Bosnalı şair Abdulah Sidran hayata gözlerini yumdu

Bosnalı şair Abdulah Sidran hayata gözlerini yumdu

Bosna'nın sevilen şairi ve senaristi Abdulah Sidran, 80 yaşında hayata gözlerini yumdu. Saraybosna'nın gururu olarak bilinen Sidran, uzun süredir mücadele ettiği ağır hastalığa karşı verdiği savaşı kaybederek 23 Mart Cumartesi akşamı aramızdan ayrıldı. Edebiyat ve sinema dünyasına değerli eserler bırakan Sidran'ın adı özellikle 'Babam İş Gezisinde' filmi ve 'Saraybosna Tabutu' isimli şiir kitabıyla anılır.

Bosnalı ünlü şair ve senarist Abdulah Sidran, 80 yaşında hayatını kaybetti. Sidran'ın vefat haberi Bosna Hersek medyasında geniş yankı uyandırdı. Ünlü şair, ağır bir hastalık sonrasında 23 Mart Cumartesi günü akşam saatlerinde aramızdan ayrıldı. Kendisini "Saraybosna Şairi" olarak tanımlayan Abdulah Sidran, edebiyat ve sinema dünyasında iz bırakan eserlerle tanınıyordu.

Sidran'ın kaleme aldığı eserler arasında "Babam İş Gezisinde", "Dolly Bell’i Anımsıyor musun?" ve "Kusursuz Çember" filmlerinin senaryoları da bulunuyordu. Bu eserler birçok dünya diline çevrilerek geniş kitlelere ulaşmıştı.

ÖZGÜRLÜK ÖDÜLÜ ALMIŞTI

Özellikle "Babam İş Gezisinde" filmi, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülü kazanmasıyla büyük bir başarı elde etmişti. Ayrıca Sidran'ın savaş döneminde kaleme aldığı "Saraybosna Tabutu" isimli şiir kitabı da Fransız Pen Merkezi'nden Özgürlük Ödülü almıştı.

SATRANÇ TUTKUNUYDU

Sidran, sadece edebiyat ve sinema alanında değil, aynı zamanda satranç dünyasında da önemli bir figürdü. Bosna Bilimler ve Sanatlar Akademisi üyesi olan ve satrancın da tutkunu olan Sidran, Usta Adayı ünvanına sahipti.

Bosna Hersek'in kültürel mirasına büyük katkı sağlayan Abdulah Sidran'ın vefatı, edebiyat ve sanat camiasında derin bir üzüntü yarattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN