İnsanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklardan biri de Diz kapağı ağrılarıdır. İnsanın yürüyüşünü, oturup kalkmasını ve hareket etmesini ciddi manada etkiler. Peki diz kapağı ağrıyan biri tedavi için hangi doktora başvurmalıdır. İşte, detaylar…
Diz kapağının aşırı yük altında sürekli kullanılması sonucu eklemde bulunan kıkırdak dokunun aşınması ya da tamamen yok olarak kemiğe zarar vermesiyle meydana gelen ağrılar insan hayatını ciddi manada olumsuz etkiler. İşte, diz kapağı tedavisi için gidilmesi gereken tıbbi bölümle ilgili detaylar…
DİZ KAPAĞI AĞRISININ NEDENLERİ
Gün boyu tüm vücudun yükünü taşıyan dizlerimiz, farklı nedenlerle çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bunlar kimi zaman yaralanmalar kimi zaman diz kapağı kıkırdakların aşınması kimi zaman da fazla kilolardan kaynaklı olabiliyor.
İnsan vücudu yürürken, otururken ya da ayakta dururken sağlıklı diz eklemlerine ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla kemik, yumuşak doku ve bağlardan oluşan bu yapıda ortaya çıkabilecek sorunlar yaşamı ciddi şekilde olumsuz yönde etkiliyor.
Gençlerde daha çok spor yaparken yaşanabilen kazalarda meydana gelen travmalar olarak ortaya çıkabiliyor. Yaşın ilerlemesi, aşırı kilo alma ve çok ağır yüklerde çalışma gibi sebepler de diz eklemleri üzerinde yıpranmaya yol açabiliyor.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu diz eklemlerinde ağrıya yol açan genellikle 3 hastalık olduğunu söylüyor.
Bunlar ile ilgili açıklamaları da şu yöndedir:
1- Menisküs yırtığı:
Diz ekleminde görülen en büyük yaralanmalardan birinin, halk arasında genellikle futbolcu hastalığı olarak bilinen menisküs yırtıkları oluşturuyor. Menisküs yırtıkları gençlerde daha çok vücuda doğrudan gelen darbeler nedeniyle oluşurken, yaşla birlikte eklemin yükü emebilme özelliğini kaybetmesi sonucu yaşanıyor. Kimi zaman basit bir ağrı ile kendini hissettirse de dizde özellikle harekete bağlı olarak artan ağrı, batma ya da sızlama şikayetlerine yol açabiliyor.
SAĞLIKLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
2- Ön çapraz bağ yaralanması:
Genellikle profesyonel sporcularda ya da sporla ilgilenin kişilerde ortaya çıkan bu durum, kişide ‘dizin çıkıp, yerine oturması’ benzeri bir hisse yol açıyor. Basketbol, futbol, voleybol gibi sporlarda, nadiren doğrudan rakibin darbesine bağlı gelişebildiği gibi genelde sporcunun zıplayıp yere düşme gibi kendi kendine ön çapraz bağlarını kopardığı durumlarda meydana gelebiliyor.
3- Kıkırdak aşınmaları:
Dizdeki kıkırdak yapı çevresel faktörlerin yanı sıra genetik yatkınlık, eklemin kötü kullanımı, yapılan iş, ağır yük taşıma, kaza ve travmalar nedeniyle aşınabiliyor. İleri yaşlarda (60 ve üzeri) dejeneratif yani aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıkıyor. Daha genç yaşlarda ise travmalar ya da eklem içi menisküs yırtıkları, çapraz bağ yırtıkları, diz kapağı hastalıkları sonucu oluşabiliyor.
Genel olarak diz kapağı ağrıları, dizkapağının aşırı yük altında sürekli kullanılması dolayısıyla diz kapak ekleminde bulunan kıkırdağın aşınması veya tamamen yok olması sonucu kemiğe zarar vermesi nedeni ile ortaya çıkar. Bunula birlikte, diz kapağının kayması, diz kapağında yer alan tümörler, enfeksiyon, yağ dokusunun ya da tendonların iltihaplanması ve plika adı verilen dokuların yıpranması sonucuna bağlı olarak diz kapak ağrıları oluşur.
DİZ AĞRILARI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİDİR?
• Uzun zamandır hafif veya orta şiddette diz ağrısı çekilmesine rağmen geçmeyen ağrılar günlük yaşamınızı ya da uykunuzu etkileyecek derecede artarsa fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına randevu almak uygun olacaktır.
• Dizde travma olmaksızın aniden şişlik ve ısı artışı gelişen biri fizik tedavi ya da ortopedi bölümlerine başvurabilir. Tanı koymak için dizden iğne ile sıvı çekilip laboratuvarda analiz edilir. Enfeksiyon bulgusu varsa antibiyotik ve ameliyat içeren tedaviler gerekebilir. Dize ameliyatla müdahale gerekirse bunu ortopedi doktorları yapar.
• Dizde travma olmadan ödem, kızarıklık, ısı artışı belirtileri mikropsuz şekilde iltihaplı romatizmaya bağlı da oluşabilir. Daha önceden bilinen romatoid artrit, gut, ankilozan spondilit, ailevi Akdeniz ateşi gibi bir hastalığınız varsa diz şikayetleriniz bu hastalığa bağlı olabilir. Bu tür romatizmal hastalığı olan kişiler genelde bir romatoloji doktoruna başvurmalıdır.
• Çarpma, burkulma, düşme gibi olaylar sonucu dizde gevşeklik, anormal hareket, olay sırasında dizden kopma sesi gelmesi, dize yük verememe durumlarında acil servise başvurması gerekebilir. Acil doktoru sizi muayene eder, kırık çıkık gibi kemik sorunlarını değerlendirmek için Röntgen filmi çektirir ve gereken durumlarda ortopedi ve travmatoloji uzmanına yönlendirir.