Cenevre'deki Suriye görüşmeleri Esad'la başlayacak

Cenevre'deki Suriye görüşmeleri Esad'la başlayacak

Suriye'deki krizin çözümü için yapılacak Cenevre görüşmeleri öncesi muhalif gruplar, Esad'ın saldırıları durana kadar görüşmelere katılmayacaklarını açıklarken, BM Suriye Temsilcisi Mistura'nın rejim heyetiyle görüşmelere başlayacağı bildirildi.

[Karar]

Suriye krizinin çözümü için yapılacak Cenevre görüşmeleri, Esad rejiminin heyeti ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura arasında bugün başlayacak. Diğer gruplar ise ilerleyen aşamalarda görüşmelere katılacak.

Mistura'nın ofisinden yapılan açıklamada Şam rejimi ile görüşmelerin TSİ 17:00'da başlayacağı bildirildi.

Ocak ayı başında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da muhalif gruplar arasında yapılan toplantı ile belirlenen Yüksek Müzakere Komitesi, Esad rejiminin sivillere yönelik saldırıları ve muhalif bölgelere uyguladığı ablukalar kalkana kadar Cenevre toplantılarına katılmayacağını bildirdi. Muhaliflerin öne sürdüğü bu talepler, geçtiğimiz ay oybirliğiyle kabul edilen BM Güvenlik Konseyi kararında da yer almıştı.

BM: Esad rejimiyle görüşmeler bugün başlayacak

BM'den yapılan açıklamada, Suriye Özel Temsilcisi de Mistura'nın bugün Şam rejimi heyetiyle görüşeceği bildirildi. Rejim heyetine Suriye Arap Cumhuriyeti BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi'nin başkanlık edeceği ifade edildi. Açıklamada diğer grupların ise sürecin devamında müzakerelere katılacağı belirtildi. Görüşmelerde yüz yüze mükare olmayacak. Katılan taraflar ayrı ayrı de Mistura ile görüşecek.

16-01/29/cz4mwzbxeaaukkh.jpg
Gazeteciler hazır bekliyor.

Mistura'dan tuhaf açıklamalar

Öye yandan Suriye halkına yönelik sesli bir mesaj yayınlayan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, görüşmelerin başlayacağını ve "başarısız olmasının mümkün olmadığını" söylerken, "kiminle, nerede ve ne zaman" yapılacağının belli olmadığını ifade etti.

Rusya: Rejim heyeti Cenevre'de

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, düzenlediği basın toplantısında Şam heyetinin Cenevre'ye geldiğini ve muhaliflerin de hazır bulunmasını umduğunu söyledi.

Zaharova ayrıca Riyad toplantısında yer alan muhalif gruplardan Ahrar Şam ve İslam Ordusu'nu "terörist" olarak niteledi ve görüşmelerde yer almalarının "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

16-01/29/cz4otoaxeaac26w.jpg

Erdoğan: Muhaliflere verilen sözler tutulmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gezetecilere yaptığı açıklamada Cenevre görüşmeleri için şu ifadeleri kullandı:

"Biliyorsunuz muhalifler son anda Cenevre görüşmelerine katılmaktan vazgeçti. Esed güçlerinin ve Rusya'nın bombalaması muhaliflerde tepki oluşturuyor. Ilımlı muhalefete verilen sözler tutulmadı."

Cenevre'de Suriye barış görüşmelerinin yapılacağı Birleşmiş Milletler binasının bulunduğu meydanda gazetecilerin bekleyişi sürüyor. Binanın bulunduğu meydanda polisin olmaması ve güvenlik önlemi alınmaması da dikkat çekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN