Fiyatı gören çiftçi üretimi bıraktı! Yüzde 95'i o ilden sofralara geliyordu: 12 liraya düşünce işi bıraktılar

Fiyatı gören çiftçi üretimi bıraktı! Yüzde 95'i o ilden sofralara geliyordu: 12 liraya düşünce işi bıraktılar

O ürünün fiyatlarındaki düşüş çiftçiyi resmen küstürdü. Gelirleri giderlerini karşılamayınca çiftçi isyan etti. Bazı üreticiler o ürünü gözden çıkarırken çiftçiler hayal kırıklıklarını dile getirdi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye, tarım topraklarının verimliliği ile ön plana çıkarken özellikle kekik üretimindeki başarısıyla biliniyor. Öyle ki ülkedeki kekiğin yüzde 95’i Denizli’de üretiliyor. Lakin kekikte beklenen fiyatlar yakalanamayınca çiftçi üretime adeta küstü. Denizli’de fiyatların düşük olması ve emeklerin karşılıksız kalması, üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı. Hal böyle olunca bazı üreticiler kekik üretiminden vazgeçti.

yeni-proje-7.jpg

13 İLA 15 LİRA ARASINDA SATIŞ YAPILIYOR

Denizli sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda dünyanın da en büyük kekik üreticisi olarak biliniyor. Lakin kekik satışlarının oldukça düşük fiyatlarda olması artık üreticiyi küstürmeye başladı. Geçtiğimiz yıl kekik 13 TL ila 15 TL arasında satışı gerçekleşirken, üretici ürettiği üründen zarar etmeye başladı. Hal böyle olunca üreticiler kekik üretmekten vazgeçti.

yeni-proje-6.jpg

“ÜRETİCİYİ HAYAL KIRIKLIIĞINA UĞRATTI”

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Kekikteki piyasa üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı. Şu anda kekik üreticisi gübreleme, ilaçlama ve sulama işlemlerini yürütüyor. Üretici bir umut daha bekliyor. Fiyat konusunda üretici iki yıldır mağdur durumda. Pamukkale İlçesi Gözler bölgesinde, Buldan, Güney ‘de bazı ekimi olan üreticiler tarlasını bozarak tütüne yönelmeye başlayanlar var. Kekik üreticisi bu yıl ürününü 12 TL ila 15 TL arasında satabildi. Maliyet rakamları altında olunca üretici üretimden soğudu. Ayrıca Lisanslı depoculuk eksikliği ve Kekik Borsası’nın Denizli’de olmaması nedeniyle üretici özel sektörle baş başa kalmıştır” dedi.

yeni-proje-5.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN