Ünlü fizikçi Kaku'dan gelecek için kuantum öngörüsü: Geleceğin dünyası internet değil 'Brainet' olacak

Ünlü fizikçi Kaku'dan gelecek için kuantum öngörüsü: Geleceğin dünyası internet değil 'Brainet' olacak

Gelecek öngörüleriyle ünlenen fizikçi Michio Kaku, önümüzdeki yıllara ilişkin öngörülerde bulundu. Kaku'ya göre; dijital oldukça yavaş ve çok ham. Geleceğin internetinin beyinle birleşmiş bir kuantum şeklinde olacağını söyleyen Kaku, "Geleceğin interneti beyinle birleşmiş kuantum bir internet olacak. Adı da 'Brainet' olacak. Düşündüğünüz şeyleri dünyanın başka bir yerine gönderebilecek, başkalarıyla veya başka şeylerle düşünerek etkileşebileceksiniz" dedi.

ABD'li ünlü fizikçi ve yazar Michio Kaku, kuantum çağının insanlığın geleceğini belirleyeceğini ifade ediyor. 77 yaşındaki Kaku, teorik fizik alanında adını duyurduktan sonra bilim iletişimindeki başarısıyla da tanınıyor. New York Şehir Üniversitesi'nde teorik fizik profesörü olarak görev yapan Kaku'nun geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen 11. kitabı "Quantum Supremacy" (Kuantum Üstünlüğü) büyük ilgi gördü.

'KUANTUM İNSANLIĞIN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULABİLİR'

BBC'nin sorularını yanıtlayan Kaku'ya göre, kuantum çağında geliştirilen teknolojiler ve bilgisayarlar, insanlığın en büyük sorunlarına radikal çözümler getirebilir. Bu, hastalıkların tedavisinden kitlelerin beslenmesine kadar geniş bir yelpazede etki gösterebilir. Ancak, Kaku aynı zamanda yapay zekanın potansiyel tehditlerini de vurguluyor ve bunun kontrol altına alınması gerektiğini belirtiyor.

'YAŞAMI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE İYİLEŞTİRECEK BULUŞLAR YAPABİLİR'

Michio Kaku'nun çalışmalarında ilginç bir tez ortaya koyduğu da biliniyor: insanların üç beyni olduğu. Kaku, insan beyninin sürüngen beyni, limbik beyni ve prefrontal korteksten oluştuğunu ifade ediyor. Bunların her birinin farklı işlevleri ve yetenekleri bulunuyor.

Kaku'ya göre, insanlar arasında geleceği öngörebilme yeteneği farklılık gösteriyor. Büyük düşünürlerin, sıradan insanlardan farklı olarak, zaman makinesi gibi çalışan prefrontal kortekslerinin yardımıyla geleceği daha iyi tahmin edebildiğini ifade ediyor.

Gelecekteki büyük buluşlar konusunda ise Kaku, kuantum bilgisayarlarının insanlığı nasıl şekillendireceğine odaklanıyor. Ona göre, kuantum bilgisayarları sayesinde pek çok hayal gerçekleştirilebilir ve yaşamı önemli ölçüde iyileştirecek buluşlar yapılabileceği düşünülüyor.

'TÜMOR OLUŞMADAN 10 YIL ÖNCE ÖĞRENİLEBİLİR'

Kaku, 'Kanserin olmadığı, ölümsüz olacağımız bir dünya mümkün mü?' sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

"Bilgisayarların yardımıyla kanseri iyileştirebiliriz. Tümör ortaya çıkmadan önce bunu öngörebiliriz. Örneğin tuvalete gittiğinizde DNA’nız incelenebilir. Tümör oluşmadan 10 yıl önce bunun gerçekleşeceğini bilip ona göre müdahale edilebilir.

Günümüzde ABD’de kan testiyle kanser teşhisi yapılabiliyor. Bu tip testler daha da yaygınlaşacak.

Tümör kelimesi kullanımdan kalkacak. Aynısı kanser için de geçerli."

'GELECEĞİN İNTERNETİ BEYİNLE BİRLEŞMİŞ KUANTUM OLACAK'

Geleceğin internetinin dijital olmayacağını ifade eden Kaku, geleceğin internetinin beyinle birleşmiş bir kuantum internetinin olacağını söylerken, "Geleceğin interneti dijital olmayacak. Dijital çok yavaş ve çok ham. Geleceğin interneti beyinle birleşmiş kuantum bir internet olacak. Adı da Brainet (Beyin-net) olacak. Düşündüğünüz şeyleri dünyanın başka bir yerine gönderebilecek, başkalarıyla veya başka şeylerle düşünerek etkileşebileceksiniz" şeklinde konuştu.

Ancak Kaku, kuantum çağının insan zekasının sınırlarını aşamayacağı bazı sorunlar olduğunu da vurguluyor. Bu sorunlar arasında savaş ve kıskançlık gibi insanlığın temel zayıflıklarının çözümü yer almıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN