Erdoğan ile Putin BRICS zirvesinde bir araya gelecek

Erdoğan ile Putin BRICS zirvesinde bir araya gelecek

BRICS üyesi ülkelerin liderleri, Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen 16. BRICS Zirvesi için bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveye katılmak üzere Rusya'ya hareket etti. Zirve kapsamında Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir araya gelerek ikili ilişkileri ve bölgesel konuları ele alması bekleniyor. Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Peskov, Türkiye'nin NATO üyeliğinin BRICS'e katılmaya engel olmadığını söyledi.

Dünyanın yükselen ekonomilerinden oluşan BRICS üyesi ülkelerin liderleri, Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen 16. BRICS Zirvesi için bir araya geldi. Zirvede, üye ülkeler arasındaki ekonomik iş birliği, ticaret, yatırım ve enerji gibi konuların yanı sıra küresel siyaset ve güvenlik konuları da ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da zirveye katılmak üzere Rusya'ya hareket etti. Erdoğan'ın zirve marjında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelerek ikili ilişkiler, bölgesel meseleler ve uluslararası konular hakkında görüşmesi bekleniyor.

Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Tataristan'a gitti.

KREMLİN: TÜRKİYE'NİN NATO ÜYELİĞİ ENGEL DEĞİL

Geçtiğimiz haftalarda Rusya'dan yapılan açıklamalarda, Türkiye'nin BRICS üyeliği için resmen başvuru yaptığı bilgisi verilmişti. Ankara'nın olası üyeliği NATO'da tartışmaya yol açarken NATO'nun yeni Genel Sekreteri Mark Rutte, Türkiye'nin BRICS ile yakınlaşmasından endişe edilip edilmemesi gerektiğine ilişkin soruya yanıtında, Türkiye'nin bunu yapma konusunda egemenlik hakkının olduğunu söylemişti.

Konuya ilişkin bir açıklama da Kremlin'den geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye'nin NATO üyeliğinin BRICS'e katılmaya engel olmadığını söyledi.

PUTİN: DENGEYİ KORUMAMIZ GEREKİYOR

16. BRICS Zirvesi'nde dar kapsamlı toplantının açılış konuşmasını yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yıl grubun başkanlığını yürüten Rusya'nın, "BRICS'in otoritesini güçlendirmek, küresel meselelerdeki rolünü geliştirmek ve bölgesel ile uluslararası zorlukları çözmek" için çabaladığını ifade etti.

Putin, şu ifadeleri kullandı:

"Dar kapsamlı bir formatta küresel gündemi değerlendireceğiz, bölgesel çatışmaların çözümü de dahil olmak üzere uluslararası arenada BRICS ülkeleri arasındaki iş birliği konusu hakkında görüş alışverişinde bulunacağız. Ayrıca Johannesburg'da bir önceki zirvede alınan kararların uygulanmasını da ele alacağız. Öncelikle BRICS çerçevesinde mali iş birliğinin derinleştirilmesinden bahsediyoruz. Aynı derecede önemli bir başka konu da grubumuzun daha da genişletilmesiyle ilgili. Küresel Güney ve Doğu ülkelerinin BRICS ile temasların güçlendirilmesine yönelik benzeri görülmemiş ilgisini göz ardı etmek yanlış olur. 30'dan fazla ülke, bu isteğini bir şekilde dile getirdi. Aynı zamanda dengeyi korumamız ve BRICS'in etkinliğinin azalmasını da önlememiz gerekiyor."

'BRICS ÜLKELERİ MUAZZAM BİR POTANSİYELE SAHİP'

"Hepimiz BRICS'in dinamik gelişimine, dünya meselelerinde otoritesinin ve nüfuzunun güçlenmesine tanık oluyoruz" diyen Putin, şöyle devam etti:

"BRICS ülkeleri, siyasi güç, ekonomi, bilim, teknoloji ve insani kalkınma açısından gerçekten muazzam bir potansiyele sahip. Ayrıca, ortak değerlerimiz ve ortak dünya görüşümüz bizi birleştiriyor. Ülkelerimiz eşitlikten, iyi komşuluktan ve karşılıklı saygıdan yana, dostluk ve uyumdan, evrensel refah ve esenlikten yana. Ülkelerimiz dünyanın geleceği için sözde değil, fiilen sorumluluk üstleniyor, küresel istikrar ve güvenlik alanındaki durum üzerinde gerçekten olumlu bir etkiye sahip ve acil bölgesel sorunların çözümüne önemli katkı sağlıyor. BRICS’in küresel çoğunluğun isteklerini karşılayan küresel arenadaki stratejisinin özü de budur. Dünyada köklü değişiklikler yaşandığı bu dönemde, bu çizgi önemli."

ERDOĞAN İLE BİR ARAYA GELECEK

Öte yandan, zirvenin ikinci gününde görüşmelerine devam edecek olan Putin, bugünkü ilk toplantısını İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile yapacak. Putin ve Pezeşkiyan, uzun süredir imzalanması beklenen ve ikili işbirliğinin tüm alanlarını kapsayan stratejik ortaklık anlaşmasını masaya yatıracak.

İkinci görüşmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelecek Putin, mevkidaşıyla ticari ve ekonomik ilişkileri pekiştirmenin yollarını konuşacak ve Türkiye'de inşa edilmesi planlanan doğalgaz transfer merkezi projesini ele alacak. Ukrayna ve Suriye'deki durum ile ikili ilişkilerde gelinen nokta da Putin-Erdoğan görüşmesinin gündem maddeleri arasında yer alacak. Putin, 2. günün devamında Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le bir araya gelecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN