2023 Eğitim Vizyonu Belgesinde öğretmenler ile ilgili yapılan değişiklikler geniş bir yer tutarken pek çok şey değişti. Haberimizde MEB 2023 eğitim vizyonunda neler var? sorusunun detaylarını bulabilir öğretmenler ile ilgili yapılan değişiklikleri öğrenebilirsiniz.
2023 Eğitim Vizyonu Belgesinde öğretmenler için flaş açıklamalar yapıldı. Peki MEB 2023 eğitim vizyonunda neler var? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la 2023 eğitim vizyonu hakkında bilgi verdi. 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi bu gün açıklandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimde izlenecek yol haritasının programını duyurdu. “Bana şapkadan tavşan çıkaracakmış gibi bakmazsanız sevinirim” diyerek sözlerine başlayan Bakan Selçuk 2023 vizyon belgesini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 vizyon belgesinin açıklandığı toplantıda konuştu. Erdoğan'ın öğretmenlerle ilgili kritik bir düzenlemeyi açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'da 023 Eğitim Vizyonu hakkında açıklamalar yaptı.
Erdoğan'ın açıklamalarındaöğretmenler ile ilgili değişiklikler
- Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. Sözleşmeli öğretmenlerin görev süresini 4+1 yıla indiriyoruz.
- Öğretmenlikte pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz. Bu eğitimi artık Milli Eğitim Bakanlığı verecek.
- Anaokulu eğitimini gerekli altyapıyı oluşturduktan sonra zorunlu hale getireceğiz.
- Öğretmenlik meslek kanunu çıkıyor
- Sözleşmeli öğretmenlerin görev süreleri kısalıyor. (3 ARTI 1 YIL OLUYOR)
- Ücretli öğretmenlerin ücretleri artıyor
- Elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere ve yöneticilere teşvik veriliyor
- Öğretmenler ve okul müdürleri yüksek lisanslı oluyor
- Okul müdürlüğü yüksek lisansa dayalı bir meslek oluyor.
- Öğretmen yetiştirme programları uygulama ağırlıklı hale geliyor.
- Öğretmenlere yan alan yüksek lisans imkânı geliyor
- Başarılı öğretmenler yurt dışına gönderiliyor
- Okul yöneticiliğine atanmada liyakat temelli bir değerlendirme geliyor.
- Okul yöneticiliğinin özlük hakları iyileştiriliyor
İLAVE DERSLER KURSLAR KALKACAK
- Okullarımıza ilave destekler vererek okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz ile velilerimizi karşı karşıya getiren uygulamaları da ortadan kaldıracağız.
- Bakanlığın en üst yöneticilerden okul müdürlerine kadar tüm yönetimi dış müdahalelere kapalı bir şekilde çalışır hale getireceğiz.
- (2023 Eğitim Vizyonu) Bu vizyon belgesi, neticelerini her yıl kademe kademe almaya başlayacak. İnşallah 2023'te de yüzde 100 sonuca ulaşmış olacağız.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK NEDİR?
Sözleşmeli öğretmen olarak görev alan kişiler görev süresince öğretmen performans puanı için sürekli olarak çalışmakta ve kendini geliştirmeye çalışmak zorundadır.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER NASIL ÇALIŞIR?
Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerin yaptığı gibi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışırlar.
Kadrolu öğretmenler hangi yetkilere sahipse, sözleşmeli öğretmenler de aynı yetkilere sahiptirler.
Yetkili oldukları dersi anlatıp öğrencilerin öğrenme düzeylerini ölçecek sınavlar yaparlar.
KADROLU ÖĞRETMEN İLE SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Sözleşmeli öğretmenlerde, kadrolu öğretmenlerin sahip olduğu bazı özlük hakları yoktur. Sözleşmeli öğretmenlerin tayin isteme ve atanma yeri gibi seçme şansları bulunmamaktadır; bu sebeple kadro almalarında bölge ile alakalı olarak gecikmeler yaşanabilmektedir. Sözleşmeli öğretmenlerden SSK kesintisi yapılmaktadır, sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlere göre daha az maaş almaktadırlar ve kadroluların aksine maaşlarında sözleşmeli olarak görev yaptıkları süreç içinde görev yaptıkları okullardan tahsil ederler. Bu durum zaman zaman maaş gecikmeleri yaşamalarına da neden olabilmektedir. Sözleşmeli öğretmenler yönetici, müdür ve müfettiş olmaları ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu sebeple bu mevkilere gelememektedirler. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri her yıl yenilenmektedir. Sözleşmeli öğretmenlikler de herhangi bir kıdem tazminatı ve kademe ilerlemesi bulunmamaktadır. 10 yıllık sözleşmeli öğretmen ile 1 yıllık sözleşmeli öğretmen aynı haklara ve mevkiye sahiptir.