Bahçeli'den İsmail Kahraman'ın 'Yeni anayasa'da laiklik olmamalı' sözlerine tepki

Bahçeli'den İsmail Kahraman'ın 'Yeni anayasa'da laiklik olmamalı' sözlerine tepki

MHP Lideri Bahçeli, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Yeni anayasa'da laiklik tarifi olmamalı' sözlerini eleştirdi. Bahçeli, "Meclis Başkanı bu yanlışından dönmeli, laikliğin tartışmaya açılması doğru değil" dedi.

Bahçeli'den İsmail Kahraman'ın 'Yeni anayasa'da laiklik olmamalı' sözlerine ilişkin açıklama geldi. Kahraman'ın sözlerine tepki gösteren Bahçeli, "Meclis Başkanı bu yanlışından dönmeli, Laikliğin tartışmaya açılması doğru değil" dedi. Bahçeli, partisinin Grup Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorusu üzerine, TBMM Başkanı Kahraman'ın yeni anayasada laikliğin yer almamasına ilişkin açıklamasını değerlendirdi.

KAHRAMAN'IN YAKLAŞIMI DOĞRU DEĞİL

Devlet Bahçeli, "Anayasa'mıza göre seçilmiş bir Meclis Başkanı'mızın Anayasa'nın ilk dört maddesini tartışmaya açması doğru bir yaklaşım değildir. Bir yandan anayasa değişiklikleri üzerinde düşüncelerinizi ortaya koyacaksınız, düşüncelerinizin gerçekleştirilmesinde milletimizin ön şart ve kabulü olan 4 maddenin içerisindeki laikliği ayrıca tartışmaya açacaksınız, bu doğru bir düşünce olmamıştır." diye konuştu.

Meclis Başkanı Kahraman'ın hata yaptığını ve bundan dönmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli, "Türkiye'yi bir başka yere sürükleyecek, istismarlara vesile olabilecek bir karanlık kuyuya sürüklenmesine vesile olunmamalıdır." dedi.

BAHÇELİ'DEN ERDOĞAN'A DESTEK

KAHRAMAN'IN TARTIŞILAN SÖZLERİ 

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR'in düzenlediği "Yeni Türkiye Konferansları"nda yaptığı konuşmasında, 'Dindar Anayasa yapmaktan çekinmeyelim' diyerek laiklik tanımının yeni anayasada yer almaması gerektiğini söylemişti.

Kahraman'ın yeni anayasa ve laiklik hakkındaki açıklamaları şöyle: 

"LAİKLİK TARİFİ YENİ ANAYASADA OLMAMALIDIR"

"Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Anayasayı toplumla kaynaşarak yapacaksınız. Bizdeki anayasa çalışmaları daha çok tepeden inme şeklinde yapılmıştır. 1982 Anayasası'nı hazırlayan heyette Şener Akyol da vardı. Kendisine, 'Müslüman bir ülkedeyiz, neden anayasa Allah ismi ile başlamadı?' diye sordum. O da 'Biz Allah ile başlattık ama konsey kaldırdı.' dedi. Yeni anayasa ferde ehemmiyet vermeli. Devlet, kendini ferdin hizmetinde bilmeli.

ANAYASAMIZ DİNDEN KAÇINMAMASI LAZIM

Hürriyeti verdikten sonra tahdit olmamalı. Mevcut anayasanın herhangi yerinde Allah lafzı yok ama 1982 ve 1961 anayasaları dindar anayasalardandır. Neden? Diyanet İşleri Başkanı idare içinde vardır. Dini bayramlar, resmi bayramdır. Din dersi zorunludur ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar bir anayasadır. Yeni anayasada laiklik tarifi bir kere olmamalıdır. Dünyada laiklik tarifinin olduğu anayasalar Fransa, İrlanda ve Türkiye'de var. Tarifi de yoktur. İsteyen bunu istediği gibi yorumluyor. Böyle bir şey olmamalı. Anayasamızın dinden kaçınmaması lazım. Müslüman bir ülke olarak neden kendimizi dinden arındırma, geri çekme durumunda olacağız? Bir İslam ülkesiyiz. Bu nedenle dindar bir anayasa yapmalıyız." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN