Rejim muhaliflerinin başlattığı askeri harekat karşısında büyük kayıplar veren Esad "Dostlarımın desteğiyle savaşı kazanacağım" dedi ama en yakın dostları olan Rusya ve İran kendi sorunları ve zaafları yüzünden Şam’a yeterli destek veremedi. ABD ve Avrupa ülkelerinin ‘HTŞ’ye engel olun’ çağrısına cevap vermemesiyle Esad'ın yalnızlığı tescillendi.
Ukrayna, Lübnan ve Gazze’de yaşanan savaş Şam rejimini yalnızlığa sürükledi. Ukrayna’da bataklığa saplanan Rusya’nın Suriye’de yeni bir çatışmaya dahil olmak istememesi ve Hizbullah’ın İsrail karşısında büyük darbe alması nedeniyle iki taraf da Esad’a HTŞ öncülüğündeki son harekatta destek sağlayamadı. Esad’ın 2011’den bu yana en zor günlerini geçirdiğini belirten Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi Önhon ise sürecin Ankara’nın istediği müzakere masasıyla bitebileceğini söyledi.
HALEP'TEKİ EVİ BASILDI
Suriye Devlet Başkanı Esad, Halep’i kaybettikten sonra "Dostlarımın desteğiyle ve güç kullanarak savaşı kazanacağım" dedi. Ukrayna'da savaşan Rusya'nın havadan verdiği destek yeterli olmadı. İran stratejik zayıflıkları nedeniyle beklenen desteği veremezken, muhalifler Esad'ın Halep'teki konutunu bastı. Suriye Milli Ordusu, PKK/YPG kontrolündeki Tel Rıfat’ın hakimiyetini ele geçirdi. ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere ortak açıklama yaparak gerginliğin azaltılmasını isterken, İtalya Halep'teki kolejinin vurulmasında Rusya'yı suçladı.
SİYASİ ÇÖZÜME YANAŞMADI
Şam'da Rejim yönetimiyle görüşen İran Dışişleri Bakanı Arakçi dün Ankara'da mevkidaşı Fidan ile bir araya geldi. Suriye'deki iç savaşın sebebinin Esad rejiminin siyasi çözüme yanaşmaması olduğunu söyleyen Fidan, "Olayları dış müdahaleyle açıklamaya çalışmak yanlış olacaktır. Son gelişmeler, Şam'ın kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşı sağlaması gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Türkiye terör örgütlerine asla ve asla geçit vermeyecektir" dedi. Fidan, Astana sürecine yeniden dönülerek sorunun çözülebileceğini söyledi.
36 ŞEHİDİN KATİLİ
Muhalifler ve Rejim arasında başlayan çatışmaların ardından Suriye’de bulunan Rus güçlerinin Komutanı Sergey Kisel görevden alındı. Kisel’in yerine 4 yıl önce İdlip’te 36 askerimizin şehit edilmesinden sorumlu olan General Aleksandr Yurieviç Çayko, Suriye komutanlığına atandı.
PKK/YPG GERİ ÇEKİLİYOR ESAD ABD'Yİ SUÇLUYOR
Halep'in kontrolü tamamen muhaliflerin eline geçerken PKK/YPG'nin şehrin kuzeydoğu kesimlerinden çekilmeye başladığı bildirildi. Saldırıların dördüncü gününde 40'ı sivil 336 kişi öldü. Esad, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde rejim karşıtı silahlı grupların başlattığı saldırıyı bölgenin haritasını ABD çıkarları doğrultusunda yeniden çizme girişimi olarak nitelendirdi.
KİEV’LE SAVAŞAN RUSYA VE İSRAİL İLE SAVAŞAN HİZBULLAH ŞAM’A YARDIMA GİDEMEDİ
UKRAYNA VE LÜBNAN ESAD'I YALNIZ BIRAKTI: Suriye lideri Beşar Esad’a bağlı güçlerin geçtiğimiz hafta başında İdlib’e yönelik saldırıları ülkede iç savaş fitilini yeniden ateşledi. Esad’ın saldırısına karşı uzun süreden beri hazırlık yapan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhalifler karşı hamleye başlattı. Kısa süre içinde Helap’i kuşatan HTŞ ve operasyona sınırlı destek veren Suriye Milli Ordusu (SMO) ülkenin en önemli ikinci kentini saatler içinde aldı. 8 yıl sonra Helep, muhaliflerin eline geçerken Esad güçleri kenti tamamen terk etti. Diğer taraftan İdlib de tamamen muhaliflerin kontrolüne geçti.
ESAD SON 13 YILIN EN ZAYIF KONUMUNDA: Esad’ın Uluslararası Halep Havalimanı’nı bıraktığı terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olan YPG’nin ana unsuru olduğu Suriye Devrimci Güçleri ise hakimiyet alanını genişletme saldırısı başlattı. Ancak SMO’nun harekatıyla YPG’nin elindeli Tel Rıfat’ı ele geçirildi. Muhalifler Halep’in Şeyh Maksut mahallesindeki YPG güçlerine güvenli koridordan çekilmeyi teklif etti. Hama’da rejim güçleri ile muhalifler arasında çatışmalar ise sürüyor. Muhaliflerin kısa süre içinde geniş bir alanı ele geçirmesi dikkatleri Esad’ın yalnızlığına çekti. Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Ankara’nın son Şam Büyükelçisi Ömer Önhon Esad’ın 2011’den beri en zor günlerini yaşadığını belirtti.
RUSYA BU KEZ DESTEK VEREMEDİ: Önhon, YetkinReport’ta yayımlanan yazısında “Harekata katılan grupların çoğu tek tip üniformalı ve ordu düzeninde hareket ediyorlar. İyi silahlara sahipler ve bu kez, silahlı insansız hava araçları da kullanıyorlar” diye yazdı. Rusya’nın bu kez Esad’a destek vermekte ‘nispeten yavaş davrandığını’ belirten Önhon “Ukrayna’da meşgul olan Rusya’nın, Suriye’de de savaşa girmeyi istemediği, bu ülkedeki mevcudiyetini Tartus limanı ve Hmeymim hava üssünü elinde tutmak ve Şam’da Esad (veya başkası) üzerindeki etkisini korumakla sınırlandırmaya yöneldiği düşünülebilir” ifadelerini kullandı.
İRAN’IN SURİYE’DE ETKİSİ KIRILACAK: “Bu harekâtın sonuçlarından biri İran’ın Suriye’deki etkisinin kırılması olacaktır” diyen Önhon, şunları ifade etti: “Hizbullahçıların bir bölümü İsrail’e karşı savaşmak için Lübnan’a geri döndüler ve İsrail’in haftalardır büyük darbeler vurduğu Hizbullah’ın nefesi, iki cepheli savaşı yapmaya yetmedi. Suriye’deki başlıca aktörlerden (Türkiye, Rusya, ABD, İsrail) hiçbiri, İran’a Suriye’de vurulan darbelerden memnuniyetsiz değil. Esad yönetiminin bazı kesimlerini de bu gruba dahil edebiliriz. İran Esad rejimine yardımcı oldu ama bunun karşılığında Suriye’de etkisini artırma ve Şiiliği yayma çalışmaları rejim içinde de çok tepkiye yol açmıştır.”
TÜRKİYE’NİN İSTEDİĞİ MASA KURULABİLİR: Esad’ın 2011’den beri en zor günlerini yaşadığını kaydeden Önhon, Türkiye’nin kendi çıkarlarını gözeterek hareket edeceğinin altını çizdi: “Muhaliflerin geniş alanları ele geçirmeleri ve Türkiye’deki sığınmacıların çoğunun Halep ve İdlip kökenli olmaları, geri dönüş açısından ülkemizin lehine bir gelişme olmuştur. Bu harekât Suriye krizine siyasi çözüm bulunması için bir fırsat doğurmuş olabilir ve Türkiye’nin istediği gibi bir müzakere masası kurulmasıyla sonuçlanabilir.”
ESAD SİLAH DEPOLARINI YPG’YE BIRAKTI: Harekâtın Kürtlerle ilgili boyutunun ilgi çekici olduğunu yazan Önhon “Rejime bağlı unsurlar Halep’i terk ederken, Halep havaalanı, silah depoları ve su arıtma tesisleri gibi bazı stratejik yerleri, Fırat’ın doğusundan gelen YPG’lilere teslim ettiler. YPG sonradan havaalanından çıktı ama Tel Rıfat ile Halep arasındaki alanda mevcudiyetlerini güçlendirdi” ifadelerini kullandı.