Alg patlaması (kızıl akın) denilen doğa olayı, tatlı sularda veya deniz sularında renk değişikliğine neden olurken, aynı zamanda çevresel açıdan olumsuz etkilere de neden olur…
Su içinde alglerin hızlı bir şekilde artışından veya birikiminden oluşan alg patlaması, su yüzeyinde sebep olduğu renk değişikliğinden dolayı halk tarafından endişe ile karşılanıyor…
ALG PATLAMASI (KIZIL AKIN) NEDİR?
Alg patlaması (kızıl akın) tatlı su veya deniz suyu sistemlerindeki alg popülasyonunda hızlı bir artış veya birikimdir ve genellikle sudaki pigmentlerinden kaynaklanan renk değişikliği ile tanınır.
Alg terimi, hem makroskobik, deniz yosunu gibi çok hücreli organizmalar hem de siyanobakteriler gibi mikroskobik, tek hücreli organizmalar olmak üzere birçok su fotosentetik organizma türünü kapsar. Alg patlaması genellikle makroskobik alglerin değil, mikroskobik, tek hücreli alglerin hızlı büyümesi anlamına gelir. Makroskopik alg çiçeklenmesinin bir örneği, yosun ormanıdır .
ALP PATLAMASI NEDEN OLUR?
Alg çoğalmaları, gübre akışından gelen nitrojen veya fosfor gibi bir besin maddesinin su sistemine girmesi ve aşırı yosun büyümesine neden olması sonucunda oluşur. Bir alg patlaması tüm ekosistemi etkiler. Sonuçlar, yüksek trofik seviyelerin iyi huylu beslenmesinden, güneş ışığının diğer organizmalara ulaşmasını engelleme, sudaki oksijen seviyelerinin tükenmesine neden olma ve organizmaya bağlı olarak suya toksin salgılama gibi daha zararlı etkilere kadar değişir. Yosun büyümesine ve oksijen tükenmesine yol açan aşırı besin tedariki sürecine ötrofikasyon denir. Hayvanları veya ekolojiyi yaralayabilen çiçeklere " zararlı alg çiçekleri " denir ve balıkların ölümüne, şehirlerin sakinlerine su kesilmesine veya balıkçılığın kapatılması gereken eyaletlere yol açabilir.
ÇEŞİTLİ BÜYÜKLÜKLERDE OLABİLİR
"Alg patlaması" terimi, bilimsel alana bağlı olarak tutarsız bir şekilde tanımlanır ve zararsız alglerden oluşan "mini çiçek" ile büyük, zararlı çiçeklenme olayları arasında değişebilir. 'Algler' çok çeşitli boyutlara, büyüme oranlarına ve besin gereksinimlerine sahip organizmaları içeren geniş bir terim olduğundan, çiçeklenme olarak tanımlanana ilişkin resmi olarak kabul edilen bir eşik seviyesi yoktur. Bilimsel bir fikir birliği olmadığı için, çiçeklenmeler birkaç şekilde karakterize edilebilir ve nicelendirilebilir: yeni alg biyokütlesinin ölçümleri, fotosentetik pigmentin konsantrasyonu, çiçeklenmenin olumsuz etkisinin ölçülmesi veya mikrobik topluluğun geri kalanına kıyasla alglerin göreceli konsantrasyonu gibi… Örneğin, klorofil konsantrasyonu 5 ug / L'yi aştığında, çiçek açtığı düşünülen türler 1000 hücre / mL'lik konsantrasyonları aştığında ve alg türleri konsantrasyonu normal büyümesinden basitçe saptığında…
Çiçeklenmeler, belirli alglerin yerel su sistemine dahil edilmesi gereken bir besinin sonucudur. Bu büyümeyi sınırlayan besin tipik olarak nitrojen veya fosfordur, ancak aynı zamanda demir, vitaminler veya amino asitler de olabilir. Bu besin maddelerin suya eklenmesi için birkaç mekanizma vardır. Açık okyanusta ve kıyı şeridi boyunca, hem rüzgarlardan hem de topografik okyanus tabanı özelliklerinden yükselmek, besinleri okyanusun fotik veya güneşli bölgelerine çekebilir. Kıyı bölgeleri boyunca ve tatlı su sistemlerinde tarım, şehir ve kanalizasyon akıntıları alg patlamalarına neden olabilir.
Alg patlamaları, özellikle büyük alg patlaması olayları suyun şeffaflığını azaltabilir ve suyun rengini bozabilir. Klorofil ve ışık koruyucu pigmentler gibi alg hücrelerindeki fotosentetik pigmentler, alg patlamasının rengini belirler. Organizmaya, pigmentlerine ve su kolonundaki derinliğe bağlı olarak alg çiçekleri yeşil, kırmızı, kahverengi, altın ve mor olabilir. Tatlı su sistemlerindeki parlak yeşil çiçekler genellikle Microcystis gibi siyanobakterilerin (halk dilinde "mavi-yeşil algler" olarak bilinir) bir sonucudur.
Besin suda bulunduğunda, algler normalden çok daha hızlı büyümeye başlar. Bir minibloomda, bu hızlı büyüme, diğer organizmalar için yiyecek ve besin sağlayarak tüm ekosisteme fayda sağlar. Toksik veya başka şekilde zararlı fitoplankton içeren alg patlaması olayları olan nadir zararlı alg çoğalmaları (HAB) özellikle not edilmelidir. Zararlı alg çiçeklerine neden olabilecek pek çok tür vardır. Örneğin, Gymnodinium nagasakiense zararlı kırmızı gelgitler oluşturabilir, dinoflagellatlar Gonyaulax poligramma oksijen tükenmesine neden olabilir ve büyük balık ölümlerine neden olabilir, siyanobakteriler Microcystis aeruginosa zehirli toksinler yapabilir ve diatom Chaetoceros convolutusbalık solungaçlarına zarar verebilir