Dünyada 34 kişi hayatını kaybetti, 2 hafta sonra Türkiye'ye geliyor! Felaketler silsilesi başlıyor...

Dünyada 34 kişi hayatını kaybetti, 2 hafta sonra Türkiye'ye geliyor! Felaketler silsilesi başlıyor...

Uzmanların bir süredir uyarı üstüne uyarı yaptığı El Nino hava olayı, dünyanın bazı ülkelerinde ölümlere neden oldu. Endişelendiren El Nino'nun etkilerinin temmuz ayında Türkiye'de de görülmesi bekleniyor. İşte detaylar...

Tüm dünyanın beklediği El Nino yüksek sıcaklıklar, bazı ülkelerde görülmeye başlandı. El Nino'nun neden olduğu sıcaklıklardan 34 kişi hayatını kaybetti.

2023/05/03/iklim-krizi-hava-sicakliklari-yukselecek-mi.jpg

EL NİNO NEDİR?

El Nino ve La Nina, dünya çapında hava durumunu etkileyebilir. El Nino ve La Nina, normal koşulları bozan iki karşıt iklim modelidir. Her ikisinin de hava durumu, orman yangınları ve ekosistemler üzerinde küresel etkileri olabilir. Etkileri tipik olarak dokuz ila 12 ay sürer, ancak bazen yıllarca sürebilir.

EL NİNO NE DEMEK?

El Nino sırasında ılık su doğuya, Amerika'nın batı kıyısına doğru itilir.

El Nino, İspanyolca'da 'Küçük Oğlan' anlamına gelir. Güney Amerikalı balıkçılar ilk olarak 1600'lerde Pasifik Okyanusu'nda olağandışı ılık su dönemlerini fark ettiler. Bu olaya El Nino adı verdiler.

El Nino havamızı önemli ölçüde etkileyebilir. Daha sıcak sular, Pasifik jet akımının nötr pozisyonunun güneyine doğru hareket etmesine neden olur. Bu değişimle birlikte, kuzey ABD ve Kanada'daki bölgeler normalden daha kuru ve daha sıcak olur.

2023/05/03/el-nino-nedir.jpg

34 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

El Nino hava olayı neden olduğu yüksek sıcaklıkların 1 Temmuz tarihinde ülkemize de gelmesi bekleniyor. Belirli ülkelerde başlayan sıcak hava dalgası Endonezya'da tarımsal faaliyetlere zarar verirken aynı zamanda su kıtlığına da yol açmaya başladı.

Ardından Meksika'dan gelen haberlerde de 8 kişinin sıcak hava dalgasından hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Felaket haberlerinin ardı arkası kesilmedi. Bir kötü haber daha Hindistan'dan geldi. Uttar Pradesh'te etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle 34 kişi hayatını kaybetti.

ÖLENLER 60 YAŞ ÜZERİ

Hindistan seyreden yüksek sıcaklıklar can kaybına yol açtı. Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradesh eyaletinin büyük bir bölümünü etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle Ballia bölgesinde 34 kişi hayatını kaybetti. Perşembe günü 23 ölüm, cuma günü 11 ölüm bildirildi.

Yaşmını yitirenlerin 60 yaş üzeri ve daha önceden sağlık sorunları bulunan yaşlılar olduğu, aşırı sıcak nedeniyle durumlarının kötüleştiği aktarıldı.

2023/05/03/la-nina-nedir.jpg

UZMANLAR DIŞARI ÇIKMAYIN DEDİ

Hindistan Meteoroloji Departmanı verilerine göre, Ballia bölgesinde cuma günü hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkarak 42,2 santigrat derece olarak ölçüldü. Doktorlar, sıcak hava dalgası nedeniyle 60 yaş üzerindeki kişilerin dışarı çıkmaması uyarısında bulundu.

Öte yandan, nisan ayında Mumbai'de bir törene katılan 13 kişi aşırı sıcak nedeniyle hayatını kaybetmişti. Bazı eyaletlerde tüm okullarda da 1 hafta süreyle eğitime ara verilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN