G20’de Kaşıkçı cinayeti ve Kerç Boğazı krizinin masaya geleceği beklentisi boşa çıktı. Erdoğan dışındaki liderler Prens’e tepki göstermek bir yana şovuna destek oldu. Putin’in yayılma hamleleri gündeme bile gelmedi.
Son yılların en ağır gündemiyle toplanan G20 zirvesi bekleneni veremedi. Karadeniz’deki gerilim, enerji sıkıntıları ve ABD’nin küresel ticaret savaşı adımlarını görüşmek için toplanan zirvede bu sorunların tümü masada kaldı. En önemli iki krizin kahramanı Rusya lideri Putin ve Suudi veliaht Prens MbS, zirvenin iki kazananı oldu.
Arjantin, son yılların en kritik zirvesine sahipliği yaptı. Dünya ekonomisinin yüzde 85’ine yön veren 20 ülkenin liderleri Karadeniz’de savaş çanları çalarken masalarında Kaşıkçı cinayeti ve büyük ticari savaş gündemleriyle bir araya geldi. Ancak zirvede bu devasa sorunlara bir çözüm çıkmadığı gibi maüsadaki en büyük krizin iki aktöro Rusya lideri Viladimir Putin ile Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed bin Salman konumlarını pekiştirmesi dikkat çekti. Buenos Aires’te zirve toplanmadan öce masada oldukça kritik üç dosyanın iki sahibi Suudi Arabistan ve Rusya’ydı. Liderlerin hepsinin de gündeminde Rusya’nın Ukrayna ile savaşın eşiğine gelen Kerç Boğazı krizi ve İstanbul’da Suudi Konsolosluğu’nda vahşice katledilen Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyası vardı. Kaşıkçı cinayetinin perde arkasındaki isim olarak CIA ve ABD Dışişleri Bakanlığı raporlarına da giren Suudi veliaht Prensi’nin zirveye katılımı dahi tartışılıyordu. Ancak durum hiç de öyle olmadı. Arjantin’e diğer liderlerden bir gün önce gelen MbS, en fazla görüşme trafiği gerçekleştiren isim oldu. Zivenin üç önemli kriz başlığından birini oluşturan Rusya lideri Putin ile aile fotğrafı öncesinde verdiği bol kahkahalı ve sarmaş dolaş pozlar ise gündeme damga vurdu.
Yine Fransa lideri Macron ile İngiltere Başbakanı May de Prens Salman ile görüşen liderler arasındaydı. Hem May hem Macron’un Prens ile görüşme gerekçesi aynıydı: Kaşıkçı cinayeti konusunda hesap sormak.
İngiltere’den yapılan açıklamada May’in bir araya geldiği Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman´dan, öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili soruşturmada Türkiye ile tam iş birliği yapmasını istediği dile getirildi.
Bütün delillere karşın MbS’ye kalkan olan ABD Başkanı Donald Trump’ın Prens ile sıcak görüntülerinin yanı sıra Suudi resim makamlarınca ‘’samimi ve arkadaşça’ geçen bir görüşme de gerçekleştirdi. Zirvenin son günü geri kalan liderlerle de görüşen Prens, vcahşi cinayetin ardından katıldığı dünyanın en prestijli zirvelerinden birinde kendisini meşrulaştırmak için oldukça geniş bir manevra alanını da kullanmış oldu. Arjantin’de liderlerin gündemindeki bir diğer kriz başlığının sahibi Rusya lideri Putin de Arjanti’nin kazananları arasındaydı. Prens ile birlikte verdiği karelerle gündeme oturan Putin, Ukrayna krizini tartıştırmayarak da Karadeniz’deki oldu bittilerini dünyaya kabul ettirmeyi başardı.
PUTİN VE TRUMP'LA SERİ GÖRÜŞME
Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvenin ikinci gününde liderlerle bir dizi görüşme trafiği yaşadı. Önce İngiltere Başbakanı May ile bir araya gelen Erdoğan ardından Japonya Başbakanı Şinso Abe ile görüştü. Erdoğan günün üçüncü görüşmesini de Rusya lideri Putin ile yaptı. İki liderin gündeminde Suriye, İdlib ateşkes anlaşması, Ukrayna’daki kriz vardı. Görüşme sonrasında kısa bir açıklama yapan Putin “Ankara bizim için güvenilir bir ortak” ifadelerini kullandı. Erdoğan son olarak da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. İkili görüşmede Menbiç başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler ve Cemal Kaşıkçı cinayetinin Erdoğan-Trump görüşmesindeki iki önemli başlıklar oldu.