Dünyanın ilk borsası dijitalleşme yolunda

Dünyanın ilk borsası dijitalleşme yolunda

Türkiye’nin ilk kültür mirası fuarı Heritage İstanbul ve teknoloji şirketi Coin TR gücünü ‘ikinci Efes’ olarak anılan Aizanoi Antik Kenti için birleştirdi. İkili, mayısta İstanbul’da gerçekleşecek fuarın dünyanın her yerinden onbinlerce ziyaretçisine Aizanoi’yi tanıtacak. Dünyanın ilk borsasının kurulduğu yer olan antik kentin Zeus Arkoteri gibi eserlerinden hazırlanan NFT’ler fuarın bütün ziyaretçilerine dağıtılacak. Özel bir NFT ise açık artırmaya çıkarılarak, geliri kazıya aktarılacak.

SALİHA SULTAN

1800’lü yıllarda Kütahya Çavdarhisar’da bulunan ve ‘ikinci Efes’ olarak anılan beş bin yıllık Aizanoi Antik Kenti keşfinden 200 yıl sonra ayağa kalkıyor. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne 2012 yılında dahil edilen, günümüze gelen en sağlam Zeus Tapınağı ve Arkoteri’nin yer aldığı, dünya ticaretinin başlangıç noktası kabul edilen ilk borsanın da bulunduğu antik kentin üzerindeki toz Türkiye’nin ilk ve tek kültür mirası fuarı Heritage İstanbul ve öncü ve yenilikçi dijital varlık borsası ve teknoloji şirketi CoinTR’nin yaptığı iş birliğiyle silkelenecek. Antik kentin hem Türkiye’de hem dünya çapında tanınırlığına katkı sağlamak isteyen Heritage İstanbul ve bu yılki ana sponsoru CoinTR, Aizanoi’i Mayıs 2024’te İstanbul’da 8. kez düzenlecek fuarda binlerce ziyaretçiye tanıtmakla kalmayacak, NFT’lerle de günümüze ve geleceğe taşıyacak.

27kr02-man1.jpg

‘ÖZEL SEKTÖR KÜLTÜREL MİRASA EL ATMALI’

Fuarın ve şirketin temsilcileri Aizanoi Antik Kenti’ne dair çalışmalarını 24 Nisan’da Kütahya İl Kültür Müdürlüğü’nde düzenlediği bir toplantıyla basına tanıttı. Heritage Projeleri Kurucusu O. Murat Akan, CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu ve Aizanoi Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun’un konuşmacı olduğu toplantıya, Kütahya İl Kültür Turizm Müdürü Zekeriya Ünal ev sahipliği yaptı. Toplantıda konuşan Heritage Projeleri Kurucusu Akan, ilk olarak fuarın bu yılki tanıtım yüzü olarak Aizanoi’da bulunan Zeus Tapınağı Arkoteri’ni seçtiklerini aktardı. Fuarın sloganının ‘Geçmişe Gelecek Sağlamak’ olduğunu hatırlatan Akan, toplantıyı Kütahya’da yapma nedenlerine dair ise şunları söyledi: “Kültür mirasımızın da, ekonominin ortaya çıktığı yer Ege bölgesi, dünyanın ilk borsasının kurulduğu yer diye bilinen Aizanoi’nin bulunduğu bu topraklar. Toplantımızı bu alanda yapmak, bu kenti Türkiye’ye duyurmak, hem Heritage hem Coin üzerine bölgesel farkındalığı sağlamak için böyle bir adım attık.” Coşkun, “Türkiye’de bilhassa tarihi eser denildiğinde ne yazık ki eğitimsizlik nedeniyle akıllara definecilik geliyor” eleştirisinde bulundu. Kültürel miras çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği destekle son yıllarda hız kazandığına dikkati çeken Coşkun, “Ancak bu konuda gerekli adımları sadece devletten beklememek gerek” diyerek, özel sektörün desteğinin önemine dikkati çekti. CoinTR ile yapılan iş birliğinin bu anlamda değerli olduğunu belirten Coşkun, bu birlikteliği kültürel miras alanına kaynak sağlayacak yeni projeler üretmek üzere geliştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

27kr02-man.jpg
Zeus Arkoteri

Toplantı sonunda konuşan Kütahya İl Kültür Turizm Müdürü Ünal da Aizanoi’deki kazı çalışmalarının Kültür Bakanlığı, Kütahya Valiliği himayeleri ve Gürok Grup sponsorluğunda sürdüğünü hatırlattı. Ünal, bütün katılımcılara şu ifadelerle teşekkür etti: “Fuar vesilesi ile Kütahya’mızın, Aizanoi’mizin temsil edilmesi bizim için çok önemli, alın ve akıl teri akıtan herkese çok teşekkür ediyoruz.”

15-17 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yaklaşık 30 ülkenin katılımıyla düzenlenecek Heritage İstanbul’un detaylı programı önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.

KALICI UNESCO LİSTESİ İÇİN DAHA ÇOK SPONSOR LAZIM

Aizanoi Antik Kenti’nin kazı çalışmasını yürüten Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin Arkeoloji Bölümü Başkanı ve kazı başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun ise toplantıdaki konuşmasında Roma döneminden bugüne gelen, tarihi MÖ 3 bin yılına dayanan antik kentin beş bin yıllık kesintisiz bir yerleşim yeri olduğuna dikkati çekti. Coşkun, kentteki birçok yapının dünyada örneği olmadığını aktararak, bu sebeple UNESCO’nun geçici listesine alındığını, kazı çalışmalarıyla kalıcı listeye dahil olmayı hedeflediklerinden bahsetti. Kentte ilk kazıların 1926-29 tarihleri arasında Alman bir ekip tarafından yapıldığını aktaran Coşkun, Türkiye Cumhuriyeti’nin arkeoloji çalışmaların önemini ancak yüz yıl sonra fark ettiğini vurgulayarak, 2021 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile bu kentteki kazı çalışmalarının da hız kazandığını vurguladı. Coşkun, arkeolojik kazıların ciddi bir bütçeye ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Büyük bütçeler olmadığı için çok azkısmı ortaya çıkmıştı, bu son üç yılda destek sağlayan kurumlar ve şirketler oldu, Aizanoi’da büyük bir çalışma yapıldı. Son üç sezonda 100 işçi ile çalışma fırsatı bulduğumuz, yeni keşifler yaptığımız için de adı duyulmaya başlandı.” Kazı çalışmalarında küçük imkanlarla büyük işler yapmak zorunda kalındığı görüşünü aktaran Coşkun, henüz 3’te biri kazılabilen şehirdeki tarihi ortaya çıkarmak için daha fazla sponsora ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

‘FUARA KATILAN HERKESE AİZANOİ NFT’Sİ HEDİYE EDECEĞİZ’

CoinTR Ceo’su Eşelioğlu Heritage ve Aizanoi Antik Kenti iş birliğinin kültür mirası alanında ilk projeleri olduğunu aktararak, ‘Aizanoi konusunda ne yapabiliriz?’ düşüncesinden yola çıktıklarını vurguladı.

27kr02-kutu-001.jpg
Ali Eşelioğlu

Eşelioğlu, “Aizanoi ‘ikinci Efes’ olarak adlandırılan bir antik kent. Daha çok tanınması ve gelecek nesillere aktarılması, dijitalleşmesi, kazı çalışmalarına fon sağlamak öncelikli işlerimiz” dedi.

27kr02-man4.jpg
Zeus Tapınağı

Fuar için tarihi kentin simgesi olan Zeus Tapınağı, Zeus Arkoteri, Borsa alanı, Roma Köprüsü ve Antik Kent alanındaki eserlerden 3 adet özel NFT hazırlattıklarını aktaran Eşelioğlu, birinin fuar açılışına katılacak UNESCO İyiniyet Elçisi ve ICOMOS Ürdün Başkanı Prenses Dana Firas’a hediye edileceğini söyledi. Eşelioğlu, bir diğer NFT’nin Kültür ve Turizm Bakanı’na takdim edileceğini belirterek, üçüncü NFT hakkında ise şu bilgiyi aktardı: “Tek parça olacak ve fuarın ikinci günü, 16 Mayıs’ta açık arttırmaya çıkacak. Bu NFT’den elde edilen gelirin tamamı Aizanoi kazılarına aktarılacak.” Eşelioğlu, fuarın bütün katılımcılarına ve ziyaretçilerine de Aizanoi NFT’si hediye edileceğini müjdeledi. Eşelioğlu, ayrıca kazı başkanı yönetiminde özel bir ekip tarafından yapılan çekimlerden hazırlanan özel bir tanıtım filminin de ilk olarak fuarda, ardından Çin, İngiltere gibi ülkelerde, uluslararası platformlarda yer alarak kentin adını bütün dünyaya duyurmaya çalışacaklarını söyledi.

27kr02-man3.jpg
Borsa alanı

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN