Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'nın "tehlikeli bir oyun oynadığını" belirterek, Türkiye -Suriye sınırında Rusya ile NATO'nun çatışma riski bulunduğunu söyledi.
Lahey'de temaslarda bulunan Başbakan Davutoğlu, Hollanda Televizyonu'nun (NOS) sorularını yanıtladı.
BBC Türkçe'nin haberine göre Davutoğlu, Hollandalı gazetecinin, "Rusya ile NATO'nun çatışma riski bulunuyor mu? Böyle bir anlaşmazlık oluşumuna tanıklık mı ediyoruz?" sorusu üzerine, böyle bir tehlikenin gerçekçi olduğunu söyledi.
"Rusya, tehlikeli bir oyun oynuyor" görüşünü dile getiren Başbakan, Rusya'nın Gürcistan ve Ukrayna'daki müdahalesine atıfta bulundu.
Askeri müdahale için hazırlık mı?
Davutoğlu, "Türkiye'nin Suriye sınırındaki yığınağı, askeri müdahale için hazırlık mı?" sorusuna karşılık, Türkiye'nin böyle bir planı olmadığını vurguladı.Türkiye'nin uluslararası hukuka saygılı olduğunun altını çizen Başbakan, "Ancak bize bir saldırı olursa karşılığını veririz" dedi.
Sığınmacı sayısı düştü
Davutoğlu, son dönemde Türkiye'nin çabaları ile Avrupa'ya yönelik sığınmacı sayısında azalma olduğunu belirtti. Türkiye ve AB'nin önlemleri sayesinde sığınmacı sayısın günlük 3 binden bir kaç yüze gerilediğini söyledi.
Başbakan, AB'nin mülteci krizi nedeniyle yapacağı 3 milyar euroluk maddi yardımın henüz Türkiye'ye aktarılmadığını da açıkladı.
Davutoğlu'na göre bu para Türkiye'ye değil Suriye'den gelen sığınmacılara verilecek.
25 milyar dolar harcandı
Başbakan, şu ana kadar Türkiye'nin sığınmacılar için 25 milyar dolar harcadığını söyledi. Röportajın son bölümü basın özgürlüğü konusuna ayrıldı. Davutoğlu, Türkiye'de muhalif basının baskı altında olduğunu kabul etmedi.
Tepeden tırnağa arandı
Türkiye'nin düşünce özgürlüğüne saygı duyduğunu savunan Davutoğlu, gazetecilerin de yasalara uymak zorunda olduğunu söyledi.Röportajı gerçekleştiren NOS Türkiye muhabiri Lucas Waagmeester, Türkiye'nin Lahey Büyekelçiliği'nde katı güvenlik önlemleri alındığını, ekibi ve eşyalarının iki kez tepeden tırnağa arandığını anlattı.
Mülteci sorunu
Bu arada Hollanda basını Davutoğlu'nun ziyaretini ağırlıklı olarak mülteci sorunu kapsamında değerlendirdi. Mülteci akınına karşı sınır güvenliği ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Rutte, Ankara'dan talep gelmesi halinde NATO'nun bünyesinde Türk Sahil Güvenlik birimlerine destek verilebileceği yönündeki açıklaması öne çıkarıldı.
AB Sınır Güvenliği Programı çerçevesinde, Avrupa'nın Akdeniz'de sınır güvenliği konusunda Türkiye'ye yardımcı olmak istediği belirtiliyor. Bu konunun, gelecek hafta AB liderleri zirvesinde ele alınması bekleniyor.