Arabada sigara içme cezası 2019 yılında başlatılan uygulamalardan biri. Sürücülerin bir kısmı bu uygulamadan memnun ancak diğer kısım oldukça tepkili. 2019 yılında sigara içme cezasına özel araçlarında sigara içenler de dahil edildi. Buna göre sigara içtiği görülen sürücüler 153 lira idari para cezasını ödemek durumunda kalıyor. İşte detaylar...
"Arabada sigara içme cezası ne kadar?" son günlerin en çok sorulan sorularından... Yeni başlatılan uygulamaya göre kendi özel arabasında sigara içen sürücülere ceza kesilmeye başlandı.
Geçen hafta, AK Parti MKYK toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fahrettin Altun'la bir programa giderken trafikte bir araba gördüm. İçinde çocuklar vardı ve babaları şoför koltuğunda sigara içiyordu. Böyle şey olmaz. Niye bunlara ceza verilmiyor? Özel araçlarda da sigara tümüyle yasaklanmalı" diye konuşmuştu.
Peki aradaba sigara içme cezası ne kadar? Arabada sigara içmek yasak mı?
ARABADA SİGARA İÇME CEZASI NE KADAR?
Direksiyon başında sigarayla yakalanan sürücülere Kabahatler Kanunun 39. maddesine göre 153 lira idari para cezası kesiliyor.
ARABADA SİGARA İÇMEK YASAK MI?
İl merkezlerinde, asayiş ve trafik ekiplerinin müşterek katılımıyla yapılan uygulamada, araçlarda sigara içilip içilmediği denetlendi.
Belirli güzergahlarda kamerayla kayıt alan polis, içinde sigara içildiğini tespit ettiği araçların plakalarını uygulama noktasındaki ekiplere bildirdi. Bu araçları durduran ekipler, sigara içen kişilere cezai işlem uyguluyor.
"DUMANSIZ ARAÇLAR" UYGULAMASI
Bursa'da polis ekiplerince trafikte sigara yasağına ilişkin "dumansız araçlar" uygulaması gerçekleştirildi. Görevli 250 polisin katılımıyla 15 noktada yapılan uygulamada, araçlarda sürücülerin sigara içip içmedikleri denetlendi.
Polis tarafından durdurulan ve durum hakkında bilgilendirilen taksi şoförü Ömer Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bence güzel bir uygulama. Trafikte sigara içmek uygun değil, dikkat dağınıklığına neden oluyor." dedi.
Tokat'ta ise ticari taksi sürücüsü Ahmet Melih Uçar uygulamadan memnun olduklarını ifade ederek "Bu uygulama çok iyi oldu. Normalde taksilerde yasak olduğunu biliyoruz. Şimdi ise sivil araçlarda da şoförlerin sigara içmesinin yasak olduğunu öğrendik. Yalnız bu işin devamlılık arz etmesi lazım. Yani bu kontrollerin her gün olması lazım. Hemen hemen her gün olması lazım ki insanlar daha rahat etsinler. Şimdi aracımıza binen müşteriler 'sigara içmek serbest mi' diyorlar. Yasak dediğimizde binmek bile istemeyenler oluyor ama binmesinler. Ben bu sigara yüzünden çok kaza gördüm. İnsanlar şoför koltuğunda sigarayı çekiyor, duman gözüne kaçıyor, yol puslanıyor, kaza yapıyor. Bu uygulama çok güzel bir uygulama inşallah devamı gelir" dedi.