Sıcaklar yine bastırdı, meteoroloji yetkilileri havanın hafta sonu daha da sıcak olacağı yönünde uyardı. Kronik bir rahatsızlığınız varsa, migren hastasıysanız, tansiyonunuz yüksekse sıcak havaları nasıl sağlıklı atlatabileceğinizi biliyor musunuz? İşte uzmanların görüşleri...
Güneş ışınları etkisini artırdıkça baş ağrısı, baş dönmesi ve MS gibi hastalıkların şiddeti de artabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ve nöroloji uzmanı Dr. Hale Gökmen, bu hastalıktan muzdarip kişilere önerilerde bulundu.
GÜNEŞ KREMİNE DİKKAT
National Headache Foundation’ın çalışmalarına göre, kronik baş ağrısı ya da migreni olan hastaların yüzde 75’inin sıcaklık artışı ya da diğer bir tetikleyici faktör olan rüzgârlı havalardan kaçınmalarından dolayı dışarıda yapılan spor faaliyeti gibi aktivitelere katılamadıkları gösterilmiş.
Kütükçü ve Gökmen, “Yazın özellikle deniz kenarlarında sıcak havada tetikleyicilere eklenen bir diğer faktör ise parfüm kokusu olan güneş kremi kullanmak” diyerek şöyle devam etti: “Hastalar aslında kokuların migrenlerini tetiklediklerini çok iyi bilirler fakat krem sürerken bu detay gözden kaçabilir. Baş ağrısı aynı zamanda sıcak çarpmasının da önemli bir belirtisi. Sıcak çarpması sıcak havada ve yüksek nem ve fazla hareket sonucu oluşur. Zonklayıcı baş ağrısının yanında kas krampları, çarpıntı, mide bulantısı ve kusma, yorgunluk, kuru ve soğuk bir cilde neden olur. Sıvı eksikliğinin sıcak çarpmasında rolü çok fazla.”
UNUTKANLIĞA YOL AÇAR
Sıcak havalarda sık görülen bir diğer nörolojik semptomun ise baş dönmesi ve dengesizlik hissi olduğunu belirten uzmanlar, bu gibi durumlarda sıcak nedeniyle sıvı kaybedilmesi sonucu tansiyonun düşeceğini, ayağa ani kalkışlarda fenalık hali ve baş dönmesi gibi hislerin yaşandığını söylüyor.
Uzmanlar “Unutulmaması gereken bir diğer durum ise sıvı eksikliği geliştiğinde Alzheimer hastalığı ya da diğer demansları olan yaşlı hastaların unutkanlıklarının hızla artabileceği, kafa karışıklığı yaşayabilecekleri” konusunda da uyardı.
SİNİRLERİ ETKİLİYOR
Yapılan çalışmalarda MS hastalarının yaklaşık olarak yüzde 60-80’inde sıcağa karşı hassasiyeti olduğunu kaydeden uzmanlar “Hastaların çoğu kendiliğinden semptomlarının sıcaklarda geçici olarak arttığını fark edebilirler. Bu kötüleşme aslında sıcağın oluşturduğu ayrı bir hasara bağlı değil, MS hastalarında zaten hasarlı olan sinir kılıfı nedeni ile ileti bozuk olduğundan sıcakta bu bozuk ileti kolay bloke olur ve sinirin görevinin etkilediği alanda belirtilerin artışına yol açar” diyor.
'AŞIRI SICAK, ORGAN KAYBINA NEDEN OLUR'
İstanbul Halk Sağlığı Müdülüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Şube Müdürü Gülşen Kapsal, nemin yüzde 70’in üzerinde olduğu dönemlerde vücudun terleme özelliğini kaybettiğini, bunun da vücut ısısının artmasına neden olduğunu belirterek “Bunlar da kalbin gereğinden fazla çalışmasına, kişinin ateşinin yükselmesine, organ yetersizliğine, hatta şuur kaybına kadar gidebilecek ciddi rahatsızlıklara sebep olur” dedi.
Sıcak havalarda kapalı alanların da düzenli ve iyi havalandırılması gerektiğini dile getiren Kapsal, “Güneş gören pencereler perde ve güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir” diye konuştu.