Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihracına karar verdi.
Dairenin kararını, Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı öğrenildi. Kanunun 69. maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.
Karar.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ocaktan'ın Yorumu
Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik karşı çıktı
HSYK'nın meslekten ihraç ettiği 5 isim 17-25 Aralık operasyonu soruşturmasında görev almıştı. HSYK ihraç kararını 5'e 2 oy çokluğuyla aldı. HSYK üyesi olan Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik ihraç kararına karşı çıkan iki kişi oldu. 4 savcı ve 1 hakimi açığa alma gerekçesi hükümete karşı darbe girişimi yapmak olarak açıklandı.
Bekir Bozdağ onayladı
HSYK 3. Dairesinin "17-25 Aralık soruşturmaları"nın savcılarıyla ilgili aldığı soruşturma izni kararı, o tarihte HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. Daire, savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu. HSYK 2. Dairesi de Cumhuriyet savcıları Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hakim Karaçöl'ün haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar vermişti.
Yargıtay'da yargılanacaklar
17 ve 25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcılar Celal Kara, Muammer Akkaş, Zekeriya Öz ve 25 Aralık operasyonunda gözaltı kararı veren hakim Süleyman Karaçöl hakkında HSYK müfettişleri tarafından hazırlanan rapor doğrultusnda soruşturma açılmıştı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı da yargıçlar hakkında “Görevi kötüye kullanma", ve “Görevi ihmal" suçlarından iddianame hazırladı. Bakırköy 16. Ağırc Ceza Mahkemesi de iddianameyi kabul etti.
Yine HSYK’nın izni üzerine 25 Aralık soruşturmasının savcısı Muammer Akkaş ile hakimi Süleyman Karaçöl hakkında da ayrı bir iddianame düzenlenmişti. İddanamede, savcı Akkaş’ın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde dahi ayrıntılı bilgi bulunmadığı halde, soruşturmaya ilişkin bilgileri basına sızdırarak gizliliğe riayet etmediği belirtildi. İddianamede, Akkaş’ın, adliyenin önünde bildiri dağıttığı ve bu bildiride gerekçe gösterilmeden soruşturma evrakının elinden alınarak soruşturma yapmasının engellendiği görüşüne yer verilerek, “Görevi kötüye kullanma” suçunu işlediği belirtildi.
Aynı iddianamede hakim Süleyman Karaçöl’ün, Muammer Akkaş tarafından yürütülen soruşturmadaki şüphelilerin mal varlığına, kuvvetli şüphe olmadığı ve malvarlıklarının isnat edilen suçlamalardan elde edilip edilmediğini incelemeden tedbir koymakla “Görevi ihmal” suçunu işlediği belirtildi.
Savcı Akkaş ile savcı Kara için “Görevi kötüye kullanma” suçundan 3 yıla, hakim Süleyman Karaçöl'ün ise “Görevi ihmal” suçundan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti.
Şüphelilerin yargılanması Yargıtay'da yapılacak.
Zekeriya Öz: Yazıklar olsun
İhraç edilen savcılardan Zekeriya Öz kararı öğrenince sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Öz açıklamasında; “Haberler doğruysa HSYK yetki gaspı yapmıştır.Verdiği karar yok hükmündedir verdiği kararda milletinden gecikmeden ötürü özür de dilememiştir. HSYK anayasa ve yasaları çiğneyerek savunmamızı dahi almadan yukardan aldığı talimatla bu kararları vermiştir yazıklar olsun bağımlı HSYK’ya. HSYK’da CB nin atladığı türbanlı üye biz burada Siyasal yargılama yapıyoruz diyerek, kararların kimin talimatıyla verildiğini itiraf etmiş.” dedi.