ABD'de başkanlık seçimine giden yolda en önemli basamaklardan biri için Demokratlar 11, Cumhuriyetçiler ise 12 eyalette ön seçimler yapacak. "Süper Salı" adı verilen farklı eyalelerde aynı günde yapılan ön seçimlerinden galip çıkacak isimler partilerinin başkan adayı olma yolunda büyük avantaj sağlamış olacak.
ABD'de partilerin 2016 başkan adaylarının belirlenmesi için 1 Mart'ta, Demokratlar 11, Cumhuriyetçiler ise 12 eyalette seçime gidecek. 15 Mart'ta da Ohio ve Florida dahil 5 büyük eyaletteki delege seçimleri tamamlanmış olacak. ABD'de şu ana kadar önde bulunan adaylar, Süper Salı'dan önde çıkmaları durumunda adaylıklarını garantileme açısından önemli bir avantaj sağlamış olacaklar.
Demokrat Parti'nin başkan adaylarından Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti'nin önde bulunan adaylarından Donald Trump'ın arayı açarak hazirandan önce adaylıklarını garantileme hedefine karşın, Demokrat adaylardan Bernie Sanders ile Cumhuriyetçilerden Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich ve Ben Carson Süper Salı'da bugüne kadar ülkenin çok küçük bir bölümünde tamamlanan seçimlerde elde ettikleri delege sayısını artırmayı umuyorlar.
DemokratlarDemokrat Partili seçmenler, Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont ve Virginia olmak üzere 11 eyaletle birlikte Amerikan Samoa'da 1 Mart Salı günü oy vererek 865 delegeyi seçecekler.
Demokrat Parti'de toplam 4 bin 136 delegeden en az 2 bin 383'nü kazanan partinin 2016 başkan adayı olacak. Partide şu ana kadar Clinton 445'i süper delege olmak üzere toplam 536 delege alırken, Sanders 18'i süper delege, toplam 83 delegeye ulaşabildi.
Demokratların Güney Carolina'daki ön seçimini Clinton ezici bir üstünlük sağlayarak yüzde 73,5 oy oranıyla kazanırken rakibi Sanders ise yüzde 26 oyda kaldı.
Clinton, 1 Şubat'ta Lowa'da rakibini burun farkıyla geçmesinin ardından, 20 Şubat'ta da Nevada'da yapılan ön seçimleri, Sanders ise 9 Şubat'ta New Hampshire'daki ön seçimleri kazanmıştı.
Böylece Clinton bugüne kadarki 4 eyaletin 3'ünde demokrat seçmenin beğenisini kazanmış oldu. Clinton'ın Güney Carolina'da kazanmasında, eyaletteki siyahi seçmenlerin önemli bir rol oynadığı ve bu sonuçla özellikle güney eyaletlerinde de avantajlı olabileceği kaydedildi.
Kamuoyu yoklamaları, Georgia ve Teksas'ta Hillary Clinton'ı, Tennessee de Sanders'ı önde gösteriyor.
Demokratlar Başkan adaylarını 1980 seçimlerinden sonra oluşturulan süper delege sistemiyle seçiyorlar.
Demokratlar 25-28 Temmuz'da gerçekleştirecekleri parti genel kongresinde adaylarını resmi olarak ilan edecekler.
Cumhuriyetçiler
Cumhuriyetçi partili seçmenler, Alaska'dan Massacusetts'e toplam 12 eyalette 1 Mart'ta yapılacak parti kurultayı ve ön seçimlerde kendi partilerinin başkan adayını seçecekler.
New Hampshire ve Güney Carolina eyaletlerindeki ön seçimleri kazanan Donald Trump son olarakta Nevada’da üçüncü zaferini elde etti.
Cumhuriyetçi Parti'de Nevada seçimlerini ikinci olarak tamamlayan Florida Senatörü Marco Rubio'nun en son televizyon açık oturumundan bu yana önde bulunan Trump'a yönelik daha agresif bir tutumla puan toplamaya başlaması yarışın daha heyecanlı hale gelmesine neden oldu. Cumhuriyetçilerde Iowa önseçiminin galibi Teksas Senatörü Ted Cruz'da ön seçimlerdeki iddiasını sürdürüyor.
Kampanyası süresince müslümanlara ve göçmenlere yönelik sözlerinden Meksika sınırına duvar örme önerisine kadar bir çok açıklamasıyla seçimlerin en tartışmalı ismi haline gelen Trump son olarak'ta İtalya'nın faşist lideri Benito Mussolini'ye atfedilen "100 yıl koyun olarak yaşamaktansa, bir gün aslan olmayı yeğlerim" sözünü retweetlemesi nedeniyle eleştirildi.
Trump katıldığı bir TV programında sosyal medya hesabından yaptığı tartışmalı paylaşımı hakkında "ilginç alıntılar yapan bir insan olmayı istediğini" söyledi.
"Mussolini Mussolini'dir... Ne fark eder?" diyen Trump, "Dikkatinizi çekti mi, çekmedi mi?" şeklinde konuşarak kendini savundu.
Cumhuriyetçilerde yarışı önde götüren isim olan Trump'ın kaçak göçmenliğe karşı olmasına rağmen bir işadamı olarak kaçak göçmen çalıştırdığı ve her seferinde ekonomik başarılarını vurgulamasına karşılık 3 kez iflas ettiğine ilişkin iddialarda tatışılmaya devam ediyor.
Eski Florida Valisi Jeb Bush'un ön seçimlerde istediği başarıyı elde edememesi ve son olarakta Güney Carolina'dan dördüncü olarak çıkmasının ardından aday adaylığından çekilmesiyle Cumhuriyetçilerde yarışan isimlerin sayısı beşe düşmüştü.
Donald Trump, Marco Rubio ve Ted Cruz dışındaki diğer iki aday adayı Ben Carson ve Ohio Valisi John Kasich ise şu ana kadar ön seçimlerde ciddi bir varlık gösteremedi.
Cumhuriyetçi Parti'de ülke genelindeki 2 bin 472 delegenin en az bin 237'ni kazanan aday adayı, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olacak ve partisi adına başkanlık yarışına katılacak.
Şu ana kadar yapılan seçimlerde Trump'un 82, Cruz'un 17, Rubio'nun 16, Kasich'in 6 ve Carson'un 4 delegesi bulunuyor.
Cumhuriyetçi Partili seçmenler Alabama, Alaska, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia ve Wyoming'de ön seçim ve kurultay yoluyla delegeleri belirleyecekler.
Anketlere göre Süper Salı'da seçim yapılacak eyaletlerden Georgia ve Tennessee Trump önde gösterilirken, Ted Cruz'un senatör seçildiği Teksas'ta kazanması bekleniyor.
Cumhuriyetçiler böylece Mart ayının ortasına kadar delegelerin yüzde 58'ini belirlemiş olacak.
ABD'de iki partide yapılacak kongrelerde adayların resmiyet kazanmasının ardından başkanlık seçimleri 8 Kasım 2016 Salı günü yapılacak.