Binlerce kişi Macaristan’ın ‘TRT’sinde: Devlet medyasında iktidar propagandası yapmayın!

Binlerce kişi Macaristan’ın ‘TRT’sinde: Devlet medyasında iktidar propagandası yapmayın!

Macaristan’da binlerce kişi, Victor Orban’ın başbakanlığındaki iktidarın propagandasını yaptıklarını düşündükleri kamu yayıncısı MTVA'ya karşı genel merkezin önünde protesto düzenledi. Göstericiler, kanala bağımsız kamu hizmeti vermesi yönünde çağrı yaptı.

Binlerce Macar, devlet yayın kuruluşu MTVA'nın taraflı propaganda yaptığını, yalnızca Başbakan Viktor Orban'ın partisinden ve hükümetinden politikacıları ve analistleri öne çıkardığı gerekçesiyle kanalın genel merkezinin önünde bir araya gelerek ‘Propagandayı Durdurun’, ‘Korkmuyoruz’ ve ‘Yeter artık’ gibi sloganlar yazılı pankartlar taşıdı.

‘SABRIMIZ TÜKENDİ’

Gösteriye katılan ana muhalefetten TISZA Partisi lideri Peter Magyar, göstericilere seslenerek "Kötülükten, yalanlardan, propagandadan bıktık, sabrımız tükendi. Bugün Macaristan'da kamu medyası olarak yaşadığımız şey küresel bir skandal, artık bıktık" ifadelerini kullandı.

yeni-proje-2-002.jpg
Macaristan Başbakanı Victor Orban

Hükümet basın özgürlüğünü baltaladığını reddederken, BM'nin düşünce ve ifade özgürlüğü Özel Raportörü Irene Khan, "Macaristan'da çoğulculuğun, çeşitliliğin ve medyanın bağımsızlığının sorgulandığı çarpık bir medya ortamı" olduğunu söyledi.

BAŞBAKAN ORBAN’A DESTEK DÜŞÜYOR

Öte yandan, 2026 yılında sandığa gidecek Macaristan’da yeni yapılan bir ankete göre, TISZA, seçmenler arasında yüzde 39’luk bir desteğe sahipken, Orban'ın partisinin desteği yüzde 43. Başbakan Orban, 2022’de gerçekleşen son seçimlerde meclisteki 199 sandalyenin 135’ini almıştı.

İngiltere merkezli Reuters’da yer alan habere göre, Orban yönetimine karşı artan tepkilere üzerinden politika izleyen muhalefet lideri, yolsuzluğu ortadan kaldırmayı, kamu medyasını yeniden inşa etmeyi, demokratik denetim ve dengeleri yeniden sağlamayı vaat ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN