Türkiye’nin yakın tarihinde gördüğü en büyük hainlik olan 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü ilan edilmişti. TSK bünyesinde yer alan bir grup darbeci askerin kalkıştığı darbe girişimi, halk tarafından bertaraf edilmişti. 2017’den beri her yıl bu tarih resmî tatil olarak kutlanır. Bu yıl koronavirüs salgınından dolayı vatandaşlar, ‘’15 Temmuz 2020 resmî tatil mi? 15 Temmuz’da sokağa çıkma yasağı var mı?’’ sorularına cevap arıyor.
Bilindiği gibi Türkiye, koronavirüs sürecinde her resmî tatili ve hafta sonlarını sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasıyla geçirmişti. 1 Haziran tarihi itibarıyla da normalleşme sürecine geçilmiş, kısıtlamalar kalkmıştı. 2017 yılında Demokrasi ve Millî Birlik Günü olarak ilan edilen ve her sene resmî tatil olarak kutlanan 15 Temmuz’da sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyor.
15 TEMMUZ RESMİ TATİL Mİ?
Bu yıl çarşamba gününe denk gelen 15 Temmuz 2020 resmî tatil olarak kutlanacak.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?
15 Temmuz 2020 tarihinde sokağa çıkma yasağı ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Bilindiği gibi dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle uzun zamandır hafta sonları ve çeşitli resmî tatillerde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyordu. 1 Haziran tarihi itibarıyla normalleşme takvimine göre bu kısıtlama da kaldırılmıştı.
15 TEMMUZ MESAJLARI İÇİN TIKLAYIN
15 TEMMUZ 2016’DA NELER OLDU?
15-16 Temmuz 2016'da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak adlandırılan bir grup darbeci asker, darbe girişiminde bulundu. TSK’nin resmî internet sitesi ve TRT’de yayınlanan bildiride ordunun yönetime el koyduğu kaydedilirken, Türkiye’de sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklanmıştı.
İstanbul’daki Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüleri darbeci askerler tarafından kapatıldı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman ile hemen hemen 50 kadar milletvekilinin mecliste bulunduğu esnada F-16 savaş uçakları meclis üzerinde uçuş yaparak parlamentoyu 4 defa bombaladı.
Beştepe’de yer alan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na bombalama girişiminde bulunulsa da başarılı olunamadı, Muğla’nın Marmaris ilçesinde bir otelde tatilde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı suikast girişiminde bulunuldu. Dönemin Genelkurmay Başkanı olan Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak ve Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi darbe girişimine kalkışan askerler tarafından rehin alındı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, televizyonlara FaceTime aracılığı ile canlı bağlanarak; hiçbir biçimde darbecilere geçit verilmemesi yönünde talimat verdi ve halkı darbeye tepki göstermeleri için meydanlara ve havalimanlarına davet etti. Çağrının ardından tüm Türkiye’de halk, sokaklara döküldü, darbe karşıtı protestolarda bulundu ve emniyet müdürlükleri önüne gitti.
16 Temmuz sabahı, TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin yaptığı operasyonların ardından askerî darbe girişimi bastırıldı ve askerler silahları ile beraber teslim oldu. Olayların ardından 104’ü darbe yanlısı asker olmak üzere üçyüzden fazla kişi vefat etti, 1491 kişi yaralandı, farklı rütbelerden 8036 asker gözaltına alındı. Yargı ve sivil siyaset mensupları dahil olmak üzere toplam gözaltı sayısı 22 Temmuz tarihi ile beraber 10 bini aştı. Bunun yanında askerî, idari ve adli kurumlarda birçok kişi görevden atıldı.
Teşebbüsün arkasından geçen zaman boyunca aralarında Büyük İstanbul Otogarı, Boğaziçi Köprüsü ve Ilgaz Dağı Tüneli’nin de bulunduğu birçok yapı, meydan, mekan ve yerin adı, darbe girişimin tarihine ithafen değiştirildi.
Öte yandan 15 Temmuz tarihi, darbe girişiminde vefat edenleri anmak için Demokrasi ve Millî Birlik Günü ismiyle 2017 yılında resmî tatil olarak ilan edildi.