BM: 2023'te vatandaşlığı olmayan kişi sayısı 4,4 milyon oldu

BM: 2023'te vatandaşlığı olmayan kişi sayısı 4,4 milyon oldu

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) 2023'te dünya genelinde 4,4 milyon devletsiz kişi olduğunu açıkladı. BM'nin 2014'te başlattığı "IBelong" kampanyasıyla 500 binden fazla kişi vatandaşlık kazanırken, devletsizliğin büyük bir insan hakları ihlali olduğu ve bu kişilerin temel yasal haklardan mahrum bırakıldığı vurgulandı. BM, yaklaşık 1,3 milyon devletsiz kişinin yerinden edildiği belirtiltti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2023 yılı itibarıyla dünya çapında vatandaşlık statüsü olmayan veya devletsiz olarak yaşayan 4,4 milyon insan bulunduğunu açıkladı.

BMMYK, bu kişilere yönelik hazırladığı yeni raporunda, devletsizliğe karşı başlatılan 10 yıllık küresel girişimin olumlu sonuçlar doğurduğunu ancak daha fazla çabaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Raporda, BM'nin 2014'te "IBelong" sloganıyla hayata geçirdiği girişim sayesinde, vatandaşlık hakkından mahrum olan 500 binden fazla kişinin bu haklarına kavuştuğu belirtildi.

Raporda, "Büyük bir insan hakları ihlali olan devletsizlik, bireyleri temel yasal haklardan mahrum bırakarak onları siyasi ve ekonomik olarak dışlanmış, sağlık ve eğitim gibi kritik hizmetlere erişemez hale getiriyor. Bu insanlar ayrımcılığa uğruyor ve özellikle sömürü ve tacize karşı savunmasız kalıyor." denildi.

BMMYK'nin vatandaşlığı olmadan yaşayanların haklarını savunduğunu ve dünya genelinde devletsizliği önlemek ve sonlandırmak için çeşitli ortaklarla çalıştığı bildirildi.

Raporda, "BMMYK, 2023'te toplamda 4,4 milyon devletsiz kişinin olduğunu bildirdi. Dünya genelinde yaklaşık 1,3 milyon devletsiz kişi ise yerinden edildi." ifadeleri kullanıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN