Amasra maden faciasının pes dedirten süreci: 42 kişinin ölümü göze alınmış!

Amasra maden faciası mağdur avukatlarından Emre Aydın, yangının sönmesi için gereken barajların yapım aşamasında geciktiğini söyleyerek "En son yapılması düşünülen baraj katliamdan 15 gün sonra yapılmış. Tali şekilde kurmuşlar barajı.1 ay sonra onu beton baraja çevirmişler. Bu zaten ilk aşamada o yangının söndürülmesi için bir zafiyet doğruyor" dedi. Aydın, kirli hava yolunun da yanlış yapıldığını kaydederek "Daha fazla üretim için ölümler göze alınarak yapılmış" ifadesini kaydetti.

42 işçiye mezar olan Amasra'daki maden felaketinin ihmaller zincirini mağdur avukatlarından Derviş Emre Aydın da dile getirdi.

Faciaya ilişkin Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davada gelinen son aşamayı anlatan Aydın, keşif işlemleri için ocakta patlamanın yaşandığı yere ulaşılamadığını aktararak, ocaktaki yangının sönmesi aşamasında kurulan barajlara ilişkin verileri aktardı.

'BARAJ YAPIMI KASITLI OLARAK GECİKTİ'

Aydın, yangının sönmesi için gereken barajların ilk yapımı aşamasında gecikme yaşandığını gördüklerini dile getirerek, “Biz bu gecikmenin kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü en son yapılması düşünülen baraj katliamdan 15 gün geçtikten sonra yapılmış. O da beton baraj şeklinde yapılmamış, tali şekilde kurmuşlar bir baraj. 1 ay sonra da onu beton baraja çevirmişler. Bu zaten ilk aşamada o patlama alanının, o yangının söndürülmesi için bir zafiyet doğruyor” dedi.

Aydın, delillerin muhafazasında önemli olan bu barajı yapmakla yükümlü olan kişilerin, bu barajları geciktirmesinin “kasıtlı bir davranış” olduğunu kaydetti.

YANGIN TETİKLENİNCE KURULDU

Aydın, patlamanın olduğu yerde gazın boşaltılması için TTK’nın mahkemeye süre bildirdiğini aktararak, şunları söyledi:

Yangının tekrar tetiklenmesi sonrasında barajlar kuruldu. Bu süreçle beraber (TTK’nın yazısında) barajların zaten hatalı yapıldığını, girişe çok yakın olduğunu, içerideki yangının söndürülemeyeceğini ve bunun için su basılması gerektiğini söyledi. Bu süreçte çelişki doğdu, o noktalara barajları kuran ekip TTK’nın Genel Müdürlük düzeyindeki ekip ve yetkililerin kararı ile o barajlar oraya kuruldu. Orada alınan karar zaten TTK tarafından alınan bir karardı. Şimdi onun yanlış olduğunu ve bu durumun yangının sönmesini engellediğini söylüyorlardı, son gönderdikleri yazıda. Sönebilmesi için de içeriye su basılması gerektiğini söylüyorlardı. Bu da zaten başta sakat olarak başlayan tedbir işleminin, barajlama işleminin sonrasında su basma ile delillerin bütünüyle ortadan yok olacağı bir sürece sokmak demekti… TTK’nın su basılması yönündeki talebi mahkeme tarafından bu aşamada kabul görmedi.”

BİLİRKİŞİ RAPORU

Aydın, faciaya ilişkin bilirkişilerce hazırlanan ön değerlendirme raporunun gözlemlediklerine göre “çok doğru bir rapor” olduğunu belirterek, “(Madende) Yatırım odaklı eksikliklerin tespiti noktasında gerçekten de faaliyet raporlarıyla TTK’nın hazırladığı, zaten kendilerinin yapmayı planladığı projeleri hayata geçirmedikleri için, açıkça ortada görülen bir şey bilirkişiler tarafından da tespit edilmişti. İlk başta aspiratör modernizasyonu meselesiydi. 2018 yılından beri yapılmayan. Personel eksikliğiydi. Metan drenajı ve metansızlaşmaya ilişkin planlanan yatırımların gerçekleştirilmemesine ilişkin tespitlerin zaten somut olarak karşılığı vardı” dedi.

Aydın, ilk duruşmada işletme yetkililerinin ön bilirkişi raporunu hazırlayan bilirkişilere facianın nasıl başladığına gerçek dışı beyanda bulunduklarının anlaşıldığını söyleyerek, “İlk duruşmada yapılan sorgularda açıkça bilirkişilerin yanlış yönlendirildiği, hemen katliamdan sonra müessese içerisinde oluşturulan bir kurgunun bilirkişilere aktarıldığı ve bunun da böyle olmadığı ortaya çıktı. Bu işletme müdürü tarafından da doğrudan söylendi” diye dikkat çekti.

MADDE MADDE OCAKTAKİ DURUMU ANLATTI

Aydın, madende teknik olarak birçok yanlışlığın olduğunu gördüklerini dile getirerek, tespitlerini şöyle aktardı:

  • Kirli hava yolları üzerinde ark yapabilecek elektrik teçhizatları var.
  • Kirli hava yolundaki elektrik teçhizatlarının ark yaptığına ilişkin tutanaklar var.
  • Kirli hava maden içerisinde gitmemesi gereken yoldan gidiyor.
  • Kirli hava yolunun yanlış yapılması daha fazla üretim için ölümler göze alınarak yapılmış.
  • Hava dengesi ocak merkezinde bozulmuş.
  • Ocak içerisinde metanın birikmesine müsait birçok alan var.
  • Metan birikmesine müsait alanlarda mevzuatta zorunlu olmasına karşın sensörler yok.
  • Olay günü havalandırmayı sağlayan tali pervane arızasından işletme müdürü, işletme baş mühendisinin haberi olmasına karşın üretim durdurulmamış.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN