BM göç raporu: Sahra Çölü'nde ölenler Akdeniz'in iki katı

BM göç raporu: Sahra Çölü'nde ölenler Akdeniz'in iki katı

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı, Uluslararası Göç Örgütü ve Karışık Göç Merkez tarafından yayımlanan yeni rapor, Afrika’dan Akdeniz’e uzanan göç yollarındaki aşırı şiddet, insan hakları ihlalleri ve sömürüyü gözler önüne serdi. Raporda, göçmenlerin karşılaştığı tehlikeler, yeterince belgelenemediği için dikkatlerden kaçtığı belirtilirken, Sahra Çölü’nde hayatını kaybeden göçmen sayısının resmi kayıtlardaki bin 180’den çok daha fazla olduğu vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı (UNHCR), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Karışık Göç Merkezi (MMC) tarafından yayımlanan yeni rapor, Afrika’dan Akdeniz’e göç rotalarındaki göçmenlerin yaşadığı zorlukları gözler önüne serdi.

Raporda, göçmenlerin kara yollarında maruz kaldığı aşırı şiddet, insan hakları ihlalleri ve sömürüye dikkat çekildi.

ÖLÜMLER VE ŞİDDET

Rapora göre, Ocak 2020 ile Mayıs 2024 arasında Akdeniz’de yaklaşık 7 bin 115 göçmen ölümü kaydedilirken, Sahra Çölü’nde ölen göçmen sayısının bunun iki katı olduğu ifade edildi. BM’ye göre, karada ölenlerin yüzde 42’si araç kazalarında, yüzde 24’ü sert çevre koşulları ve açlık gibi nedenlerden, yüzde 12’si ise şiddete maruz kalmaktan hayatını kaybediyor.

Tehlikelere rağmen göç eden insan sayısının arttığını söyleyen raporda, göçmenlerin terk ettiği ülkelerde ağırlaşan yaşam koşulları, iklim değişikliğinin sert sonuçları, Sahel ve Sudan'da yeni çatışmaların patlak vermesi ve uzun süreli olağanüstü durumların oluşmasını göçü artıran nedenler arasında gösterildi.

GÖÇMEN SAYISI ARTIYOR

Raporda, zorlaşan yaşam koşulları, iklim değişikliğinin etkileri ve Sahel ile Sudan’daki çatışmaların göçmen sayısını artırdığı belirtildi. Ayrıca, bazı bölgelerde göçmenlerin isyancı gruplar ve suç örgütleri tarafından kötü muameleye maruz kaldığı, insan kaçakçılığı, zorla çalıştırma ve cinsel istismar gibi ihlallerle karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Raporda, göç etmeyi planlayanlara güvenilir bilgi sağlanması, kaçakçıların sahte haberlerinin çürütülmesi ve göçmenlere karşı işlenen suçların sorumlularının cezalandırılması konularında sürekli çaba gösterilmesi talep edildi.

LİGHTHOUSE REPORTS’UN BULGULARI

Lighthouse Reports’un bir yıla yakın sürdürdüğü araştırmasında da Fas, Moritanya ve Tunus'un göçmen ve mültecileri alıkoymak ve zorla yerlerinden etmek için Avrupa’dan finansman aldığı öne sürülmüştü. Bu şekilde mülteci ve göçmenlerin Avrupa’ya ulaşmasının engellendiği, güvenlik güçleri veya insan kaçakçılarınca hayatta kalmalarının neredeyse mümkün olmadığı çöllere sürüldüğü belgelerle ifade edilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN