Colani'den anayasa vurgusu: Konuşma yetkimin olmadığı birçok konu var

Colani'den anayasa vurgusu: Konuşma yetkimin olmadığı birçok konu var

Suriye'de fiili yönetimi ele geçiren HTŞ lideri Ahmed eş-Şara (Colani), ülkede tüm kesimleri kapsayan bir idare kuracaklarını yineledi. Hukukçular tarafından bir anayasa hazırlanacağını söyleyen eş-Şara, "Her yönetici ve devlet başkanı buna uymak zorunda olacak." dedi. HTŞ'nin terör örgütü listelerinden çıkarılmasını da isteyen HTŞ lideri, yaptırımların kaldırılması gerektiğini savundu, "Ezilenler ve ezenler aynı şekilde muamele görmemeli." yorumunu yaptı.

27 Aralık'ta başlattığı operasyonların sonucunda, 8 Aralık'ta Esad rejimini deviren Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ), Suriye'de geçici bir hükümet atadı. Muhammed el-Beşir'in Başbakan olduğu ülkede Colani adıyla bilinen ancak artık Ahmed eş-Şara adını kullanan HTŞ lideri, fiili olarak yönetimi sürdürüyor. İç savaş boyunca üstlendiği silahlı kimliği bir kenara bırakarak sivil bir kimlik oluşturmaya çalışan eş-Şara, uluslararası röportajlar vererek Suriye'deki yeni duruma ilişkin açıklama yapmaya devam ediyor.

Eş-Şara son olarak Esad ailesinin yaptırdığı başkanlık sarayında BBC'ye konuştu. Birçok ülkenin terör örgüt olarak tanıdığı HTŞ'nin komşu ülkeler ve Batı için tehdit olmadığını söyleyen eş-Şara, ülkenin savaş yorgunu olduğunu söyledi.

'YAPTIRIMLAR ÖNCEKİ REJİMİ HEDEF ALIYORDU'

Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını isteyen eş-Şara, "Yaptırımlar önceki rejimi hedef alıyordu. Ezilenler ve ezenler aynı şekilde muamele görmemeli." şeklinde konuştu.

Aynı zamanda HTŞ'nin terör listelerinden çıkarılması gerektiğini de savunan eş-Şara, sivilleri ya da sivil bölgeleri hedef almadıklarını ileri sürdü.

'AFGANİSTAN VE SURİYE ÇOK FARKLI'

HTŞ, kullandıkları siyah renkle kelime-i tevhid yazılmış beyaz bayrak nedeniyle "Taliban gibi" eleştiri alırken HTŞ lideri, Afganistan ve Suriye'nin çok farklı olduğunu, farklı geleneklere sahip olduğunu savundu. Afganistan'ı bir "kabile toplumu" olarak tanımlayan eş-Şara, Suriye'de çok farklı bir bakış açısının hakim olduğunu ifade etti.

'KADINLAR EĞİTİME KATILACAK'

Ülkenin tarihi ve kültürü dikkate alınarak bir hükümet ve ve yönetim şekli oluşturulacağını söyleyen eş-Şara, kadınların eğitime katılmasından yana olduklarını ekledi, "İdlib'de sekiz yıldan fazladır üniversitelerimiz var. Üniversitelerdeki kadın öğrenci oranı yüzde 60'ın üzerinde." dedi.

'YASAL KONULARI HUKUKÇULAR KONUŞACAK'

Ülkede alkollü içecek tüketimine izin verilip verilmeyeceği sorusuna ise eş-Şara, "Benim konuşma yetkimin olmadığı birçok şey var çünkü bunlar yasal konular. Hukukçulardan oluşan bir komite anayasayı hazırlayacak. Onlar karar verecek. Her yönetici ya da devlet başkanı, bu yasalara uymak zorunda olacak." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN