Bayram demek birlik ve beraberliğin yanı sıra lezzetli yemeklerin yer aldığı aile sofraları, çeşit çeşit tatlılar, çikolata ve şeker ikramları da demek... Peki bunları ne zaman, hangi miktarlarda yemeliyiz? Çocuklar için hangi kuralları uygulamalıyız? Yanıtları işin uzmanları verdi.
İster yetişkin ister çocuk olun, bayram ziyaretlerinizde uygulamanız gereken birinci kural sütlü tatlı yemek. Okan Üniversitesi Hastanesi’nden çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Evrim Şenkal, şekerli ve çikolatalı gıdaların aşırı tüketiminin başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere mide-barsak şikayetlerinin de ortaya çıkmasına neden olabileceğini söylüyor. Şenkal “Özellikle şeker tüketimi sonrası dişler fırçalanmadığında ağızda kalan yiyecek artıkları bakteri üremesine yol açar ve diş çürümesini hızlandırır. Dolayısıyla en azından bu tarz gıdalar tüketildikten sonra, o sırada diş fırçalanamıyorsa çocukların su içmesi sağlanarak ağızdaki artıklar giderilebilir. Bu tür yiyecekler kabızlık gibi sorunlara da yol açabilir. Dolayısıyla çocukların her zaman olduğu gibi bayramda da bol sebze ve meyve tüketmeleri sağlanmalı, bol sıvı alabilmelerine özen gösterilmeli” dedi. Şenkal, küçük çocuklar için bir de hatırlatmada bulunuyor: “Amerikan Pediatri Akademisi’nin önerilerine göre şekerli içecekler 2 yaşından önce hiç tüketilmemeli, 2 yaşından sonra ise haftada 240 ml ile sınırlı olmalı.”
BİR ŞEKERPARE YİYEN BİR BARDAK SU İÇSİN
Eğer bayramda sütlü tatlı yiyemediyseniz, şerbetli ve hamurlu tatlı tüketecekseniz uzmanlar miktarı abartmamanız gerektiğini söylüyor. Tabii bir de sonrasında yapılması gerekenler var. Baklava, şekerpare, tulumba gibi şerbetli tatlıların vücuttaki su ihtiyacını artırdığına dikkat çeken Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, tatlılardan alınan her bir kalori için, ekstra bir mililitre su tüketilmesini öneriyor. Buna göre, tanesi 250 kalori olan şekerpareden yediğimizde, en az bir büyük bardak su içmeliyiz. İki dilim baklava karşılığında tüketmemiz gereken su miktarı ise yarım litreyi buluyor. Aksoy, bu hesaplamayı şöyle açıklıyor: “Günde ortalama 1800 - 2000 kalori alan bir yetişkinin, içmesi gereken su miktarı 1.8-2 litre arasında değişir. Bu formüle göre, tatlılardan alınan kalori miktarı kadar ekstra su tüketilmesi gerekiyor. Örneğin bir tanesi 250 kalori olan şekerpare için büyük bir bardak su içilmeli.”
Hangi tatlıdan sonra ne kadar su içilmeli?
2 dilim baklava-500 kalori-500 ml su için.
1 porsiyon ekmek kadayıfı-450 kalori-450 ml (1.5 su bardağı) su için.
1 adet orta büyüklükte tulumba-130 kalori-130 ml su
(1 çay bardağı) su için.
1 porsiyon revani-350 kalori-350 ml
(1.5 su bardağı) su için.
1 adet şekerpare-250 kalori-250 ml (1 su bardağı) su için.
2 adet Kemalpaşa-220 kalori-220 ml
(1 su bardağı) su için.
ŞEKERSİZ TARİFLERİ DENEYEBİLİRSİNİZ
Eğer misafirleriniz için şekersiz tatlılar hazırlamak istiyorsanız Acıbadem Bakırköy Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Ayça Güleryüz birkaç tarif verdi.
Tahinli, kirazlı toplar
Malzemeler: Yarım su bardağı ceviz. Yarım su bardağı çekirdeksiz üzüm. Yarım su bardağı kurutulmuş kiraz. 2/3 su bardağı tahin
Yapılışı: Malzemeleri rondodan geçirin, karışımı küçük küçük 25 top yapın. Buzdolabında 2-3 saat bekletip servis edin.
İncir uyutması
Malzemeler: 2.5 su bardağı süt. 150 gram kuru incir
Yapılışı: İncirleri sıcak suda bekletin, yumuşayınca küp küp doğrayın. Sütü kaynamadan ısıtıp ocaktan alın. Süt el yakmayacak sıcaklığa geldiğinde küp küp doğranmış incirlerin üzerine dökün. El blenderı ile ezin. Hazırladığınız karışımı hızlıca kaplara paylaştırın. 2 saat kadar oda sıcaklığında üzerleri kapalı olarak dinlendirin. Koyulaşıp mayalanan tatlıyı buzdolabına alın ve 1 saat kadar daha dinlendirin. İsteğe bağlı olarak ceviz, fındık, tarçın ile süsleyip servis edebilirsiniz.
Dondurma
Malzemeler: Donmuş 2 adet muz. Donmuş yaban mersini, karadut, böğürtlen veya çilek.
Yapılışı: Donmuş haldeki tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin. Kıvamı krema gibi olunca servis edebilirsiniz.