Başbakan Binali Yıldırım: Katilleri hemen yargılayın

Başbakan Binali Yıldırım: Katilleri hemen yargılayın

Başbakan Yıldırım, FETÖ’nün darbe girişiminde insanları katledenlerin belli olduğunu belirterek “Bunları ayrı yargılayın, bunlarla irtibatlı olanları da tekrar yargılayın” dedi. Yıldırım, devletin FETÖ’den temizlenene kadar de OHAL’in süreceğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, “Görüntülerde insanları öldüren, insanlar üzerine bomba atanlar, bunu itiraf edenler, her türlü delili elde olanlar ayrı bir paket halinde niye yargılanmaz? Vatandaş bunu soruyor, ben de size soruyorum. Bunları ayrı yargılayın, bunlarla irtibatlı, bağlı olanları tekrar yargılayın. Vatandaşın yüreği soğusun” dedi.

“Adli Veri Bankası Tanıtım Töreni”nde konuşan Başbakan Yıldırım’ın gündemi FETÖ ile mücadeleydi. 15 Temmuz’dan sonra bir olağanüstü hal süreci yaşandığını dile getiren Yıldırım, FETÖ’yü sistemin içinden temizlemek, devletteki paralel yapılanmaya son vermek için olağanüstü halin devam ettiğini aktardı. Yıldırım, olağanüstü halin vatandaş için değil devlet için ilan edildiğine dikkati çekerek, bu alçak örgütün mensuplarının başka türlü temizlenme imkanı olmadığını söyledi. OHAL’in devam edeceğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

“OHAL dolayısıyla memuriyetten çıkarılanlarla ilgili yargı yolu kapalıydı ve bu yüzden de 70 bin civarında dosya, bireysel başvuru ile Anayasa Mahkemesinde bekliyordu. Son yaptığımız düzenleme ile itiraz yolunu hukuki bir zemine kavuşturduk. İleride bu davaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gitme ihtimaline karşı bir yeni düzenleme yaptık, bir itiraz komisyonu oluşturduk. Bu itiraz komisyonu 7 kişiden oluşturulacak. Oluşturulan bu komisyon, bu itirazları inceleyecek. Bu inceleme sonunda ya görevine iade edilecek ya da ‘İdarenin verdiği karar doğrudur’ diyecek. Bunu yaptıktan sonra artık bu kişilere yargı yolu açılmış olacak. Bulunduğu konuma göre ya Danıştaya gidecek ya da İdare Mahkemesine gidecek, ondan sonra kademe kademe hak arama yollarını deneyecek. En son bireysel başvuruya gidecek.”

Bireysel başvurudan da sonuç alamayanların AİHM’e gideceğini vurgulayan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaptığımız bu düzenleme bir anlamda OHAL süresince dahi hak arama, yargı yolunun açılmasıdır. Böylece, bütün mağduriyetleri ortadan kaldıracak. Her ne kadar ihanet yapmış, suç işlemiş olsalar da Türkiye bir hukuk devleti, hukuk devletinin gereği de herkesin hakkını, hukukunu sonuna kadar aramasıdır, araması için zemin hazırlanmasıdır, yaptığımız budur. Bu itiraz mekanizmasını da önümüzdeki günlerde devreye alacağız. Böylece etkin itiraz sistemini de başlatmış olacağız. Burada verilen kararlar adli karar değil burada verilen kararlar idari kararların kesinlik kazanmasıdır. Dolayısıyla bu kararlar hak arama yollarını açmaya yarayan kararlar olacak.”      

Vatandaşların “Silahı alan, insanları öldürenler belli, niye bunlar hala yargılanmadı?” diye kendisine sorduğunu dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: “Görüntülerde insanları öldüren, insanlar üzerine bomba atanlar, bunu itiraf edenler, her türlü delili elde olanlar ayrı bir paket halinde niye yargılanmaz? Vatandaş bunu soruyor, ben de size soruyorum. Bunları ayrı yargılayın, bunlarla irtibatlı, yargılayın. Vatandaşın yüreği soğusun. Tabii bu yargının işi, bunları yargı mensuplarına anlattığımız zaman bize bir sürü şey anlatıyorlar, anlamadığımız bir sürü tabirler söylüyorlar ama vatandaş bunların hiçbirine itibar etmiyor. Dolayısıyla beklentimiz çok açık. Bu yargılama 40 yılın hesaplaşmasıdır. Birinci dereceden darbeciler, ikinci dereceden örgüt mensupları, üçüncü dereceden onlara yardım yataklık edenler vesaire. Bu şekilde bir bakış açısıyla bu işi hızlandırırsak, bir an önce bunların sonuçları ortaya çıkarsa milletin hırsı da inecek, yüreği de soğuyacak.” -ANKARA

EN YAKINIMI DİNLEDİLER

Başbakan Binali Yıldırım, FETÖ’nen usülsüz dinlemeleri ile ilgili 17 Aralık’tan önce başına gelen bir olayı da şöyle anlattı. “17 Aralık’ta bütün foyaları ortaya çıktı. İsim vermeyeceğim, bir dinleme yapılıyor, benim en yakınımdaki insan için. Bunu bir şekilde ben öğreniyorum. İçişleri Bakanı’na, o dönemdeki söylüyorum, diyorum ki ‘böyle bir dinleme var.’ Gidiyor ilgili birime, diyor ki ‘böyle bir şey yok.’ Adalet Bakanı’na söylüyorum, ‘böyle bir şey var’ gidiyor diyor ki ‘efendim böyle bir şey yok.’ ‘Olmaz, gidin bir daha bakın’ diyorum. Bir daha bakıyorlar, yine bir şey yok. UYAP’a bakıyorlar, UYAP’ta yok, polisin dosyalarına bakıyorlar orada yok. 2 gün sonra bu dinleme kesiliyor. Sonra ikinci hakimlikten yapılan bu dinleme, dördüncü hakimlikten tekrar başlıyor. Bu sefer tekrar arkadaşları yola çıkarıyoruz, gidip geliyorlar yine bir şey yok. O dosya 17 Aralık’ta önümüze çıkan dosya. Ne UYAP’a koyuyor ne kollukta bir soruşturma numarası veriyor, tamamen masa altı, çekmece altı bir çalışma.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN