BM, PYD'nin insan hakları ihlallerini belgeledi

BM, PYD'nin insan hakları ihlallerini belgeledi

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı Suriye raporu, Batılı ülkelerde özgürlük savaşçısı gibi gösterilen PYD ve YPG'nin, Suriye'deki insanlık suçlarında IŞİD ve el-Kaide gibi örgütlerden geri kalmadığını ortaya koydu. Raporda PYD'nin etnik temizlik ve yağma eylemlerine dikkat çekildi.

[Karar]

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, BM İnsan Hakları Konseyi'ne Suriye'deki insan hakları ihlalleriyle ilgili raporunu sundu. Konsey Başkanı Paulo Pinheiro tarafından sunulan raporda, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG tarafından işlenen insan hakları ihlalleri de ele alındı.

Raporda ortaya konan gerçekler, Batı medyası tarafından sevimli gösterilmeye çalışılan YPG militanlarının Suriye'deki insanlık dramında nasıl bir pay sahibi olduğunu gözler önüne serdi.

"PYD, Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit ediyor"

Suriye'nin bölünme ihtimalinin gitgide arttığına dikkat çekilen raporda, YPG'nin de kendi kontrolünde bulunan bölgelerde etnik temizlik faaliyetleri yürüterek bu bölünmeden bir Kürt devleti elde etmeye çalıştığı ortaya kondu. Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, PYD'nin Suriye'nin siyasal birliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini dile getirdi.

15-09/21/03-12-2012paulopinheiro.jpg
Pinheiro, PYD'nin insanlık suçlarını sıraladı.

"YPG yağmacılık yapıyor"

Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro, Konsey'de yaptığı konuşmada Kuzey Suriye'deki halkın IŞİD ile YPG arasında çatışma çıkacağı korkusuyla yaşadığı yerleri terk ettiğini söyleyerek PYD'nin sığınmacı krizindeki payını da ortaya koymuş oldu.

Pinheiro ayrıca "YPG, Suriye'deki bazı bölgeleri yağmaladı ve tahrip etti" ifadesini kullandı.

Böylece PYD'nin Batılı medya organlarının, Türkiye'nin PKK ile mücadelesinin IŞİD'in işine yaradığı şeklinde kara propagandasının gerçeklerden ne kadar uzak olduğu da ortaya konulmuş oldu. 

"Suriye gözlerimizin önünde parçalanıyor"

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Konsey'de yaptığı konuşmada, "Suriye gözlerimizin önünde parçalara ayrılıyor. Bir ulus, dünyanın en kaotik ve en ölümcül savaş alanı içinde" dedi.

Suriye'de savaşan taraflara silah tedarik eden ülkeleri de eleştiren Pinheiro, "Silah tedarikçisi ülkelerin, Suriye'deki savaşta hukuki ve ahlaki sorumlulukları var. Suçun sorumluluğu silahı elinde tutanlar ile suça ortaklık yaparak silahı elinde tutanlara yardımcı olan ülkelerdedir" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN