Dünyanın en prestijli sıralamalarından biri olan QS Dünya Üniversite Sıralaması 2025 sonuçları açıklandı ve Türkiye'den 5 üniversite ilk 500'e girmeyi başardı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi 285. sırada yer alarak, bugüne kadarki en iyi derecesini elde etti. İstanbul Teknik Üniversitesi 326. sırada yer aldı. Koç, Boğaziçi ve Bilkent Üniversitesi'de sıralamaya girdi.
QS Dünya Üniversite Sıralaması 2025 sonuçları açıklandı. Massachusetts Institute of Technology (MIT), 13. kez üst üste birinci sırayı alarak bu alandaki hakimiyetini sürdürdü. Ayrıca bu yıl sıralamada Türkiye'den 5 üniversite ilk 500'e girmeyi başardı.
Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 285. sırada yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ise 326. sırada bulunarak listenin üst sıralarındaki yerini korudu. Türkiye'nin saygın vakıf üniversitelerinden Koç Üniversitesi 401. sırada kendine yer bulurken, Boğaziçi Üniversitesi 418. sıradan listeye girdi. Bilkent Üniversitesi de 477. sırada yer alarak ilk 500'de Türkiye'yi temsil eden beşinci üniversite oldu.
MIT BİR KEZ DAHA BİRİNCİ SIRADA
QS Dünya Sıralaması 2025'e göre en iyi 10 üniversite:
- Massachusetts Institute of Technology (MIT) - ABD
- Imperial College London - İngiltere
- University of Oxford - İngiltere
- Harvard University - ABD
- University of Cambridge - İngiltere
- Stanford University - ABD
- ETH Zurich - İsviçre
- National University of Singapore (NUS) - Singapur
- University College London (UCL) - İngiltere
- California Institute of Technology (Caltech) - ABD
MIT bir kez daha birinci sırada yer alırken, ikinci sırayı Imperial College London aldı. Cambridge ve Stanford Üniversiteleri sırasıyla beşinci ve altıncı sıraya geriledi.
QS Dünya Üniversite Sıralamaları'nın 21. edisyonu, istihdam edilebilirlik ve sürdürülebilirliğe vurgu yapan tek sıralama olma özelliğini taşıyor. Bu sıralama, 105 yükseköğretim sistemine ait 1.500'den fazla kurumu içeriyor.
Sıralamalar, işveren itibarı, fakülte başına atıf sayısı, akademik itibar, öğrenci-fakülte oranı, uluslararası fakülte oranı ve uluslararası öğrenci oranı gibi faktörlere dayanıyor.
"ASYA'NIN BÜYÜK GÜÇLERİNİN ARTAN HIRSI..."
QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter, "Son yirmi yılın küresel yükseköğretim hikayesi, ABD'nin en iyi üniversitelerinin çoğunu elinde tutarken, Asya'nın büyük güçlerinin artan hırsıyla başa çıkmaya çalıştığını anlatır" dedi. "Bu yıl, ABD'nin ayrıcalıklı konumunun bu hırs karşısında sonsuza kadar dayanacağının garantisi olmadığını gösteren en net sinyali sunuyor."
MIT, Kimya Mühendisliği; İnşaat ve Yapısal Mühendislik; Bilgisayar Bilimleri ve Bilgi Sistemleri; Veri Bilimi ve Yapay Zeka; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Dilbilim; Malzeme Bilimi; Makine, Havacılık ve Üretim Mühendisliği; Matematik; Fizik ve Astronomi; ve İstatistik ve Operasyonel Araştırma gibi 11 dalda da dünya birincisi olarak yer aldı.