ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a dikkat çekici bir teklif sundu. Reuters’a göre, Esad’ın İran ve Hizbullah’la ilişkisini kesmesi halinde, Suriye’ye yönelik yaptırımlar kaldırılabilir.
ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik dikkat çekici bir teklifle gündeme geldi. Reuters’ın haberine göre, iki ülke, Esad’ın İran ve Hizbullah ile olan ilişkisini kesmesi durumunda Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını değerlendiriyor. ABD’nin “Sezar Yasası” kapsamında uyguladığı yaptırımların 20 Aralık’ta sona erecek olması, bu görüşmelerin hızlanmasında etkili oldu.
Habere göre, ABD ve BAE, Esad’dan İran’la ilişkilerini sınırlandırmasını ve Hizbullah’a giden silah yollarını kapatmasını talep ediyor. 2012’den bu yana Esad’a destek veren İran ve Hizbullah, Suriye iç savaşında önemli bir rol oynadı. Ancak İsrail, Suriye topraklarında bulunan İran üslerine ve silah sevkiyatlarına yönelik sık sık hava saldırıları düzenliyor. İsrail ve Hizbullah arasındaki son savaş da bu baskıyı artırmış durumda.
KUZEY SURİYE’DE MUHALİFLERİN İLERLEYİŞİ
Görüşmelerin, Suriye’nin kuzeyinde muhalif grupların Halep’e yönelik son yılların en büyük saldırısını düzenlemesinden önce başladığı ifade ediliyor. Muhaliflerin bu hızlı ilerleyişi, Esad rejiminin İran’la olan ittifakındaki zayıflıklara işaret ediyor. Reuters’ın kaynakları, bu durumun ABD ve BAE tarafından Esad’ı İran’dan uzaklaştırmak için bir fırsat olarak değerlendirildiğini belirtiyor.
KÖRFEZ’DEN EKONOMİK DESTEK VAADİ
Körfez’deki bir diplomatın Reuters’a verdiği bilgilere göre, BAE ve Suudi Arabistan, Esad’a İran’dan uzaklaşması halinde ekonomik teşvikler sunmayı teklif etti. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın geçtiğimiz günlerde BAE’yi ziyareti sırasında Suriye’deki gelişmelerin de gündeme geldiği ifade edildi.
ABD YAPTIRIMLARI 20 ARALIK'TA YENİLENMEZSE SONA ERİYOR
ABD’nin Sezar Yasası kapsamında uyguladığı yaptırımlar, Suriye’deki iş dünyası, rejimle bağlantılı kişiler ve İran ve Rusya ile iş yapan kuruluşları hedef alıyor. Esad bu yaptırımları “ekonomik savaş” olarak nitelendirirken, yaptırımların Suriye ekonomisini derinden etkilediği biliniyor. Ancak bu yaptırımların yenilenmemesi durumunda 20 Aralık’ta sona ermesi bekleniyor.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin Esad’a destek amacıyla Suriye’yi ziyaret ettiği aynı gün, Esad’ın BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. BAE, bu görüşmeyi açıklama olarak yeterli bulduğunu ifade ederken, Suriye hükümeti ve Beyaz Saray’dan herhangi bir yorum yapılmadı.
BAE VE SURİYE 2018'DE NORMALLEŞMİŞTİ
BAE, Suriye’deki iç savaşın ilk yıllarında Esad karşıtı muhalifleri desteklemişti. Ancak son yıllarda Şam’la ilişkileri düzeltmek adına adımlar attı. 2018’de Şam’daki büyükelçiliğini yeniden açan BAE, Esad’ı 2022’de ağırlamıştı. Bu çabalar, Esad’ın İran’la olan bağlantısı nedeniyle hâlâ sınırlı düzeyde kalıyor.