Aloe vera bitkisinin faydaları neler, nasıl kullanılır?

Aloe vera bitkisinin faydaları neler, nasıl kullanılır?

Aloe vera bitkisinin bakımı nasıl olur, merak konusu oldu. Bitki, cilde sürüldüğü takdirde, güneşten yanmış cildi yatıştırır, aynı zamanda da vücudumuzun detoksuna yardımcı olur. Ayrıca, aloe vera bitkisinin suyu iştahı artırır, sindirimi hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. İşte, aloe vera bitkisini yetişririrken dikkat edilmesi gereken püf noktalar...

Dünya çapında tıbbi olarak kullanılan en önemli bitkiler arasında yer alan aloe vera bitkisi, antibakteriyel özellikleri ve yara iyileştirici özelliklere sahiptir. Aloe vera bitkisini evde iç mekanlarda yetiştirmek kolaydır. Gerek tıbbi, gerekse güzellik sektöründe sıkça kullanılan aloe veranın tarihi Eski Mısır'a uzanıyor. Antibakteriyel özelliği sayesinde ciltte oluşan yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

ALOE VERA NEDİR?

Aloe vera, asphodelaceae familyasından tıbbi amaçlarla kullanılan bir sarısabır türüdür. Yaprak, iki bölümden, meydana gelir. Müshil olarak kullanılan ve 'antrakinonlar' adı verilen maddeleri içeren yeşil kabuk bölümü ve 'aloe jeli' olarak adlandırılan müsilaj bölümü bulunur. Antrakinonları içeren kabuk bölümü suyunun uçurulması ile elde edilen ve laksatif olarak kullanılan kısma Aloe denir. 

Yaprağın iç kısmında bulunan ve parankim hücreler tarafından imal edilen müsilaj görünümlü renksiz kısma ise 'aloe vera jel' adı verilir. Bu iki kısım devamlı şekilde kavram karışıklığına neden olduğu için, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Seçilmiş Tıbbi Bitkiler monografında ayrı bölümler halinde incelendi.

'Aloe vera jel'inin gerek yüzeysel kullanım, gerekse besin tamamlayıcısı olarak içecek şeklinde hazırlanması, özel yöntemler gerektirmektedir ve ürünler, günümüzün son derece gelişmiş analiz yöntemleri ile kontrol edilmektedir.

aloe-vera-bitkisi.jpg

ALOE VERA NASIL KULLANILIR?

Aloe vera bitkisi, ağız yoluyla veya cilde uygulanan yöntemle kullanılır. Ağız yolu ile tüketilmesi vücudun sindirim, boşaltım ve sinir sistemine fayda sağlar. Cilde uygulanarak tüketildiğinde ise cilt hastalıklarına iyi gelir.

Aloe vera bitkisinin dibinden bir yaprağını alın ve kökten uca doğru küçük küçük kırıklarla bitkiyi ayırın. İçerisinde bulunan jeli, ağız yolu ile veya cilde temas ile tüketebilirsiniz.

ALOE VERA BİTKİSİNİN FAYDALARI

* Aloe Vera sindirim sistemini kuvvetlendirir.

* Mide rahatsızlıklarını en aza indirmektedir.

* Cilt derisi üzerinde kompres bazlı tedavi unsuru haline gelen bu bitki, yıpranmış hücreleri yenilerken, onarma ve nemlendirme amaçlı da kullanılabilmektedir.

* Aloe vera yağı veya aloe vera sabunu cilde uygulandığında özellikle kuru ciltlerde sık karşılaşılan dökülme ve kızarıklık sorunlarını iyileştirmeyi sağlar.

* Yanıklar, deri iltihaplanmaları ve güneş ışınlarının zararlı etkileri sonucu oluşan yanıklar aloe veranın bileşenleri sayesinde tedavi edilmektedir.

* Kolon kanseri riskini azaltır.

* Bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanılır.

* Bağırsak mantarlarını giderir.

* Böbrekleri hastalıklardan koruma etkisine sahip olan aloe veranın vücuttaki enzimleri depolama özelliğine sahip olduğu bilinmektedir.

* Enfeksiyon oluşumunu engeller.

* Metabolizmayı hızlandırır.

* Kana oksijen aşılayan aloe vera bitkisinin iltihap problemlerinde de tedavi edici yapıya sahip olduğu gözlemlenmiştir.

* Aloe vera akne tedavisinde kullanılır.

aloe-vera-001.jpg

* Güneş yanığına faydalıdır. Antioksidan özelliği sayesinde cilt yanıklarını hızlı şekilde tedavi eder.

* Cildin yaşlanmasını önler.

* Aloe vera bitkisi kanser tümörlerinin oluşmasını başlangıç aşamasında engelleyebilir.

* Kolesterol seviyesini dengede tutar.

* Kalp damar sağlığına faydalıdır.

* Kan akışının hızlanmasını sağlayarak damar tıkanıklığını önler.

* Aloe vera jeli ve sabunu ufak cilt alerjileni tedavi eder.

* Aloe vera depresyon ve ruhi bozukluklara neden olan sorunları ortadan kaldırabilir.

* Aloe vera bitkisi radyasyon etkilerini azaltabilir.

* Aloe veranın mikrop öldürücü özelliği vardır.

* Vücuda mineral ve vitamin depolar.

* Diyabete iyi geldiği gözlemlenmiştir.

* Böcek sokmalarına karşı aloe vera jeli faydalıdır.

* Aloe vera kremi sivilceleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

* Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir.

* Aloe vera bitkisi kaynatılarak içildiğinde astım hastalığının etkisini azaltır.

* Göz iltihaplarını aloe vera suyu ile hafifletir.

* Aloe vera jeli veya aloe vera kremi donmadan kaynaklanan doku hasarlarına faydalıdır.

* Elma ile alındığında aloe vera suyu müshil görevi görür.

aneta-pawlik-1248145-unsplash.jpg

ALOE VERA NASIL YETİŞTİRİLİR?

Aloe vera bitkisi, bahçede yetiştirildiği gibi evde saksı içerisinde de kolaylıkla yetiştirebilebilir. Saksı dibinden sürekli yeni filizler verir. Bu filizleri kesip başka saksıya ekerek yeni aloe vera bitikleri elde edebilirsiniz.

Aloe vera bitkisi bol güneş ve hafif esinti alan yerleri sever. En sevdiği mevsim ilkbahar mevsimidir. Hava sıcaklığı 10 derecenin altına düştüğünde dışarıya çıkarılmaması gerekir. Soğuk havadan zarar görür. Yaprakları ve kök kısmında ani donmalar ve bunun sonucu çürümeler görülebilir.

Aloe vera çiçeğinin toprak değişimi yılda bir kere, sıcak ayların başlangıcı olan nisan ayında yapılmalıdır. Humuslu ve mineral bakımından zengin toprakları seven aloe vera bitkisine, gübre ve torf da ilave edilmelidir. Zengin ve besleyici toprak bitkinin kolaylıkla kendine gelmesini sağlayacaktır. Bulunduğu saksının en fazla bir numara büyük olması gerekir.

ALOE VERA YETİŞTİRİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALAR

* Kışın 10 günde 1 defa yazın ise hafta 1-2 defa ortam sıcaklığına bağlı sulanması kafidir. Sulama yapıldığında saksı içerisindeki toprağın her yerine aynı orantıda su verilmesine özen gösteriniz. Aloe Vera çiçeğinin toprağı çamurumsu kıvamda olmamalıdır.

* Bitkinize kesinlikle çeşme suyu kullanmayın. Aşırı klor bitkinin kök gözeneklerini kapatarak yapraklarının sağlıksız görünmesine neden olur.

* Bitki yaz aylarında kesinlikle direk güneş altında bırakılmamalıdır. Direk güneş yapraklarının bozulmasına neden olmaktadır.

* Aloe vera çiçeğinin sağlıklı gelişebilmesi ve bol yaprak açması için kesinlikle kaliteli bitki toprağı kullanılmalıdır. Toprağının vitaminsiz ve kalitesiz olması aloe vera çiçeğinin gelişimine engel olabilir.

* Aloe vera çiçeği saksısı nisan mayıs ayında senede 1 defa değiştirmeniz uygundur.

* Direk güneş ışığı almayan yerlerde bakılmalıdır. Aksi taktir de aloe vera çiçeğinin yaprakları sarabilir ve verim almak zorlaşabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN