2016 DGS tercihlerinin başlaması ile birlikte adaylarında en çok merak ettiği konu taban puanları ve yerleştirme esas puanlarının sıralaması oldu. Binlerce aday 7 Ekim tarihine kadar tercih başvurularını yapmaları ve bitirmeleri gerekiyor. ÖSYM ise konu hakkında son dakika açıklamaları yapmaya devam ederken siz de taban ve tavan puanlarını yazımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca Dikey Geçiş Sınavı yerleştirme esas puanlarını da bulabilirsiniz. İşte adayların merakla beklediği konu hakkında ayrıntılar...
Adayların merak ettiği konuların başında gelen DGS 2016 taban puanları ve yerleştirme puanları hakkında detaylar haberimizde. ÖSYM konu ile ilgili son olarak sonuçları açıklamış ve adaylar bu aşamadan sonra tercih yapma işlemine bailamıştı. 30 Eylül günü başlayan tercih işlemleri 7 Ekim Cuma günü sona erecek. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS 2016 sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler tercih kılavuzuna çevrildi. DGS için üniversitelerin taban ve tavan puanları ile birlikte kontenjanları listesini sizler için hazırladık. Haberimizden merak ettiğiniz taban, tavan puanları ve yerleştirme esas puanları hakkında ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 24 Eylül'de açıklanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçlarının ardından tercih işlemleri 30 Eylül'de başladı. Peki DGS tercihleri için adayların merak ettiği 2016 taban puanlarında ve esas puanında neler var?
2016 DGS sınavlarına hazırlanan dgs adayları için 4 yıllık ( Lisans ) programlarının Başarı Sıralaması Taban Puanları ,taban puanları ile kontenjanlarını haberimizde hazırladık. Aşağıda yer alan puanlar 2015 ÖSYS sonuçlarına göre elde edilmiş olan en son yeni taban puanlardır. 2016 DGS ‘ye hazırlanan adaylar bu puanları göz önünde bulunduracaklardır.
2016 DGS TABAN PUANLARI
Her yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı (DGS), milyonlarca meslek yüksek okulu ve önlisans mezununun lisans tamamlamak için girdiği sınavdır. Lisans tamamlama ile okudukları bölümlerinin akademik eğitimini tamamlamak isteyen DGS öğrencileri için tercih maratonunun başlamasıyla birlikte adaylar DGS Kontenjanlarını ve Taban Puanlarını merak ediyorlar. Yazımızda yer alan bağlanyı linkinden tüm 2015 ve 2016 DGS taban puanlarını takip edebilirsiniz.
Aşağıda yer alan puanlardan, farklı puan gelmesi imkansızdır. Çünkü 2016 DGS puanları henüz oluşmamıştır. 2016 DGS puanlarını siz tercihlerinizle belirleyeceksiniz. Tercih sonuçları açıklanıp bir bölüme yerleştirildikten sonra yani puanları siz belirledikten sonra DGS puanları açıklanır. Örneğin; geçen sene 310 puanla kapanan X üniversitesi İnşaat Mühendisliğine, siz bu sene 315 ile yerleşirseniz, X üniversitesi İnşaat Mühendisliğinin 2016 DGS puanı 315 olur.
DGS TABAN PUANLARI 2015
DGS TABAN PUANLARI
2016 DGS tercih işlemleri, 30 Eylül 2016 tarihinde başlayacak, 7 Ekim 2016 tarihinde sona erecektir. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden elektronik ortamda yapacaklardır.
2016-2017 DGS TERCİHLERİ
Tercih işlemleri 30 Eylül-7 Ekim 2016 tarihleri arasında olacaktır. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak İnternet aracılığıyla elektronik ortamda yapacaklardır. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tablolardan yararlanmaları gerekmektedir. Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri Tablo-2’de verilmiştir. Tablo-2 üç bölümden oluşmaktadır. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin tüm bölümlerinin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Anadolu Üniversitesi açık öğretim lisans programlarına yerleştirme yapılabilmesi için bu programların da tercih listesinde yer alması zorunludur.
TABLO 1 VE 2 İÇİN TIKLAYIN...
Adayların, tercihlerini sadece bu tablolarda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo-1’deki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir. Tablo-2’nin bölümlerinde mezun olunacak/olunan ön lisans alanı bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersizdir. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.
2016 DGS TERCİH BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN...
Adaylar, Tablo-1’de yer alan tercih etmek istedikleri lisans programlarının koşul ve açıklamalarını tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.
DGS TERCİH ROBOTU
Dikey Geçiş Sınavına giren adaylar sonuçların açıklanması ile birlikte tercih işlemlerini yapmaya başlayacaklar. 2016 DGS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır.
YERLEŞTİRME VA KAYIT İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?
Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin İnternet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları gösteren fotoğraflı yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.
DGS İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
- Tercihlerimi sınavdan öncemi yoksa sonramı yapacağım?
DGS’de tercihler sınavdan sonra yapılmaktadır. Tercih yaparken ilk tercihinize yüksek puanlı bir yeri yazabilirsiniz eğer açıkta kalmak istemiyorsanız en son tercihinize de en düşük puanlı yeri yazabilirsiniz. Tercih yaparken tercihleriniz arasında çok büyük puan farklılıklarının olmamasına ve asıl baz alınacak kriterin genel olarak ilgili fakülte bölümüne kaç net ile yerleşildiğine dikkat ediniz.
- Kaç tercih yapabilirim?
DGS tercih kılavuzu size 30 tercihe kadar seçim yapmanıza olanak tanır.
- Tercihlerimde istediğim bölümü yazabilir miyim?
Tercihlerinizde sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümleri tercih edebilirsiniz.Nereleri tercih edebileceğinize buradan bakabilirsiniz.
- Tercihlerde geçmiş yılların puanlarına bakarak Lisans bölümü seçmek ne kadar doğru?
Dikey Geçiş yapılabilen bölümlerin kontenjanları ne yazık ki çok az sayıda. Bu sebepten bazı bölümlerin puanlarında ciddi şekilde oynamalar olabiliyor. (5-20 arası) Puanları sadece fikir verme açısından değerlendirerek tercih yaparsak en doğru kararı vermiş oluruz.
- Lisans bölüm puanları nasıl belirleniyor?
Lisans puanları ÖSYM sınavlarında olduğu gibi tamamen öğrencilerin tercihlerine göre belirlenir.Kılavuzda verilen puanlar sadece öğrenciye fikir vermesi için yazılmıştır. Örnekle açıklamak gerekirse farz edelim Boğaziçi üniversitesi işletme bölümünün 3 kontenjanı olmuş olsun DGS birincisi ve ikincisinin ilk tercihlerinde bahsettiğimiz bölüm olsun,DGS yirmi binincisine kadar kimse tercih etmemiş DGS 20 000.sininde ilk tercihi Boğaziçi işletme ise bölüme girer bölümün puanı da DGS 1. ve 2. sine bakılmadan son giren kişinin puanı yani DGS 20 000.sinin puanı olur.
KONTENJAN SAYILARI ARTTI
Geçmiş yıllarda her üniversitenin %10 kontenjan açması zorunlu olmasına rağmen DGS de kontenjanlar son derece azdı. Fakat özellikle 2009 yılından sonra Türkiye'de açılan yeni üniversiteler ve artan öğrenci kontenjanları dolayısıyla DGS kontenjanları da paralel olarak artmıştır. Ayrıca birçok ildeki üniversitelerde Açık Öğretim Fakültesi dışında Uzaktan Eğitim sisteminin de devreye girmesiyle sınav kontenjanı giderek yükselmektedir.
2016 DGS tercihlerinin başlaması ile birlikte adaylarında en çok merak ettiği konu taban puanları ve yerleştirme esas puanlarının sıralaması oldu. Binlerce aday 7 Ekim tarihine kadar tercih başvurularını yapmaları ve bitirmeleri gerekiyor. ÖSYM ise konu hakkında son dakika açıklamaları yapmaya devam ederken siz de taban ve tavan puanlarını yazımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca Dikey Geçiş Sınavı yerleştirme esas puanlarını da bulabilirsiniz.