Osmanlı Devleti'nin kuşkusuz en önemli denizcisi olan Barbaros Hayrettin Paşa, Osmanlı Devleti için pek çok başarılı savaşa komutanlık yaptı. En çok bilenen dünyanın en kalabalık savaşı Preveze Deniz Savaşı'ndan galip çıkarak dünyaya adını duyurmayı başaran Barbaros Hayrettin Paşanın tarihteki önemi herkesçe bilinir…
Adını sakallarının kızıllığından alan Barbaros Hayrettin Paşa Padişah tarafından çok seviliyordu. Abisiyle birlikte Akdeniz'de hüküm süren ‘’Barbaros Hayrettin Paşa kimdir, kaç yaşında, nereli?’’ gibi detaylar, günümüzde de merak edilir.
KAPTAN-I DERYA BARBAROS HAYRETTİN PAŞA KİMDİR?
Barbaros Hayrettin Paşa, 1470'li yıllarda Midilli adasında dünyaya geldi. Hayrettin Paşa'nın asıl adı Hızır Reis'ti. Ona, dinin hayırlısı anlamına gelen Hayreddin adını, Osmanlı Devleti'ne yaptığı hizmetinden dolayı bizzat Padişah vermiştir. Ağabeyi Oruç Reis, genç yaşta deniz ticareti işiyle uğraşırken Rodos Şövalyelerine esir düşmüştür. Başına gelen olaydan dolayı tüccar olmayı bırakıp, denizlere açılmaya kararı aldı. Bir süre sonra kardeşi Hızır Reis de ticareti bırakarak ona elik etti. Akdeniz kıyılarına baskınlar düzenleyip, hazinelere ulaştılar. Cerbe adasını üs olarak kullanan bu ikilinin namı tüm Akdeniz'e yayıldı.
I. Süleyman'ın Alman seferinde olduğu sırada Andrea Doria Mora kıyılarına saldırdı. Bu durum Osmanlı Devleti'ni zora soktu. Bunun üzerine Kanuni Hızır Reis'i Osmanlı donanmasının başına çağırdı ve Osmanlı donanmalarına Kaptan-ı Derya atadı.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
Oruç ve Hızır Reis 1516 yılında ele geçirdikleri yüklü bir miktar ganimeti armağan olarak Piri Reis himayesinde Yavuz Sultan Selim'e gönderdiler. Hızır Reis Sultan Selim adına para bastırarak hutbe okuttu. Bu, ona bağlılığına gösteren bir hareketti. Sultan Selim de onu Cezayir Beylerbeyi'ne atayarak korumasına aldı. Bu olayın üzerine Tubus ve Tlemsen Beyleri Ayaklandırlar ve Cezayire doğru yola çıktılar.Cezayir şehri dışında ki tüm toprakları alarak halkı ayaklandırdılar. Ayaklanmayı Batıran yine Hızır Reis oldu ve 1519 yılında Cezayir'e gelen İspanyol donanmasını mağlup etti. Fakat Tunus Beyi ile yaptığı savaşın ve Tunus halkının durumunun iyi netice vermemesinin üzerine Seyşel Adası'na taşındı.
PREVEZE DENİZ SAVAŞI
Osmanlılar, gün geçtikçe Akdeniz üzerindeki gücünü arttırıyordu. Bunun üzerine Ceneviz, Malta, İspanya, Portekiz, Venedik ve Papalık gemilerinin bulunduğu Haçlı Donanması kuruldu. Başına ise Andrea Doria atandı.
1538 yılında Haçlı Donanması ile İmanlı Osmanlı Donanması Arta Körfezi'nde karşılaştı. Tarihin gelmiş geçmiş en kalabalık deniz savaşı olarak kayda geçmiştir.
Haçlı birlikleri 600'den fazla gemiye, on binlerce forsa dışında 60.000 askere sahipti. Hayrettin Paşa kumandanlığında Osmanlı Donanması'nın ise 122 gemisi ve forsalar dışında 20.000askeri mevcuttu. Bu büyük savaş sonucunda Haçlı birliğinin 128 gemisi kaybetmiş 29'una da Osmanlı tarafından el konulmuştur. Hayrettin Paşa 1 gemi bile kaybetmemişken, 400 kadar leventi şehit düşmüştü. Preveze Savaşı sonrası Osmanlı'nın egemenliği Akdeniz'de kesinleşmiş oldu.