Lopez ve kardeşlerinin, babalarının tutuklanmasından bu yana kartele liderlik ettiğini söyledi.

Lopez, El Chapo'nun 12 çocuğundan biri olup, bu çocuklardan dördü Sinaloa kartelinin operasyonlarında aktif olarak yer aldığı için "Los Chapitos" olarak anılıyor. Lopez, 2018 yılında federal uyuşturucu kaçakçılığı suçlamalarıyla ilk kez suçlanmış ve o zamandan beri birden fazla suçlama ile karşı karşıya kalmıştı.

Nisan 2023'te, diğer üç Chapito da dahil olmak üzere Sinaloa kartelinin 28 üyesi ve ortağı, ABD Başsavcısı Merrick Garland ve Adalet Bakanlığı yetkililerine karşı ulusötesi bir fentanil kaçakçılığı operasyonu düzenlemekle suçlanmıştı. Bu sanıklar, fentanil nedeniyle yüz binlerce Amerikalının hayatını kaybetmesinden sorumlu tutuluyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN