Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, 10-11 Aralık'ta yapılacak AB zirvesinden Türkiye'ye yaptırım kararı çıkacağını ve yaptırımların uzun vadeli olacağını söyledi.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Avrupa Birliği'nin önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda Türkiye'ye yaptırım kararı alacağını açıkladı. Schinas yaptırımların orta ve uzun vadeli olacağını söyledi.
Yunanistan merkezli özel Skai TV kanalına konuşan Schinas, "Türkiye her şeyi yanlış yaptı. Yalnız Avrupa'yı değil; herkesi karşısına almak için elinden geleni yaptı. Bunun da maliyeti vardır" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE'NİN İLİŞKİLERİ YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK"
10-11 Aralık'ta toplanacak AB zirvesinde Türkiye'ye yönelik yaptırımların masaya yatırılacağından söz eden Schinas, "Bu uygulamalar yalnız kısa vadeli değil; orta ve uzun vadeli olacak ve Türkiye'nin AB ve ABD ilişkileri yeniden değerlendirilecektir" dedi.
BBC Türkçe'nin haberine göre; Schinaz, "Son derece kritik bir aşamada bulunuyoruz. İlk devre AB'nin Aralık zirvesinde oynanacak. Ancak derin bir zamanlaması olacağından bunu daha geniş açıdan görmemiz lazım" ifadesini kullandı.
Yunan asıllı olan Komisyon Başkan Yardımcısı ve eski sözcü Schinas, "Yunanistan'ın Türkiye konusunu Türk ve Yunan ilişkileri düzeyinden Türkiye-AB ilişkileri düzeyine çekmiş olmasının büyük bir diplomatik kazanım olduğunu" belirtti.
MİÇOTAKİS: TÜRKİYE HUKUKA AYKIRI HAREKET EDİYOR
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise AB zirvesinden önce yaptığı açıklamalarında, Türkiye'nin, AB'nin tüm uyarılara rağmen Ağustos ayından bu yana "Doğu Akdeniz'de tek taraflı hareket ederek Yunan kıta sahanlığı üzerinde araştırmalar yapma ısrarının iyi komşuluk ilkelerine ve uluslararası hukuk ve deniz hukuku kurallarına aykırı olduğunu" öne sürdü.
Miçotakis bu nedenle "AB'nin geçtiğimiz Ekim ayı zirvesinde yaptığı uyarı ve çağrılarına uymadığı gerekçesiyle Türkiye'ye yaptırımların uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu" öne sürdü.
"TÜRKİYE'NİN TUTARLILIK GÖSTERMESİ ŞARTTIR"
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise, "Türkiye'nin Oruç Reis araştırma gemisini bir ileri bir geri çekmesi ile diyalog kurulamaz. Yapıcı bir diyalog kurulması için Türkiye'nin bu konuda süreklilik ve tutarlılık göstermesi şarttır" dedi.
Öte yandan geçen perşembe günü, Doğu Akdeniz'de ayrıştırma tedbirlerine yönelik teknik detayların belirlenmesi için Türkiye ile Yunanistan askeri heyetleri arasında 30 Kasım'da NATO Karargahı'nda yapılması planlanan teknik görüşmenin Yunanistan heyetinin katılmaması nedeniyle gerçekleştirilemediği ortaya çıkmıştı.
ABD'DEN DE YAPTIRIM TASARISI
Öte yandan ABD Kongresi, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı’nı nihai aşamaya getirdi. Cumhuriyetçi ve Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri ile Senatörlerin uzun süredir üzerinde çalıştığı pakete, Rus füzesi alan Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını içeren madde de eklendi. Gelecek hafta hem Senato’da hem Temsilciler Meclisi’nde oylanacak tasarı onaylanması halinde Beyaz Saray’a gönderilecek.
GİDERAYAK YAPTIRIM
Türkiye’yi S-400 üzerinden yaptırımla tehdit eden ABD yeni yönetimin iş başı yapmasına 48 gün kala kriz çıkaracak adımı attı. Kongre, yaptırımları öngören bütçe yasa tasarısı üzerinde uzlaştı. Metin gelecek hafta Temsilciler Meclisi’nde oylanacak. Ardından Senato’ya gidecek.
Tasarıda kişileri hedef alan CAATSA yaptırımları da var. Başkan Trump’ın ‘şartlı veto’ işareti verdiği tasarıyı onaylaması durumunda yaptırımlar 30 gün içinde devreye girecek.