Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'da çok sayıda cami, yıkılarak veya işlev dışı kullanılarak yok edilmeye devam ediyor. Bazı camiler ise Çinli turistler için 'kültür evine' dönüştürülüyor. Sosyal medyaya düşen bir videoda Çin'in bir camiyi dans salonuna çevirdiği görülüyor. Söz konusu görüntülere Müslüman dünyasından tepki yükseltilmemesi de dikkat çekiyor.
Çin’in Doğu Türkistan’da devam ettiği Uygur soykırımında bazı ibadet yerleri turistik mekanlara ve müzeye dönüştürülerek Çinli turistlerin hizmetine açılıyor. Avustralya Stratejik Araştırmaları Enstitüsü (ASPİ) raporunda da son beş yılda 16 bin caminin yok edildiğine yer verdi.
CAMİ DANS SALONUNA ÇEVRİLDİ
Sosyal medyaya düşen videoda Çin’in Doğu Türkistan’da devam ettiği Uygur soykırımına bir yenisini daha eklediği görülüyor. Çin hükümeti, Doğu Türkistan'daki bir camiyi bu kez de dans salonuna çevirdi.
MÜSLÜMAN DÜNYASI SESSİZ
Videoda, Çinli turistler için dans eden, şarkı söyleyen ve oyunlar oynayan kişilerin olduğu görüntüleri yer alıyor. Bölge halkının gördüğü zulüm ve baskılara Müslüman dünyasının sessiz kalması da tepkilere neden oluyor.
Daha önce Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlenen Shangay İş Birliği Zirvesi’nde zulmün utancının madalya ile taçlandırılması tepki toplamıştı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin lideri Şi Cinping’e ‘Üst Düzey Dostluk Nişanı’ takmıştı. Yaşananlara diasporadaki Uygurlar ‘Soykırıma dur deneceğine üstüne bir de madalya takılıyor’ tepkisi göstermişti.
Aç bırakılan ve işkence gören Doğu Türkistan halkı sistematik ihlallerle karşı karşıya. Bölgede yaşananlar BM raporuna girmişti. BM'nin Uygur raporunda, Uygur Türklerinin temel haklarının ve dini özgürlüklerinin ciddi bir şekilde ihlal edildiği ve kültürel kimliklerinin tehdit altında olduğuna dikkat çekilmişti.