Her yıl yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği Bolu’daki Gölcük Tabiat Parkı, vatandaşların günlerdir süren eylemlerine karşın 22 yıllığına kiralandı. Tepki çeken adımla doğal güzelliğiyle dikkat çeken alana köşk, otel ve ev yapılacak.
Bolu’nun doğal güzellikleriyle ünlü Gölcük Tabiat Parkı’nın ihalesi vatandaşların tepkilerine rağmen gerçekleştirildi. Bolu Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kiracısı olarak bulunduğu Gölcük Tabiat Parkı’nı 31 Aralık 2040 tarihine kadar kiraladı. Dün belediye meclisinde düzenlenen ihaleye 12 firma katıldı. İhale başlamadan önce Gölcük’teki yapılanmanın doğal güzelliği bozacağını düşünerek, iptalini isteyen Gölcük Platformu üyeleri, belediye önünde toplandı. CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan da ihaleye tepki göstererek, belediyeye gitti. Özcan’ın, meclis salonunun içinde konuşmasına izin verilmedi. Salondan çıkan Özcan, İhalenin hukuka aykırı olduğunu belirterek “Bu karardan bir an önce dönülsün. Uyarılarımız dikkate alınsın. Uyarılarımızı dikkate almazlarsa Gölcük’ü sevenler, bu işi yargıya taşır” dedi. Vatandaşlar da ‘Gölcük halkındır’ sloganları attı. İhaleyi son üçe kalan firmalardan 116 bin TL’lik aylık kira ödemesi teklifiyle Düzceli iş adamı Kurtuluş Tokcan kazandı. İhalenin ardından beklediye önünde bekleyen Gölcük Platformu üyeleri tepki gösterdikten sonra dağıldı. İhaleyi kazanan işletmeci, park sınırları içinde belirlenen alana, dağ köşkü ve 25 bungalov (ahşap dağ evi) yapacak. Ayrıca park içinde bulunan Gölcük Göl Gazinosu da ihale kapsamında yer alacak ve 1 yıl içinde yeni işletmeciye geçecek. Göl kenarında bulunan restoranın yanına da 19 odalı butik otel yapılacak. Ayrıca Gölcük’e 3.1 km mesafeden teleferikle ulaşım başlayacak. 1.5 kilometre uzunluğunda da yamaç kızağı yapılacak. Öte yandan ihaleyi kazanan Tokcan’ın 1995’te ‘Avrasya’ feribotunu arkadaşlarıyla birlikte kaçıran, İstanbul’da 2001’de ‘Swiss Otel baskını’nı gerçekleştiren Muhammet Tokcan’ın kardeşi olduğu belirtildi.
TERME’DE ZAFER ‘BEYAZ ÇEMBERLİLER’İN
Samsun Terme’de bir firma tarafından ithal kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santralin kurulmasına engel olmak için ilçe belediyesinin desteğiyle başlatılan mücadele mutlu sonla tamamlandı. Köylü kadınların “kirli enerjiye karşı temiz çevreyi simgeliyor” diyerek taktıkları başörtüleriyle ‘Beyaz çember hareketi’ni başlattıkları ve bakanlığı dilekçe yağmuruna tuttukları termik santrale Danıştay “dur” dedi. Geçen yıl ÇED sürecinin sonlandırılması üzerine firma, kararın iptali için Samsun 1’inci İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak, aleyhte bir karar alınınca bu kez karar temyiz edildi. Son olarak Danıştay 14’üncü Dairesi temyiz istemini reddedip kararı onadı. Ayrıca karar düzeltme yolunu da kapattı.